FROGNERSETEREN: Et eventyrrike over Oslogryta

Frogner 8

OSLO. Vi sitter på terrassen til det lett falmede og slitne Frognerseteren og nyter Oslos mest spektakulære utsikt. Vi er på hovedstadens tak og sola skinner forsiktig og alt er bare hygge og kos. Og høydepunktet? Vi nyter det som skal være Norges mest legendariske eplekaken - etter å ha besøkt Roseslottet.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300y.gif

 -----

Frogner 6x.jpg
Frognerseteren. Foto: Øyvind Risvik.

FROGNERSETEREN. 435 meter over Oslofjorden ligger Frognerseteren og har et tydelig preg av gammeldags høyfjellsluksus.

4e.jpg

WEB: FROGNERSETEREN

Holmenkollveien 200, 0791 Oslo, Norge

Telefonnummer: + 47 22 92 40 40

Frognerseterens MENY HER.

Bak oss brer Nordmarka og grønne skoger seg milevidt. Både inne og ute kjenner vi historien snakke til oss i både interiør og brune tømmerstokker. Frognerseteren er som et eventyr av Asbjørnsen og Moe.

Skuldrene skulle ha senket seg og roen skulle kommet sigende og eplekaken med krem skulle ha ventet. Eplekaken på Frognerseteren innfridde ikke.

Over 40.000 eplekaker serverer de hvert år i Kafe Seterstua.

Frogner 10a.jpg
Et av de utallige maleriene på Roseslottet med motiver fra krigens dager. Foto: Øyvind Risvik.
6q.png

ROSESLOTTET

Bare et steinkast bak Frognerseteren ligger Roseslottet. Et historisk kunstverk og opplevelsessenter som er helt unik i Norge. I 2020 var det 80 år siden Norge ble angrepet i 1940, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Roseslottet er en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.

Les mer om Roseslottet HER.

A&Ø Frognerseterenx.jpg

Roseslottet ønsker å fortelle historien om krigen uten å demonisere eller glorifisere, sentralt i fortellingen står individet og dets valg.

Det berører både kjente og mindre kjente sider ved okkupasjonen: krigsfangenes lidelser, de ukjente enkelt-individene, hverdagslivet, krigsseilernes drama, motstandskampene i sør og nord.

Forfølgelsen av de norske jødene får stor oppmerksomhet i billedserien og antisemittismen, før og under krigen, skildres.

Det kunstneriske språket ønsker å engasjere, utfordre og konfrontere. Kort sagt, vekke til live. Vi ser ikke på verden med et akademisk/analytisk blikk.

Frogner 3.jpg
Fra det romantiske interiøret på Frognerseteren. Foto: Øyvind Risvik.

Men Frognerseterens berømte eplekake med påfølgende kakaokopp måtte vi sloss oss til. Selvbetjening og ørlite kaos preget kafeens seterstue. Det var nesten som å være på danskebåten. Det var nikkerser her og ryggsekker der og alle skulle smake på rømmegrøten og eplekaka mens kassaapparatet hamret høylytt og drager, tusser og troll hoiet til oss fra tømmerveggene.

Vi spiste eplekaken, og lovte å komme tilbake når turistene ikke tramper oss ned. Vi kommer snart tilbake med ny forventning. Om ikke annet enn for utsiktens og drømmen eplekaken..

Frogner 4x_edited.jpg
Frognerseteren med portrett av krigshelten Gunnar Sønsteby. Foto: Øyvind Risvik.

Arkitekt Holm Munthe tegnet huset i kjent dragestil for kommunen og i 1891 stod første del av huset ferdig. Byggekostnadene var på kr. 85.000,-. Tømmeret var tatt ut av egen skog og byggingen ble sponset av overskuddspengene til Christiania Brændevinssamlag.

Huset ble straks fylt av byens velstående herrer. Det ble ikke plass til sportsfolket og dermed satte man i gang planene om å bygge en sportskafé.

Frognerseteren 7.jpg
Postkort av gamle Frognerseteren.

Thomas Heftye kjøpte eiendommen i 1865.

I 1889 kjøpte Christiania kommune Frognerseteren av Thomas Heftyes enke. Thomas Heftye hadde i mange år drømt om å bygge et serveringssted på området. Han hadde selv servert sine gode venner på tur, i stuen på Heftyehuset, og han så den stadig økende strømmen av folk som kom oppover den nybygde Frognerseterveien fra Grimelund.

I dag er denne veien ”Korketrekkeren”, vei om sommeren og akebakke om vinteren. Korketrekkeren var Olympisk akebakke i 1952.

Møter, kurs og konferanse

Et møte på Frognerseteren er en annerledes opplevelse.
Deres unike stuer med åpen peis og den fantastiske utsikten over Oslo gir den rette rammen rundt møtet.

Dagpakken inkluderer:

Lokalleie
Fruktfat
Morgenkaffe
2-retters lunsj med mineralvann og kaffe
Kaffe ved pauser
Møteromsutstyr:
Lerret, projektor og flipover
WI-FI tilgang

Frogner 2x.jpg
Frognerseterens legendariske eplekake. Foto: Øyvind Risvik.

FROGNERSETERNS EPLEKAKE

Eplekaken på Frognerseteren er kjent som en klassiker. Den nærmest oppleves som verneverdig. Fra 1867 har det blitt servert mat her godt innrammet av bonderomantisk arkitektur. Oppskriften på den kjente eplekaken er fortsatt hemmelig.

Men i Frognerseterens egen kokebok presenterer de en oppskrift de kan gå god for, uten å utlevere sin spesialitet. «Eplekaken skal være stor, da den skal gi krefter til en lang vei ned fra seteren. Bruk derfor rikelig med krem og spar heller ikke på eplesyltetøyet», står det i kokeboken.

For ordens skyld. Frognerseteren har også Restaurant Finstua med hvite duker, tøyservietter, stearinlys i tinnlysestaker.

Tilbake til oppskriften: Til Frognerseterens eplekake trenger du godt fast syltetøy. Aller helst hjemmelaget, men må du ta en snarvei så kjøp i det minste syltetøy av god kvalitet. Dette er kjennetegnet på eplekaken de serverer på Frognerseteren i Oslo og som er et must for mange besøkende. Den ble skapt av Karl Alfred Samuelsen som drev stedet i mer enn femti år, og selv den dag i dag selger kafeen der oppe om lag førti tusen kakestykker i året.

Ingredienser til fire eplekaker:

2 plater fryst butterdeig

2 dl eplesyltetøy

¼ ts muskatnøtt

¼ ts malt ingefær

Pisket krem

Slik går du frem: Rør eplesyltetøyet lett sammen med muskat og ingefær og sett det kaldt en liten stund. Skjær to firkanter butterdeig pr. kake og legg de på en bakeplate med papir under. Prikk de godt med en gaffel og stek de ved 200 °C i ca. 25 minutter til de er pent gylne og godt oppblåst.

Lag en sandwich med to stykker butterdeig og syltetøyet i midten og anrett med krem på toppen av kaken.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post