BYMOSE HEGN: Delikate retter i dansk natur

Bymose Hegn 5

HELSINGE PÅ NORDSJÆLLAND. I den lille romantiske byen Helsinge på Nordsjælland i Danmark finner vi to av Danmarks aller beste kokker, Lars og Benjamin. Og de deler mer enn gjerne fem av sine aller beste oppskrifter med oss.

Bymose Hegn hengekøyer.jpg

BYMOSE HEGN. Det er en varm dansk kveld, vi sitter på terrassen til langt på natt.

Naturen rundt Bymose Hegn er så ren og pen og uberørt som vi bare kan tenke oss. Vi bor nesten midt inne i en dansk landsby, Helsinge. Bare små yndige små hus brøt idyllen. Som på ingen måte forstyrret, de var der bare som små sjarmerende flekker i naturen. Danskene har ikke for vane å bygge seg enorme «slott» i sommerlandet.

WEB: BYMOSE HEGN

Bymosegårdsvej 11, 3200 Helsinge, Danmark

Telefon: +45 48 79 84 00

 

Bymose Hegn 2_edited.jpg

GOURMET MED LARS

Lars Schandorff er en av Danmarks fremste kokker, som er ansvarlig for et av Nordsjællands beste kjøkken. På hotellet Bymose Hegn Hotel & Kursuscenter i Helsinge utfolder han seg med delikate danske råvarer i sin like vakre danske natur.

Ett år reiste Lars Schandorff verden rundt for å lære om fremmede matkulturer, og det aller beste han lærte har han tatt med seg inn i sitt danske kjøkken. Hjemme igjen ble det en rekke år på noen av Danmarks mest profilerte restauranter. Her lærte han å elske danske råvarer. –

Danske asparges er noen av de beste som finnes, sier han, - derfor er de fast på mine menyer i sommersesongen. Og fra havet Kattegat har jeg hentet steinbitrogn, fra det berømte Krenkeby Gods kommer lam som er like velsmakende som de norske, og sper på menyen med både gjeddeboller, danske frikadeller og stekt skrubbe. - Her på Bymose Hegn har vi ”hjertet” med i alt vi gjør, sier han.

Friminutt - Bymosehegn3 Asparges.jpg

GRØNN ASPARGES MED STEINBITROGN

16 grønne asparges

150 g smør

2 økologiske sitroner

400 g steinbitrogn

8 reddiker

4 skiver med dansk rugbrød, i små terninger

rapsolje

Kjørvel, dill og andre krydderurter, etter hva du får tak i i forretningen

Slik går du frem: knekk den tykke enden av aspargesen og skyll raskt i kaldt vann. Skjær sitronene i fire og stek på høy varme på en grillpanne. Smak steinbitrogn til med salat og pepper, litt sukker, rør inn litt rapsolje og sett kjølig i minst 2 timer.

Rist rugbrødet med smør i panne på svak varme, under konstant omrøring. Når de er sprø, tas de av pannen. La det hele avkjøle og renn av på husholdningspapir.

10 minutter før servering vendes aspargesen i smør og stekes i brunet smør. Anrett aspargesen på en tallerken sammen med en skjefull steinbitrogn, de grillete sitronene, litt krydderurter og reven sitronskall. Drypp over litt av stekesmøret.

FRIMINUTT -Bymosehegn2 lam.jpg

LAMMERYGG MED «KNUSTE» POTETER

1 kg lammerygg uten bein, men med ribben.

1 stor bunt vasket persille

½ fedd hvitløk

friske erter

4 tomater, som blancheres og kjernen fjernes

½ bunt mynte blandet med litt rapsolje

600 g nypoteter

2 ss epleeddik

litt smør etter behag

2 finhakkede sjalottløk

erteskudd

Slik går du frem: Kok potetene forsiktig i vann tilsatt salt et par korn med kommen. Når de er møre lar du dem hvile i ca 10 minutter. Før servering helles vannet av, og potetene knuses lett med gaffel og smakes til med litt epleeddik, smør, finhakket sjalottløk og salt og pepper. Potetene holdes varme til serveringen. Skjær av sener og brun lammeryggen et par minutter til den er blitt gyllen. Sett i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter, avhengig av størrelse.

Etter at de er stekt, vend i persille som er kjørt gjennom foodprocessor med 1 – 1 ½  dl kokende vann, hvitløk og salt og pepper. La kjøttet hvile i 15 minutter før du skjærer det opp.

