SEM GJESTEGÅRD: Historisk idyll ved Semsvannet (konkurs)

Sem 0

ASKER. Ved Semsvannet i Asker finne vi rester etter gamle gravhauger og bygdeborger og et middelalderkirkested og andre kulturminner. Midt i historien ligger Sem Gjestegård. Sem Gjestegård er dessverre slått konkurs.

Sem 2.jpg
 

SEM GJESTEGÅRD. Vi landet midt i historien. Ved Semsvannet i Asker, et historisk område som er omkranset av gamle gårder. Prestegården, Gupu, Berg, Vøien og små husmannsplasser kunne fortelle oss historier helt tilbake til eldre jernalder

WEB: SEM GJESTEGÅRD

Semsveien 164-166, 1384 Asker, Norge.
Telefon: (+47) 66 76 54 00.
E-post: : adm@semgjestegard.no.

Alf Prøysen tilbrakte mye sin tid på den skolen som nå er gjestegården. Han var griserøkter på Vøien gård som ligger i nærheten. På Sem traff han Arnljot Høyland som tonesatte mange av Prøysens tekster. Julekveldsvisa ble bl.a. komponert her på Sem, men da med en betydelig mer kontroversiell tekst …

I møterommet Svartdalen i Sæheimr kunne vi se bilder av Alf Prøysen som var tatt på Sem.           Sangeren og underholderen Ane Wilberg tok oss mer enn gjerne inn i Alf Prøysens sorg-muntre landskap med nydelig gitarspill og en tekstformidling som kan trollbinde.

Sem 4.jpg
 

Historien til denne vakre herregården startet på Nedre Sem i 1886. Det var en privat landbruksskole som raskt ble populær. Studenter kom helt fra Amerika for å studere landbruk. I 1899 sto den bygningen som i dag kalles Sæheimr klar, en bygning som huset undervisning og administrasjon.

I 1906 ble bygningen Slottet bygd, et hus som i dag er Sem Gjestegårds spisestue og grupperom. Spisestuen er topp moderne, men ser akkurat slik den så ut for over hundre år siden. Dagens hovedhus ble reist som en erstatning for et gammelt hybelhus, og sto ferdig i 1950.

De fleste pyntegjenstandene rundt om på gården er fra skolens dager.

Rundt Semsvannet kunne vi ta en spasertur på nesten fem kilometer. Hvis vi orket.

Sem Gjestegård 3.jpg
 

I 2001 ble forresten regjeringsforhandlingene holdt på Sem Gjestegård, og den historisk kjente Sem-erklæringen ble signert i konferanserommet Galleriet. Generalsekretæren i Krf sa i forkant av forhandlingene: blir de ikke enige her på Sem, er det ikke håp!

I dag er Sem Gjestegård er et frittstående hotell uten kjedetilknytning. Noe som gjør at det får lov til å beholde den gamle stilen.

Midt i dette området fant vi et rikt dyreliv og en mosaikk av gule åkre, enger, løvskog og en flora av vakre blomster. 

Semsvannet er en av Askers vakreste innsjøer. Det ligger 145 meter over havet og er litt over tretti meter dypt. Viktigste tilløpselv er Gupuelva som kommer fra nord og Akerselva som renner ut fra vannet i sørvest.

Sem 7.jpg
 

Rundt Semsvannet fant vi så sjeldne blomsterarter som skogstarr, myrtegl, rognasal og norsk asal, i tillegg til kort- og langveisfarende fugler. På det koselige vannet så vi også et yrende liv av småfugler og større andefugler og insekter, og under overflaten var det både spiselige og uspiselige fisker.

Hele 14 fiskearter finner vi i Semsvannet, blant annet abbor, dvergmalle, gjedde, ørret og sik. Den som skaffer seg fiskekort og fiskestang får morsomme dager her.

Middagen var et kapittel for seg selv på Sem Gjestegård. Og menyene er oppkalt etter hvor vi ble servert dem. Gupu, for eksempel. Som var inspirert av Gupu gård, som ligger sentralt til i Vestmarka og er et populært utfartssted for turfolk fra både Asker og Bærum. Gupu Gård var fra opprinnelsen seter under gården Sem i Asker og senere seter under Vøien Gård i Bærum. Samme slekt har bodd og forpaktet gården i ca. 300 år.

Sem 13.jpg
 

Fra menyen på Sem Gjestegård.

Forrett: Hjortecarpaccio med syltete grønnsaker.

Hovedretter: Skalldyr i filo med urtesaus og kalvefilet med glaserte grønnsaker, potetstrudel og estragonsjy.

Dessert: Créme Brûlée med  frukter.

Sem Gjestegård har også menyer de kaller Hajum, Solli og Bergsli.

TEKST ØYVIND RISVIK. PRESENTASJONEN ER BASERT PÅ SEM GJESTEGÅRDS HJEMMESIDE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post