DRONNING MARGRETHE: Tapte mitt hjerte til den norske fjellheimen

Margrethe 13_edited

KØBENHAVN: «Der var fjeld bag fjeld, det var hvidt, og det var storslået – jeg tabte mit hjerte med et stort plask! Det må ligge der oppe endnu. Og jeg er nødt til at komme til Norge omtrent hvert eneste år for at finde det igjen!». Tidligere dronning Margrethe 2 av Danmark har en lidenskap for den norske fjellheimen. 14. januar, abdiserte hun etter 52 år på tronen; Nå er sønnen Frederik blitt kongen av Danmark.

Margrethe 2.jpg
Faksimile fra boken Kongelige retter av Øyvind Risvik og Ove Aasen.

MINNER OG DRONNINGER. Margrethe 2 har vært Danmarks dronning siden hun som 31-åring overtok da faren Frederik 9. døde 14. januar 1972. Søndag 14. januar i år, abdiserte dronning Margrethe 2 etter at hun kunngjorde i sin nyttårstale at hun etter 52 år på tronen overlot den til sønnen, kronprins Frederik. Nå kan kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kalle seg konge og dronning av Danmark.

Cover kongelige retterb.jpg
Øyvind Risvik og Ove Aasens bok Kongelige retter.

I Danmark, Norge og Sverige er det uvanlig at monarker abdiserer. Den siste gangen en dansk monark frivillig abdiserte før sin død, var i 1146, ifølge det danske kongehuset sin nettside.

Hvem vet vel at Margrethe 2, hvert år, besøkte Gausdal, Skeikampen som ligger nord for Lillehammer?

– Jeg ble så begeistret første gang jeg kom hit, 13 år gammel, har hun fortalt til Aftenposten. – Jeg hadde gått på ski før, men aldri opplevd høyfjellet. I 1982, tror jeg, startet kronprinsesse Sonja og jeg å gå på skiturer sammen. I høy grad takket være henne har jeg fått oppleve fantastisk mye i norsk natur. Dessverre kan jeg om vinteren ikke lenger klare å gå på ski. Dette er meget ergerlig, men å nyte Norge, nyte utsikten, ha helt ferie – det er i høyeste grad viktig. Turene hit er et vesentlig avbrekk.

Skeikampen er et vintersportssted ved bygda Skei i Gausdal kommune i Innlandet. På 1950-tallet ble Skeikampen Alpinsenter bygd her, og det regnes i dag som et av Norges største og mest familievennlige anlegg.

 «Der var fjeld bag fjeld, det var hvidt, og det var storslået – jeg tabte mit hjerte med et stort plask! Det må ligge der oppe endnu. Og jeg er nødt til at komme til Norge omtrent hvert eneste år for at finde det igjen!».

Slik har Dronning Margrethe av Danmark beskrevet sin lidenskap for Skeikampen, hvor hun har tilbrakt mye Norgestid.

Margrethe 15.jpg

Dronningenes solbærtoddy

Solbær er et spennende og sunt bær med mange nye muligheter. Med landets største solbærproduksjon leverer Mølstad Vestre smakfulle solbær til industri, restauranter og privatpersoner. 

Solbærtoddy er en naturlig del av den norske skikulturen, noe familievennlig på termosen som hele familien kan like.

Solbærtoddy er en smakfull og næringsrik turdrikk, en tradisjon vi liker å ta vare på. Vår solbærtoddy egner seg varm, i gløgg eller den kan drikkes som kald saft.

-----

Da dronningene Margrethe og Sonja møtte hverandre første gang, viste det seg at de hadde en felles interesse. Det var den vakre norske fjellheimen.

Dronning Sonja fortalte henne om sine fotturer fra hytte til hytte og om alt det vakre hun fikk se under sine vandringer i fjellet. Hun fortalte om freden og roen, om det enkle hyttelivet, om gleden over å treffe likesinnede og om alle de nye og spennende stedene.

Margrethe 11 Kokkene DFDS Margrethex_edited.jpg
Frank Lystad, Ole Balleby og Ole Fried, kapteinen og de kongelige kokkene på DFDS` båt Crown of Scandinavia. Foto: Ragge Strand

Det var spesielt en ting som hun ville dele med dronning-venninnen: Gleden, smilene og den befriende latteren. Og hun forteller i boken «Sonja – Norges kronprinsesse»: «Alle får sitt pass påskrevet, ingen slipper unna avslørende bemerkninger. Akkurat denne frie glade stemningen er det viktige å bære med seg. Man blir fornyet i sjel og sinn, lærer å kjenne nye sider ved seg selv og andre».