Legg ertene i en liten kjele med 3 ss vann, 1 ts sukker, 1 ts smør og litt pepper. Dampes under lokk i ca 30 min. De skrelte tomatene tilsettes du sammen med litt mynteolje og dampes ytterligere 30 sekunder. Skjær kjøttet og anrett på en varm tallerken med litt stekesky, ertene og tometene og potetene som formes som kuler med en skje. Server med erteskudd og mynteolje.

FRIMINUTT - Bymosehegn 3 sjoko.jpg

HVIT SJOKOFROMASJ MED JORDBÆR OG HASSELNØTTFLARN

Hvit sjokoladefromasj

5 dl fløte

60 g sukker

3 blader gelantin som er bløtt opp i iskaldt vann

½ stang vanilje

50 g hvit sjokolade

2 kurver jordbær

Slik går du frem: kok fløten opp med sukker og vanilje. La det kjøle til ca 40 grader, tilsett den kalde gelantinen, massen helles i serveringsskåler. Settes i kjøleskapet minimum to timer.

Mos 1 kurv jordbær med litt sukker og vend resten av bærene som er blitt skåret i fire, anrett på den stivende fromasjen og pynt med sprø hasselnøtter. Bruk 250 g hasselnøtter som vendes med 3 ss flormelis og vann. Tørk i ovnen på 150 grader i 1 time.

Grill Bymose Hegn 2_editedx.jpg

GRILLFEST MED BENJAMIN

Vi ble med på grillfest sammen med kokken Benjamin Laursen på hotellet Bymose Hegn i den danske byen Helsinge.

Sommer i Danmark er en fantastisk greie. Når regnet høljer ned i Norge, skinner solen som regel varm og intens over Nordsjælland.

– Vi tar det vakre grønne utendørsrommet i bruk, med skogen som ligger tett på og en grønn plen som strekker seg langt av sted, sa kokken Benjamin Laursen. Han lovet oss Danmarks beste grillparty, og vi trodde ham.

Det var en varm dansk kveld, vi satt på terrassen til langt på natt. Vi elsket at kjøkkenet flyttet matlagningen ut under åpen himmel. Ganske enkelt fordi grillmat smakte aldeles herlig under en varm og blå sommerkveldhimmel.

Vi trengte litt inspirasjon til de vanlige litt daue norske grillrutinene. Derfor ga Benjamin Laursen oss sin beste og mest glødende grillmeny. En grillmeny som sydet av grillsommer.

Grill Bymose Hegn 4_editedx_edited.jpg

SPARERIBS MED BBQ-SAUS

4 stykker spareribs (vi anbefaler økologisk svin som har fått gått fritt utendørs)

Til sausen:

1 rød løk (finhakket)

150 ml tomatketchup

50 g brunsukker

50 ml Worcestershiresaus

50 ml rødvinseddik

50 ml vann

½ ts sennepspulver

noen dråper Tabasco

Slik går du frem: Rør sammen ingrediensene til barbecuesausen i en liten kjele. Kok opp over middels varme og la småkoke i 15 minutter. La i mellomtiden et par håndfuller Cherry Wood Chips få trekke i en skål med vann.

Ta kjelen av varmen og smaksett sausen med salt og pepper. Fjern membranen fra spareribsene (hinnen på den hule kanten av ribbene) ved å stikke baksiden av en teskje forsiktig mellom kjøttet og hinnen.

Når du har fått løs en liten bit av hinnen, kan du lett trekke av resten for hånd. (Dette er mye vanskeligere på spareribs som har vært frosset. Hvis du skal fryse ned spareribs anbefaler vi derfor å fjerne hinnen før de legges i fryseren).

Dryss salt og pepper på spareribsene.

Grill Bymose hegn 3_edited_editedx.jpg

LIMEGRILLEDE TIGERREKER

Rekker kan du også grille når du trer de på et grillspyd. Det skal du også gjøre med grønnsakene. Følg denne enkle oppskriften.

700 g tigerreker eller scampi, gjerne rå 

1 dl valnøttolje 

0.5 dl  limesaft 

4 stk  hvitløkbåter, finhakkede  

2 ts  koriander 

 0.5 stk chili, finhakket 

0.5 ts  salt 

 0.25 ts pepper 

Grønnsakspyd som tilbehør

0.5 stk suash

1 stk paprika, rød 

1 stk eple 

Slik går du frem: Bland alle ingrediensene untatt rekene i en bolle. Legg rekene i marinaden og sett dem i kjøleskap minst 2 timer. Snu på rekene flere ganger.

Tre rekene på grillspyd og grill dem over godt varme glør 1-2 minutter.

Skjær grønnsakene i biter og tre dem på spyd. Pensle med olje og legg på grillen. Dryss salt og pepper over etter grilling.

FOTO: ØYVIND RISVIK OG BYMOSE HEGN

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post