GRØNOLEN FJELLGÅRD: Eventyrriket til Øyvind og Tor Erik

Gron 3

BEITO. Ved foten av ville og vakre Jotunheimen ligger Grønolen Fjellgård. Her regjerer Øyvind og Tor Erik Grønolen. Øyvind er kokken, og i de velsmakende rettene hans, finner vi råvarer som vokser rett utenfor kjøkkenvinduet.

Gron 6.jpg
Øyvind og Tor Erik Grønolen.

GRØNOLEN FJELLGÅRD. Sommeren blir ikke det samme etter et besøk hos de vennlige brødrene Øyvind og Tor Erik og deres velsmakende kjøkken.

GRØNOLEN FJELLGÅRD

Grønolsvegen 65, 2952 Beito

Telefon: +47 61 35 29 90

Mail: gronolen@gronolen.no 

Det er med varme og like mye vennlighet brødrene Øyvind og Tor Erik Grønolen tar imot sine gjester på den grønne volden.

Sauer breker borte i lia, nede i vannet Øyangen vaker fisken ivrig, og er vi heldig ser vi elgen gli over jordet med sine majestetiske skritt.

Gron 4.jpg
 

Øyvind Grønolen er kokken, og i de velsmakende rettene hans finner vi råvarer som vokser rett utenfor kjøkkenvinduet. Til ørreten kan han godt servere engsyrekrem og løvetannsalat. Og ryper, hjort og reinsdyr er fanget av lokale jegere i skogen eller innpå vidda et sted.

På fjellgårdens egen støl serveres det seterkost som rømmegrøt og spekemat. Og spør du om å få bli med Øyvind og Tor Erik på tur, legger de gjerne kursen om Besseggen og Bitihorn eller Galdhøpiggen og Glittertind.

Navnet Grønolen kommer fra det gammelnorske «grænnholl», som betyr den grønne og grankledde haugen eller kollen, slik Grønolshøvda bak fjellgården ser ut. Familien kom første gang til gården i 1784, og den er omtalt i historiebøkene helt tilbake til 1612.

Veggene på Grønolen Fjellgård er dekket av eventyr, malt av valdreskunstnerne Sigmund Årseth og Knyt Øystein Bakken. Når menyen kommer på bordet, er det både Smørbukk og Syvende far i huset som kikker deg over skulderen.

Øyvind Grønolen er en matmesteren på Beito, og deler gjerne av sine oppskrifter.

Gron 9.jpg
 

GRAVET REINSDYR BESSEGGEN

½ kg reinsdyrfilet

20 g salt

20 g sukker

½ ts grovkornet hvit pepper

5 knuste einebær

Slik går du frem: Bland salt, sukker og krydder, og gni kjøttet godt inn med blandingen. Legg i kjøleskapet i 2 – 3 dager. Snu kjøttet hver dag. Frys gjerne kjøttet etterpå. Skjær i løvtynne skiver og anrett på en seng av forskjellige salater sammen med røkt ørret

Bruk litt seterrømme tilsmakt med rørte tyttebær som dressing.

Gron 1.jpg
 

LUN GEITOST FRA BEITO

4 gode skiver hvit geitost fra Beito

4 tynne skiver landbrød

Rødvinsirup:

½ flaske rødvin

1 dl sukker

1 ss smør

Slik går du frem: rist de tynne skivene brød i tørr stekepanne til de er gylne på hver side. Legg osten på en smurt plate og stek i ovnen på 200 grader i ca 3 minutter. Legg osten over de ristede brødskivene og la sirup av rødvin, som gjerne er smakstilsatt med pære, snirkle rundt osten som en dressing.

Rødvin og sukker, kokes inn til halvpart og rør inn smør før danderingen.

Gron 8.jpg
 

SJOKOLKADEMOUSSE GRØNOLEN

100 g hvit sjokolade

2 egg

1 dl kremfløte

Litt revet appelsinskall eller likør/cognac

Slik går du frem: kok opp vann i en kjele og ta til side. Ha hvit sjokolade i en glassbolle og sett det i det varme vannet. La sjokoladen stå og smelte av seg selv. Etter hvert kan du hjelpe til med å røre litt forsiktig. Visp kremfløte til krem, og sett kaldt. Skill eggene og visp hvitene stive. Rør eggeplommene raskt inn i den smeltede sjokoladen og ha i appelsin evntl likør eller cognac. Rør inn 1/3 av eggehvitene og ”løft” inn resten med slikkepott. ”Løft” også kremen inn, og ha i porsjonsformer og sett kaldt i et par timer eller frys og ta frem etter 30 minutter før servering. Server med sesongens friske bær eller frukter.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post