FROGNERSETEREN: Et eventyrrike over Oslogryta

Frognerseteren 2x

OSLO. Vi sitter på terrassen til Frognerseteren og nyter Oslos mest spektakulære utsikt. Vi er på hovedstadens tak og sola skinner og alt er bare hygge og kos.

Frognerseteren 1.jpg

FROGNERSETEREN. 435 meter over Oslofjorden ligger Frognerseteren og har et tydelig preg av gammeldags høyfjellsluksus.

WEB: FROGNERSETEREN

Holmenkollveien 200, 0791 Oslo, Norge

Telefonnummer: + 47 22 92 40 40

Bak oss brer Nordmarka og grønne skoger seg milevidt. Både inne og ute kjenner vi historien snakke til oss i både interiør og brune tømmerstokker. Frognerseteren er som et eventyr av Asbjørnsen og Moe.

Skuldrene skulle ha senket seg og roen skulle kommet sigende og eplekaken med krem skulle ha ventet.

Over 40.000 eplekaker serverer de hvert år i Kafe Seterstua.

Frognerseteren 8.jpg

Men Frognerseterens berømte eplekake med påfølgende kakaokopp måtte vi sloss oss til. Selvbetjening og ørlite kaos preget seterstua. Det var nesten som å være på danskebåten. Det var nikkerser her og ryggsekker der og alle skulle smake på rømmegrøten og eplekaka mens kassaapparatet hamret høylytt og drager, tusser og troll hoiet fra tømmerveggene.

Vi kommer snart tilbake. Om ikke annet enn for utsiktens og eplekakens skyld.

Arkitekt Holm Munthe tegnet huset i kjent dragestil for kommunen og i 1891 stod første del av huset ferdig. Byggekostnadene var på kr. 85.000,-. Tømmeret var tatt ut av egen skog og byggingen ble sponset av overskuddspengene til Christiania Brændevinssamlag. Huset ble straks fylt av byens velstående herrer. Det ble ikke plass til sportsfolket og dermed satte man i gang planene om å bygge en sportskafé.

Frognerseteren 7.jpg
Gamle Frognerparken.

Thomas Heftye kjøpte eiendommen i 1865.

I 1889 kjøpte Christiania kommune Frognerseteren av Thomas Heftyes enke. Thomas Heftye hadde i mange år drømt om å bygge et serveringssted på området. Han hadde selv servert sine gode venner på tur, i stuen på Heftyehuset, og han så den stadig økende strømmen av folk som kom oppover den nybygde Frognerseterveien fra Grimelund.

I dag er denne veien ”Korketrekkeren”, vei om sommeren og akebakke om vinteren. Korketrekkeren var Olympisk akebakke i 1952.

Frognerseteren 3x_edited.jpg

FROGNERSETERNS EPLEKAKE

Eplekaken på Frognerseteren er en klassiker. Den nærmest oppleves som verneverdig på Frognerseteren. Fra 1867 har det blitt servert mat her godt innrammet av bonderomantisk arkitektur. Oppskriften på den kjente eplekaken er fortsatt hemmelig.

Men i Frognerseterens egen kokebok presenterer de en oppskrift de kan gå god for, uten å utlevere sin spesialitet. «Eplekaken skal være stor, da den skal gi krefter til en lang vei ned fra seteren. Bruk derfor rikelig med krem og spar heller ikke på eplesyltetøyet», står det i kokeboken.

For ordens skyld. Frognerseteren har også Restaurant Finstua med hvite duker, tøyservietter, stearinlys i tinnlysestaker

Til denne kaken trenger du godt fast syltetøy. Aller helst hjemmelaget men må du ta en snarvei så kjøp i det minste syltetøy av god kvalitet. Dette er eplekaken de serverer på Frognerseteren i Oslo og som er et must for mange besøkende. Den ble skapt av Karl Alfred Samuelsen som drev stedet i mer enn femti år og selv den dag i dag selger kafeen der oppe omlag førti tusen kakestykker i året.

Ingredienser til fire kaker:

2 plater fryst butterdeig

2 dl eplesyltetøy

¼ ts muskatnøtt

¼ ts malt ingefær

Pisket krem

Slik går du frem: Rør eplesyltetøyet lett sammen med muskat og ingefær og sett det kaldt en liten stund. Skjær to firkanter butterdeig pr. kake og legg de på en bakeplate med papir under. Prikk de godt med en gaffel og stek de ved 200 °C i ca. 25 minutter til de er pent gylne og godt oppblåst.

Lag en sandwich med to stykker butterdeig og syltetøyet i midten og anrett med krem på toppen av kaken.

TEKST: ØYVIND RISVIK. PRESENTASJONEN ER BASERT PÅ FROGNERSETERENS HJEMMESIDE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post