AALBÆK GL. KRO: Vi fant en dejlig kro i Aalbæk

last ned

AALBÆK PÅ NORDJYLLAND. Nesten hvert år besøkte vi Ulla Mosich og hennes Aalbæk gl. Kro på Nordjylland. Siste gang var for vel ti år siden. Da drev hun kroen sammen med kjøkkensjef Kurt Rasmussen.

Aalbæk 2_editedx.jpg
Ulla Mosich og Kurt Rasmussen.

AALBÆK GL. KRO. Vi hadde et lite bøketre i hagen på den romantiske kroen. Et koselig tre som lente seg varsomt mot den lille elven som rislet forsiktig gjennom eiendommen. Treet lutet seg litt krokete mot den jyllandske vinden og kastet uregjerlige skygger med sine irrgrønne, vibrerende blader.

WEB: AALBÆK GL. KRO

Skagensvej 42, 9982 Aalbæk, Danmark

Mail: aalbak@aalbak-gl-kro.dk

Telefon: + 45 98489022 

Det var en god vane å slå av en prat med dette treet. Det var nemlig et klokt tre på Aalbæk gl. Kro. Det svarte på det meste.

Bøken var så gammel at barken var blitt skrukkete og temmelig slitent. Men det var likevel det første vi oppsøkte når vi besøkte Aalbæk gl. Kro. Det var det første treet som ble grønt om våren og gulrød om høsten. Da bøken så oss, blomstret den i vilden sky.

Aalbæk 1.jpg
Ulla Mosich ønsker velkommen til sin romantiske kro.

Selvfølgelig var det ikke verdensproblemene vi løste sammen med treet vårt. Det var heller ting som andre ikke orket høre på.

Tja, sa vi. Skal vi velge dansk bøf eller rødspette a la Aalbæk til kveldens middag? Eller skal vi ta en sykkeltur til den romantiske Raabjerk kirke, eller skal vi besøke kunstnerne i Skagen eller dra til Frederikshavn for å gå i Tordenskiolds fotspor? Eller kanskje stranden eller havnen er et bedre alternativ?

Oppe i luften danset svarttrosten sammen med en kritthvit måke. De bevegde seg i en intim dans mellom tretoppene. Da var det bare å lene seg tilbake, se opp mellom bladene og fortelle treet at livet egentlig var dejlig.

Aalbæk 7.jpg
Aalbæk gl. Kro ligger tett på havet og en av spesialitetene er sjømat.

- Er det ikke vakkert, sa kona og henvendte seg til treet. Biene fra naboens bikuber blir vel også du glad for? De summer så vennlige mellom bladene dine. Det selskapet setter du vel pris på? Kanskje blir det en liten befruktning ut av det?

Men aller helst satt vi på den smale benken og bare så på bøketreet. Lagret den svale sommerbrisen, den behagelige skyggen som gjorde at vi kunne forsøke oss på et dansk kryssord. Skrives kartofler med en eller to f`er?

Egentlig var Aalbæk gl. Kro et lite gårdsbruk som daterte seg tilbake til 1818. Den gangen måtte kromannen ha både hest og fiskebåt for å klare seg.

I 1834 ble bygningene brukt som kro for første gang, og i 1862 fikk eieren lov til å drive gjestgiveri og selge brennevin. Da startet krohistorien.

Aalbæk gl. Kro ligger ti minutters gange fra Kattegats deilige badestrender, og bare et par mil fra Skagen, det fargerike kunstnermiljøet og Den tilsandede kirke.

Aalbæk 4_edited.jpg

LEVERPOSTEI AALBÆK

1 kg svinelever

1 kj svinespekk

400 g løk

200 g margarin

200 g mel

5 egg

6 dl god suppe

Salt og pepper.

Slik går du frem: Hakk leveren, spekket og løken og bland godt sammen. Smelt margarin i en stor gryte og rør i melet. Tilsett klar suppe, spekk og løk, deretter leveren og til slutt eggene. Smak til med salt og pepper og hell over i en liten form.

Stek på 160 grader i 1 time.

Server med toast, sprøstekt bacon og stekt sjampinjonger. Pynt med tomat, agurk og salatblad.

Aalbæk 5_edited.jpg

KROENS RULLEPØLSE

Skjær indrefilet fra gris ved 3. siste ribbein. Skjær deretter av svoren.

Del indrefileten i to gjennom det ytterste kjøttlaget. Skjær fett/kjøtt av begge filetene ned til ca 1 cm tykkelse.

Bygg opp rullepølsen med innlegg av f eks nakkefilet i ca 1 cm tykke skiver skåret på langs av kjøttfibrene. Krydre mellom lagene med malt hvit pepper, allehånde og litt alt.

Sy pølsen sammen og snør den lett. Legg den så i saltlake med ca 60 g salt pr liter vann. La den ligge i ett døgn.

Ta pølsen opp av laken og la den modnes i 3 døgn på ei fjøl dekket med plastfolie. Blancher pølsen og legg den i kraftig svinesuppe. Kok opp to ganger med 30 minutters mellomrom. Avkjøl pølsen i suppen til den blir lunken. Legg den deretter i lett press og dekk med suppen.

Server rullepølsen på franskbrød med sky, løk, tomat og agurk. Server sennep ved siden av.

Aalbæk 8_edited.jpg

ULLAS VALNØTTPARFAIT

50 g valnøtter

1 cl mørk rom

1 cl flytende honning

1 vaniljestand

15 g kaffepulver

3 dl madeira

4 eggeplommer (pasteurisert, dvs varmet opp til 70 grader)

75 g melis

½ l kremfløte

50 g smaåhakket sjokolade

Slik går du frem: Kok opp valnøtter, rom, honning, vaniljestand, kaffepulver og madeira, og la blandingen trekke natten over. Pisk eggeplommer og melis hvitt. Pisk deretter kremfløten luftig og vend den forsiktig i. Fjern vaniljestangen og vend den kokte massen i eggekremen. Bland deretter i den hakkede sjokoladen. Hell i porsjonsformer og frys i minst 6 timer. Vend isen over på en tallerken og server med bringebærpure. Pynt med friske frukter, valnøtter og kremfløte.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG AALBÆK GL. KRO.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post