KLÆKKEN HOTELL: Midt i kunsten og historien

Klækken_editedxx

KLÆKKEN Det er historie både i luften og på veggene på Klækken Hotell.

Klækken 2.jpg

KLÆKKEN HOTELL. Ordet Klækken kommer av det norrøne ordet kløkkr, som betyr myk og bløt jord. Gården Klækken var opprinnelig en såkalt vingård og stammet fra de første århundrene etter Kristi fødsel. Det er lagt vekt på å knytte trådene på Klækken Hotell tilbake til det gamle Klækken og den historie det har gjennomlevd.

WEB: KLÆKKEN HOTELL

Hadelandsveien 386, 3514 Hønefoss

Telefonnummer: 32 14 00 00

Klækken Hotell’s historie er lang og spennende å strekker seg tilbake til 1346, hvor Klækken var en av Ringerikes storgårder. I Diplomatarium Norvegicum heter det: «Sysselmanden paa Ringerrike, Thorgilds Smidssøns Lensmand Halvard optager Vidnesbyrd om, at Asleif paa Klekkin havde bygslet 2 Øresbol i Vestrin til Olof paa Skafberud og modtaget Landskyld.

Halvdan Svarte skal ha bodd på Stein gård, og hans grav, hvor man antar at det befinner seg et skip, er i dag synlig fra riksveien på Steinsletta, få kilometer fra Klækken. Sagaen forteller at han gikk gjennom isen på Randsfjorden med hest og slede og druknet.

Klækken 3.jpg

Klækken Hotell ble en skysstasjon, men i 1857 var den redusert til en såkalt ikke-fast-tilsigelse-stasjon uten faste hester og hvor man måtte vente inntil tre timer på å bytte hester. Klækken har også vært benyttet til Sparebank, Amtskole og i 1833 fikk stedet gjestegiveribevilling.

Under andre verdenskrig kjempet kaptein Lorentz Brinch og hans norske styrker en håpløs kamp mot fremstormende tyskere 16. april 1940. Tyskerne hadde stridsvogner, som de norske styrkene ikke hadde mulighet til å hamle opp med.

Et tysk fly deltok også i ildgivningen. De norske styrkene måtte trekke seg tilbake for den tyske overmakten. Den dagen gikk daværende Klækken Turisthotel opp i flammer.

Klækkenhotel 1_editedx.jpg

Søstrene Kronborg bygde opp igjen bygningene. Men i 1942 ble det opprettet et mødrehjem på Klækken Hotell. Det ble drevet av den tyske, nazistiske organisasjonen Lebensborn.

Hotellet ble et fødehjem for ugifte, norske mødre når faren var SS eller tysk soldat.

Selve hotelldriften ble åpnet igjen etter krigen og søstrene Kronborg drev det frem til 1969, og det ble solgt til ekteparet Ruth og Finn Carlsen. I dag er det Finn-Ove og hans kone Else Karine Pjåka Carlsen som både eier og drifter Klækken Hotell.

Klækken Thomas Klevjer malerix.jpg

Kunsten

En rekke kunstnere er representert både innendørs og i hotellets skulpturpark. I tillegg finnes det en samling snusdåser, drikkekrus og 1700-talls kinesisk porselen, samt et innholdsrikt vinskap.

På veggene i hotellet finnes malerier og grafiske arbeider av kunstnere som Reidar Aulie, Ludvig Eikaas, Ludvig Munthe, Gustav Adolph Mordt, Skramstad, Hans Stoltenberg Lerche, Odd Nerdrum, Willy Stenberg, Henrik Sørensen, Heiberg, Thaulow og Dyre Vaa, i tillegg til russiske ikoner, veggtepper og gobeliner.

I skulpturparken finner den kultur- og skulpturinteresserte gjest et helt lite skattekammer. Her er skulpturer av Arne Durban, Örjan Holm, Ståle Kyllingstad, Jon Otto Torgersen, Dyre Vaa, og Skule Waksvik.

Klækken 4.jpg

Maten

Den kulinariske matopplevelsen blir drevet av en enorm lidenskap og respekt for faget. Vellykket matlaging krever førsteklasses råvarer, og matrettene tilberedes fra bunnen av, de skal smake utmerket, se innbydende ut og nytes med spennende og godt vinfølge. Hotellets stemningsmenyer er oppkalt etter kjente personer i Klækkens nærmiljø.

Hotellets store saler skaper også en perfekt ramme for bankettmiddager. På runde bord kan de bespise opptil 450 personer.

Klækken Hotell 6 Rødhuset.jpg

Rødhuset

Rødhuset er et tilbud til gjester som ønsker seg en helt spesiell ramme rundt sitt arrangement. Det ligger litt for seg selv nederst i Klækkens hotellpark og har en fargerik fortid. Rødhuset har tidligere vært hønsehus, grisehus og sauefjøs. På starten av 90-tallet ble det bygget om for å romme et separat samlingslokale. De har mulighet for å kunne servere inntil 28 personer i lokalet og har egne menyer for Rødhuset.

TEKST: ØYVIND RISVIK. PRESENTASJONEN ER BASERT PÅ KLÆKKEN HOTELLS HJEMMESIDE:

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post