LOSBY GODS: Skogens Soria Moria

Losby 1_edited

SKÅRER. Vi fant Losby Gods midt ute i den norsk naturen, helt for seg selv ute i skogen ved Skårer i Akershus. Den vakre herregården dukket opp som en skogens Soria Moria i enden av en vakker landevei, med et bugnende teppe av ville blomster, åker, eng og skog på hver side.

Losby 11.jpg

LOSBY GODS. Det tar ikke mer enn en times tid å legge bak seg Drammen sentrum for komme til det herskapelige Losby Gods.

Og slagordet deres er «En reise i tid og tradisjoner».

LOSBY GODS

Losbyveien 270, 1475 Finstadjordet

Telefon: + 47 67 92 33 00

Web: www.losbygods.no

For lenge siden ble godset brukt som jaktkoie av de mektige trelastbaronene fra hovedstaden. Kong Haakon likte seg meget godt her og sengen hans står fremdeles på godset, en seng som er mye lenger enn andre senger, ganske enkelt fordi kong Haakon var nærmere to meter lang.

Gjennom tidene har konger, adelsmenn og storkarer diskutert forretninger, trelastpriser og politikk på Losby Gods, i ærverdige omgivelser. Utsikten er den samme, nå som før.

Losby 2.jpg

Losby Gods ble bygd ca 1850, men allerede på 1500-tallet ble det drevet sagbruk på de tre gårdene som utgjør godset. Familien Boech holdt til her, og det var Lorentz Meyer Boech som overtok gården i 1893 sammen med kona Kathrine. Hun døde i 1958 og ble kalt «Fruen på godet», og det påstås at hun fra tid til annen spøker i gangene og retter på bestikk som er lagt feil.

Brødrene Per og Frode Fjeldheim kjøpte godset for over tretti år siden, men det tok nærmere elleve år før kommunen lot dem røre bygningene. Etter en investering på 125 millioner, sto den vakre bygningen ferdig, renovert og restaurert. Losby Gods har en bygningsmasse på 9000 kvadratmeter og hotellet har 70 værelser. I tillegg er det 12 møterom i forskjellige størrelser, vinkjeller, fire restauranter, Country club lounge og hele første etasje på det «gamle godets» er selskapslokaler.

Losby 4.jpg

Losby Gods er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke, Olavsrosa, som er et symbol på at godset er bygd på historiske grunnvoller og har en sterk kulturarv.

Vinkjelleren har viner for enhver smak og prisklasse og her lager kjøkkenet det meste av maten fra bunnen.

Godseier Lorentz Meyer Boeck likte å komponere menyer. Han var interessert i mat og vin, men det viktigste var å bli enig med Gunvor Kolstad, som har blitt en legende på Losby Gods, etter å ha stått over grytene til godseierparet i over 20 år. Losby Gods fikk i 2013 Gunvors personlige kokebøker i gave. Dette var en stor inspirasjonskilde for deres kjøkken.

Losby 8.jpg

Når det var tid for litt påfyll, kan Losby Gods kjøkken servere oss en hjemmelaget og tradisjonsrik frokost, lunsj og middag.

Får vi lyst på å nyte et godt måltid i helt spesielle omgivelser er vinkjelleren et godt alternativ. Vi nyter maten i dunkel belysning omkranset av stemningsfulle stearinlys, glitrende lysekroner og vinflasker med edle dråper

Losby 13.jpg

Vi tar for oss av denne tre-retters A la Carte-menyen:

Forrett: Hjemmegravet ørret, red rubarb, flatbrød, sennepssaus og pepperrot

Hovedrett: Grillet entrecôte, spinat, aspargesbønner, chipotle emulsjon og pommes frites. 

Dessert: Tjukkmelkspudding melk fra Røros med multecoulis, multer og karamell.

 

TEKST: ØYVIND RISVIK. PRESENTASJONEN ER BASERT PÅ LOSBY GODS` HJEMMESIDE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post