REFSNES GODS: Downtown Abbey ved Moss

Refsnes 10_edited

JELØYA VED MOSS. Det er herskapelig på Refsnes Gods på Jeløya utenfor Moss. Å legge kurs og konferanse til en kopi av Downtown Abbey gir både genuin historie, sjarme, innhold, mening - og resultater.

Refsnes 8.jpg

REFSNES GODS. Refsnes Gods ligger idyllisk til på en øy bare noen kilometer fra Moss. Det er et gods med en vakker allè, høyreiste trær, blomsterenger, en malerisk hage og en bygning med tårn, kanapper og søyler, og en Rolls-Royce fra 1956 utenfor inngangsdøren.

WEB: REFSNES GODS

Godset 5, 1518 Moss

Telefon: + 47 69 27 83 00

Gjennom flere århundrer har vakre og spektakulære Refsnes Gods lokket til seg store kunstnere, forfattere og kongelige Ikke rart godset på Jeløya var fristende for Kong Oscar II, Edvard Munch, Camilla Collett, Peder Balke og Hans Gude. Det var og er en levende historie på Refsnes Gods.

Refsnes 14.jpg

Refsnes Gods ble bygget som lystslott av den rike forretningsmannen David Christie i 1770. Her var det vakkert utsyn over Oslofjorden, og frem til i dag har den vakre naturen og gjestfriheten stått i sentrum. Her var det godt å være gjest og allerede i 1816 ble det holdt herreselskap her, med godt drikke og maskeradeball, med mer enn 300 gjester.

Her følte gjestene seg velkomne, de fikk en seng og sove i og god mat og drikke.

Refsnes 12.jpg

Så fort man går inn hoveddøren er det som å være i et godt gammelt eventyr, med dype lenestoler i skinn, fyr på peisen, vakker kunst og skulpturer og hyller fulle av gamle bøker. Den lyse havestuen er gjennomført med både stil og eleganse. Her kan man sitte og nyte solnedgangen over Oslofjorden, og den solnedgangen finnes det ikke maken til.

Nede ved stranden ligger godsets egen gjestebrygge, og det fristes med forfriskende turer på fjorden hele året.

Refsnes Gods er et lite og intimt hotell, med bare 61 rom. Men her er det mye vennlighet og  hus- og hjerterom for gjestene. Hotellet har alle fasiliteter i tillegg til sin herskapelige ramme rundt oppholdet. Her senkes skuldrene enten du er privat gjeste eller har kurs eller konferanse.

Refsnes 22.jpg

Kunsten

Den største restauranten på Refsnes Gods har fått navn etter den verdenskjente kunstneren Edvard Munch og er kjent for sin personlige service og gode kjøkken. Flere av hans originale verker henger på veggene, som Selvportrett, August Strindberg, Selvportrett i skygge, Ungkvinne og To mennesker.

På resten av hotellet finner vi både Håkon Bleken, Nina Sundby, Lise Malinowsky, Jacob Weidemann, Frans Widerberg og Andy Warhol. På Refsnes Gods er det rundt 400 originale verk av både nye og veletablerte kunstnere.

Refsnes 2.jpg

Maten og vinen

Vinkartet på Refsnes Gods ble tildelt Best Award of Excellence av Wine Spector for noe år siden. I vinkjelleren kan gjestene velge blant 7000 sjeldne vinflasker.

Her tilbyr de alt fra røde og hvite viner til musserende og champagne og dessertviner. Vinkjelleren på Refsnes Gods er blant Norges beste og har et særdeles utvalg av Burgundere og Bordeaux og et eget rom med Mouton-Rothchild, med etiketter designet av både Chagall, Picasso, Miro og Andy Warholtil i tillegg til portviner, madeira, cognac, whisky og akevitt.

Kjøkkenet kalles noe så betegnende som Refsnes Gods` bankende hjerte, og kjøkkensjefen med sin «hvite brigade» legger sin sjel i å tilberede de aller beste gourmetmåltider, basert på sesongens beste råvarer. Resultatet serverer de med stor stolthet.

Refsnes 20.jpg

I Restaurant Munch, eller det lille rommet Soba, med plass til 25 gjester, tilbys alltid sesongens Grand Meny, en klassisk syvretter med alt det beste naturen har å by på. Flotte norske råvarer blir tilberedt med klassiske fransk og italiensk vri. Til alle rettene kan du få utvalgte godbiter fra godsets vinkjeller.

Refsnes Gods har er medlem av De Historiske Hotel & Spisesteder og ble tildelt Stiftelsen Norsk Kulturarvs Olavsrose for syv år siden, «for ivaretagelse og formidling av de det gamle herregårdshuset kombinert med utsøkt kunstopplevelse».

Av aktiviteter har Refsnes Gods trimrom, badstue, utendørs jacuzzi, petanque-baner, utendørs sjakk, volleyballnett og mye annet til utlån.

I hotells nærhet ligger de kjente kunstgalleriene Galleri Henrik Gerner og Galleri F15.

Boken om Refsnes Gods.jpg

KUNST PÅ LERRET OG DAMASK.

I boken Kunst på lerret og damask skriver Gunn og Widar Salbuvik: Hvert enkelt rom på hotellet presenterer arbeider fra hver «sin» kunstner. Det starter med at Therese Nortvedt fikk i oppdrag å male ett stort og tre mindre oljemalerier, samt seks små malerier på silke. Verkene ble plassert på suite 104. deretter ble rommet pusset opp, og alle møbler og farger ble avstemt for å tilpasses og fremheve kunstverkene.

Prinsippet gjennom hele prosjektet har vært å la kunsten komme først. Etter Therese Nortvedt fulgte Jacob Weidemann, Frans Widerberg og Håkon Bleken. I løpet av fem år har hele hotellet, både gjesterom, møterom, bar og restaurant, fått sine respektive kunstnere.

TEKST: ØYVIND RISVIK. PRESENTASJONEN ER BASERT PÅ REFSNES GODS` HJEMMESIDE. 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post