HOTELL JELØY RADIO: Stedet for de store tankene

Jeløy 1_edited

MOSS. Hotell Jeløy Radio utenfor Moss er det lille stedet for de store tankene., i en gul funkisperle under den blå himmelen, mellom det blå havet og det grønne landskapet.

Jeløy 19.jpg

HOTELL JELØY RADIO. Med utsikt ut Oslofjorden ligger Hotell Jeløy Radio som en liten gul funkisperle mellom det blå havet, under den blå himmelen og midt i det grønne landskapet.

WEB: HOTELL JELØY RADIO

Kortbølgen 74, 1519 Moss, Norge

Telefonnummer: + 47 69 24 60 00

Naturen, arkitekturen, designet og kunsten gir gjestene en opplevelse de sent vil glemme. Ikke rart Høyre, Frp og Venstre forhandlet om ny regjeringsplattform i 2017 på dette vakre stedet.

Hotell Jeløy Radio er «Det lille stedet for de store tanker», som man kan lese på Jeløy Radios egne nettside.

Jeløy 3.jpg
Jeløy Radio (Telenor). Foto: Alexander Sylte/syltefoto.

Idéen om et hotell og konferansesenter kom etter at tidligere konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen, fikk en omvisning på stedet. Han ble fasinert og imponert – av det store i det små.

I 1997 ble stedet omgjort til kurs- og konferansehotell. Låven ble bygget om til hotell med overnattingsplass til 40 gjester. Der har også Norsk Telemuseum laget en utstilling om Jeløy Radios historie.

Jeløy 26.jpg

Hotell Jeløy Radios historie

Mange av våre fineste skatter er ofte godt bevarte hemmeligheter. Hotell Jeløy Radio er en av disse. Det er en liten edelsten, idyllisk plassert med utsikt mot Oslofjorden.

Hotellbygningen er full av historie. I 1927 besluttet Telegrafstyret at en kortbølgesender skulle bygges på Jeløya. Jeløy Radio sto ferdig i 1930 og den første senderen, «Amerikasenderen», var ferdig installert i november 1930.

Jeløy Radio fikk en rivende utvikling, trafikken økte meget raskt, og flere sendere ble installert og satt i trafikk.

Jeløy 16.jpg

Kortbølgetrafikken nådde sitt høydepunkt mellom 1950 og 1960. I den tiden var det opprettet faste radiosamband (point to point) til Nord- og Sør-Amerika, Japan, Kina, Iran Sovjetunionen, Italia, Spania, Portugal, Tyskland, Holland, Belgia og Polen.

I tillegg var det tre langbølgesendere i drift.

Langbølgesender for NTB med nyhetssendinger til norske aviser samt Island og Færøyene. Senderen var i drift til 1977, og den siste avisen som mottok nyheter var Haugesund avis.

En langbølgesender var i drift for Metrologisk Institutt som sendte værkart en gang i døgnet.

Den tredje langbølgen hadde en kort karriere med trafikk til Hamburg.

Jeløy 18.jpg

Mot 70 årene ble kortbølgeforbindelsene gradvis lagt over på kabel og senere satellitt, og fra 1. januar 1995 var radiostasjonen ubemannet.

Men Jeløy Radios antenneanlegg er fortsatt intakt og frem til 2003 benyttet UD Jeløy Radios sendere for kommunikasjon til sine ambassader.

I dag er det kun to maritime tjenester igjen ved Jeløy Radio;

– DSC (Digital Selective Calling) som opereres fra Tjøme Radio.

– Nav-tek, navigasjonsvarsel og stormvarsel som opereres fra Rogaland Radio.

Jeløy 17.jpg

Kunsten på Jeløy Radio

Telenor Kunstsamlings ambisjon på Jeløy:

Kunsten skal inspirere, utfordre og forstyrre, på en positiv måte. På Jeløy er kunsten enkelte steder i samspill med arkitekturen, understreker og forsterker den, andre steder gir den arkitekturen og omgivelsene motstand. Disse faktorene håper vi at Hotell Jeløy Radios gjester opplever at skaper et spennende og særpreget miljø. Hvis kunsten også kan stimulere gjestene til å reflektere over omgivelsene og seg selv på nye måter, er det flott.

Ca. 30 norske og utenlandske billedkunstnere bidrar med 60 kunstverk plassert i lobby, salonger og møterom. På hotellrommene finner vi grafikk av kjente norske kunstnere.

Telenors Kunstsamling kan karakteriseres ved sin satsning på spesifikke og betydelige kunstnerskap. Kunstsamlingen har som mål å fange inn kompleksiteten hos utvalgte kunstnere. Verkene som er valgt kan være representative både for kunstnernes fordypning og deres spennvidde.

Jeløy 24_edited.jpg

Restaurant Himmel og Hav

Et besøk i restauranten på Hotell Jeløy Radio er en sanselig nytelse!

Omgivelsene er fantastiske med storslått utsikt, og en behagelig uformell atmosfære der takhøyden er stor og latteren sitter løst.

Hotell Jeløy Radio har gleden av å servere utsøkt mat og vin i restaurant Himmel og Hav, i et hyggelig Chambre Separée eller i det grønne om værgudene tillater det. Eller hva med et vintervakkert julebord, med funklende fakler som ønsker gjestene velkommen i alléen?

Husk: Ordrereservasjon senest dagen før, man serverer forhåndsbestilte menyer på Restaurant Himmel og Hav.

Jeløy 20.jpg

Vårt forlag til et godt måltid på Hotell Jeløy Radio.

Forrett: Laksetartar med pepperrotkrem, sort kaviar, rugbrød & dill.

Hovedrett: Smørstekt kveite med fennikel, grønt eple, hvitvinsaus, dillkokte nypoteter og grønnkålchips eller sprøstekt andebryst med Blomkålpuré, bringebærglaze, haricots verts og fritert salvie.

Dessert: Marengs med sitronkrem, marinerte jordbær & mørk sjokolade.

Jeløy 11.jpg

HOTELL JELØY RADIO

Hotell Jeløy Radio vender mot Oslofjorden, og tilbyr rom med flatskjerm-TV og kostnadsfri Wi-Fi. Hotel Jeløy Radio ligger på Jeløya, 100 meter fra Hesteberget-stranden.

Alle rommene på Hotel Jeløy Radio har skrivebord, tregulv og eget bad med dusj og hårføner.

Som gjest på Jeløy Radio Hotel får vi kostnadsfri tilgang til treningsstudioet og badstuen. Restauranten på stedet serverer internasjonale retter til lunsj og middag.

Galleri F15 ligger 1,5 km unna, mens Moss sentrum ligger 7 minutters kjøring fra hotellet. Den vakre Jeløya er perfekt for fot- og sykkelturer.

TEKST: ØYVIND RISVIK. PRESENTASJONEN ER BASERT PÅ HOTELL JELØY RADIOS HJEMMESIDE. FOTO: JAN-IVAR VIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post