
OSLO. Der hvor Hotel Bristol i dag reiser sine mektige fasader, lå det for vel hundre år siden noen gamle falleferdige hus. Nå er Oslo-hotellet blitt et av Norges mest moderne møte- og konferansesentre. Her setter vi oss ned i Mauriske Salonger, som tidligere var den berømte Bibliotekbaren og Vinterhaven og nyter legendesmørbrødet, et høyt og innbydende rekesmørbrød.
KLIKKANNONSE VESTLIA RESOR


HOTEL BRISTOL. Vinterhaven og Bibliotekbaren var en av Hotel Bristols mange oaser. Med sine dype og komfortable chesterfieldmøbler og vakre pianomusikk, innbød lokalene til intime samtaler, viktige møter – og gode matopplevelser. Nå er legendene slått sammen og oppstått som Mauriske Salonger.

Kristian IVs gate 7, N - 0164 Oslo
Telefon: + 47 22 82 60 00
Mail: post@bristol,no
Web: www.bristol.no
Menyen i Mauriske Salonger har gledet gjestene i mange år. De høye og saftige rekesmørbrødene er en av de mest populære rettene i byen.
Mye forandrer seg, både på Hotel Bristol og verden ellers. Bristols faste pianisten Frank Sarközi, jeg kaller ham nesten en verdensbegivenhet, spiller ikke lenger. Han er nå bare et godt minne om noe så sjeldent som en hotelpianist. Han spilt på sitt tsjekkiske Petrof-flygel i over 30 år. Alltid iført smoking, og med et skarpt blikk over klaverlokket og ut mot sitt publikum. Han var «verdenskjent» for sine gamle klassikere som Fly me to the moon - og et utall med delikate jazztoner.
Hans lekne fingre fløt over pianotangentene og ga daværende Bibliotekbaren og Vinterhaven det lille ekstra som gjorde at gjestene kom tilbake uke etter uke og år etter år.

Frank var i godt historisk selskap når han satte seg ved sitt flygel. For det er ikke hvem som helst som har sverget til et Petrof klaver: jazzmusikerne Oscar Peterson og Duke Ellington, skuespilleren Charles Aznavour og ikke minst, de populære artistene Richard Claydeman og Petulia Clark fant tonen på klaveret Petrof.
Hotel Bristol er et hotell i Kristian IVs gate 7 i sentrum av Oslo. Det ble etablert i 1916 av den danske hotellmannen Waldemar Jensen, som hadde arbeidet som hovmester på Grand Hotel i Oslo.

Selve bygningen ble tegnet av Finn Rahn og hotellet åpnet i 1920. Hotellet var særlige kjent for Den Mauriske Hall som Rahn hadde fått inspirasjon til under opphold i Marokko.
Der hvor Hotel Bristol i dag reiser sine mektige fasader, lå det for vel hundre år siden noen gamle og falleferdige hus. Rivningen av de gamle, og reisingen av de nye bygningene, tok sin tid.

Men en januardag i 1920 gikk det et sus av glad forventning gjennom de gjestene som var med på å innvie Den Mauriske Hall, Oslos nye gjestestue av internasjonal dimensjon. Noen måneder etter åpnet nemlig Hotel Bristol sine dører. «Å gå på Bristol» ble en motesak.
Over 100 år har gått. I dag er Hotel Bristol et av Norges mest allsidige konferanse-, hotell- og restauranthus, med en helt unik kombinasjon av nåtid og fortid.
Ikke bare dimensjonene på spisesalene og selskapsværelsene, men utstyret, tonen og ånden er noe helt spesielt. Hotellet er hovedstadens vakre perle.

Flere av rommene og salene i Bristol ånder av norsk kultur og historie.
Her kan vi «møte» forfattere som Alexander Kielland, Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og Jonas Lie, i tillegg til noen av våre mest elskede i kongefamilien: dronning Maud, Kong Haakon og kong Olav.

Bristol Grill er Hotel Bristols restaurant for de beste matopplevelsene. Med sitt klassiske kjøkken, hyggelige, behagelige og rolige atmosfære, i vakker engelsk stil, tilbyr Bristol Grill alle sine gjester en av byens beste menyer. Kjøkkensjefen og hans dyktige team tar alltid utgangspunkt i årstidenes råvarer og spesialiteter.
Mine tre middagsfavoritter på Bristol Grill
Lettgrillet tartar av okse med fermentert eple, preservert kantarell og sennep servert på grillet beinmarg.
Grillet ørret med grønne erter, urtesalat potetpuré og Sherry verde saus.
Lun sjokoladekake med brunet smør is og røkt karamell.
Med mye lidenskap og stor kunnskap inviterer de til ekte matglede. De profesjonelle servitørene står alltid klare til å yte den beste service. Hver enkelt gjest skal trives og føle seg ivaretatt på best mulig måte. De skal få en matopplevelse, en totalopplevelse, de sent vil glemme.

Mine lunsjfavoritter i Mauriske Salonger, tidligere Vinterhaven og Bibliotekbaren.
Finnmarksreker på loff med egg, sitron og majones.
Skagen salat på toast med Kalix løyrom.
Røkt ørret med eggerøre, dill og grønn asparges.
Roastbiff med potet, løksalat, pepperrot og sprøstekt løk.
Tronefjellskinke med grønn asparges, egg, urte emulsjon og Västerbotten ost.
Lun leverpostei med rødbetsalat, syltet agurk og pepperrot.
Klassisk tartar av slakterbiff med alt av tilbehør.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: HOTEL BRISTOL OG ØYVIND RISVIK.