
VINSTRA. En vakrere utsikt skal vi lete lenge etter. Jotunheimen på den ene siden og Dovrefjell på den andre siden. Den slår nesten pusten ut av oss her i solveggen på Fefor Høifjellshotell.

FEFOR HØIFJELLSHOTELL. Naturen innbyr til lange vandringer over eller under tregrensen, ”paa gjengrodde stier...”, eller i det vakre områdets merkede turløyper. Vi tar på oss fjellstøvlene og begir oss ut i lett og ulendt terreng, her er det duket for de flotteste naturopplevelser uten altfor strabasiøst innhold.
Lomsetervegen 25, 2640 Vinstra
Telefon: + 47 61 29 33 00
I hotellets umiddelbare nærhet opplever vi helt unik idyll med Feforvannet, blomstrende enger, fjellbjørkalléer, seterbebyggelse – og kanskje møter vi sagnenes hovedpersoner, Haugfolket, også?
Den norske kongefamilien, kong Haakon 7, dronning Maud og kronprins Olav, tilbrakte mange av sine vinterferier på Fefor Høifjellshotell, helst sammen med sine norske venner. Kort tid etter 1905 tok Fridtjof Nansen dem med seg til hotellet for å gå på ski. Den dansk/britisk/norske kongefamilien ville og skulle bli norske. Da hørte skigåing med.

Begivenheten er behørig dokumentert i en historisk bildeutstilling på hotellet. Sir Robert Scott testet ut sine motorsleder på Feforvannet vinteren 1910 - også hans historie er dokumentert for ettertiden på Fefors vegger.
I 1910 var nemlig den britiske polarforskeren Robert Scott i Norge for å prøvekjøre motorsleder. Han skulle prøve dem under forhold som var mest mulig lik Sørpolen. Valget falt på Fefor etter anbefaling fra Fridtjof Nansen. Den unge Tryggve Gran var kjentmann og skiinstruktør for Scott.
Robert Scott nådde polpunktet i 1912, men da hadde Roald Amundsen allerede vært der. Scott og hans mannskap døde på tilbaketuren. Trygve Grand var den første av unnsetningen som kom frem til teltet med den døde Fefor-vennen Robert.

Maten de serverer på Fefor Høifjellshotell skal bære med seg smaken av norsk høyfjell. Her henter de både fisk, bær og vilt fra den vakre naturen som ligger rett utenfor inngangsdøren. Kjøkkenet tilbereder all mat med utgangspunkt i lokale råvarer og tradisjoner - etter filosofien om at hver enkelt matvare skal få lov å imponere med sin egen smak. Spisesalen har en praktfull utsikt mot Feforvannet og Jotunheimen og maten passet godt sammen med omgivelsene.
Anja Sonerud var kjøkkensjef da vi besøkte Fefor Høifjellshotell, og her er to av hennes velsmakende retter.

COGNACGRAVET REINSDYRPLOMME MED TYTTEBÆRDRESSING
250 g reinsdyrplomme
30 g farin
40 g salt
1/2 ts grovkvernet pepper
1 ss hakket frisk timian
5 knuste einerbær
½ dl cognac
Slik går du frem: Reinskjær kjøttet for fett og hinner. Bland salt, sukker, og krydder og vend kjøttet i blandingen. Legg kjøttet på et fat med kant, hell over cognac og dekk det med plast. Kjøttet skal ligge i lett press på kjølerom i 3-4 døgn, snu kjøttet en gang i døgnet. Skrap bort krydderet og skjær kjøttet i tynne skiver før det serveres.
Tyttebærdressing:
1 dl seterrømme, 1-2 ss rørte tyttebær, grovkvernet pepper, salt, sukker
Rør sammen rømme og tyttebær, smak til med salt, pepper og eventuelt litt ekstra sukker.

MULTEKREM I KRUMKAKESKÅL
Multekrem:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
3 dl lettsukrede multer
Slik går du frem: Visp fløten og sukkeret til luftig krem. Vend multene forsiktig i kremen.
Krumkaker:
2 egg
100 g sukker
100 g usaltet smør
110 g hvetemel
½ dl fløte
½ ts kardemomme
Slik går du frem: Pisk egg og sukker til en tykk og porøs eggedosis. Smelt smøret og la det avkjøles under omrøring. Ha smøret i eggedosisen, sikt på mel og kardemomme og rør det hele lett sammen. Ha ca 1 ss røre i krumkakejernet, stek krumkakene gylne.
Krumkakene brettes over et glass slik at de formes som kurver. Hvis røren blir for fast under stekingen, tilsett litt kaldt vann. Like før servering kan krumkakene fylles med moltekrem. Oppskriften gir ca 15 krumkaker.
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK OG FEFOR HØIFJELLSHOTELL