- Jeg har snø på hjernen. Dronning Margrethe er klar i talen når hun erklærer sin kjærlighet til Vinter-Norge. – Jeg har hatt det siden jeg som 14-åring var på min første skitur i Norge. Ingenting er så vakkert som snø. I boken «Dronning av Danmark» har hun fortalt om denne gleden over snøen og de hvite viddene, noe hun beviste i 1990 da hun ga et par ski som var brukt på Grønland til Skimuseet i Holmenkollen.

Margrethe 3Kongelige retter Meny_edited.jpg
Dronning Margrethes menykort ble alltid tegnet av Lene Ulrich. Hun ble presentert skipsmenyen under sine besøk på skipsbroen. Kjøkkensjef Frank Lysdal kjente godt hennes vaner og visste hva han skulle ha med på menyen. Dronning Margrethe foretrakk lyst dyrekjøtt.

- Jeg syntes det manglet en dansk tilknytning her, sa hun, - danskene går nemlig ikke bare på ski for å more seg selv og nordmennene, de gjøre det på alvor også.

Som takk ble hun tatt opp som medlem i Skiforeningen. I tillegg fikk hun en rød anorakk som «skulle synes i terrenget».

Dronning Margrethe har vært på skiferie i Gausdal, like ved Skeikampen, nesten hver eneste vinter.

- Alpene er noe man sitter på en altan og nyter, fjellene i Norge er noe man kaster seg ut i, har hun sagt.

Dronning Margrethe 2 har gått fra turisthytte til turisthytte, og på de enkle selvbetjente hyttene telte ingen kongelig tittel. Hun tok del i både matlaging, rydding og oppvask. Før turen startet, fylte hun selv termosflasken og smurte matpakken.

Claus Hellberg var i mange år fjellføreren til dronning Margrethe 2. – Uansett hvor dårlig føret er, eller hvor tung sekken er, så er det aldri på tale å få andre til å bære oppakningen hennes, har han fortalt.

Kongelige retter Margrethe Dådyrkotelettx.jpg
Dådyrkotelett med kremet sommerkål. Foto: Ragge Strand.

DÅDYRKOTELETT MED KREMET SOMMERKÅL

12 stk dyrekoteletter a 80 g

1 dl bringebæreddik

1 dl hvitvin

½ dl champagne

160 g sommerkål (savoykål, spisskål eller rødkål)

½ dl kremfløte

50 g chalottløk

50 g kantareller

50 g smør

litt olivenolje

4 store poteter

1 purre

salt og pepper:

Margrethe 17.jpg

VINANBEFALING

Champagne Montaubret Brut Vintage 2014

Aroma preget av sitrus, eple, gjærbakst og mineraler. På smak er den utviklet med en fin syre, kremet og frisk med lang ettersmak. Pris kr 439.90.

----

Slik går du frem når du lager Dådyrkotelett med kremet sommerkål: Hakk chalottløken. Kok den helt ned med bringebæreddik. Tilsett hvitvin og finsnittet kål. Kok resten ned til halve.

Hell på den piskede fløten til den har fått en kremet konsistent. Smak til med salt og pepper.

Skrell potetene. Lag 8 like runde skiver som er 3 cm i diameter. Stek dem gylne i olje. Av resten av potetene lager du 28 små kuler som du steker møre i smør.

Legg 4 kuler i en potetskive og en skive på toppen. Oppå dette legges de siste tre kulene. Bak det lett i oven i ca 10 minutter på 160 grader C.

Skjær purren i fine strimler, stek dem i olje på ca 170 grader C til de er gyllenbrune.

Stek kotelettene og varm smøret i ca 3 minutter på hver side.

Krydre.

Stek kantarellene på jevn varm en kort stund og krydre dem godt.

Anrett kålen på midten av tallerkenen med sausen, med de sauterte kantarellene rundt.

Sett kotelettene opp som en krone med purrestrimlene på toppen.

Margrethe 4 Kongelige retter Margrethe Toblerone parfaitx_edited.jpg
Toblerone parfait med slør. Foto: Ragge Strand.

TOBLERONE PARFAIT MED SLØR

Parfait:

3 eggeplommer

50 g sukker

1 dl vann

1 ts vaniljesukker

3 dl fløte

½ plate kokesjokolade

Fransk nougat:

100 g honning

150 g melis

30 g glykose

30 g valnøttkjerner

30 g hasselnøttkjerner

15 g pistasjkjerner

30 g coctailbær

Karamellslør:

125 g sukker

40 g vann

12 g glykose

Margrethe 18.jpg

VINANBEFALING

Perrin Muscat Beaumes de Venise 2010,

Dyp gyllen i fargen med en søt, frisk og kraftig aroma av aprikos, tørket frukt, blomst, litt sitrus og honning. Herlig smak av aprikos, tørket frukt, sitrus, litt eple og honning. Pris kr  215.

-----

Slik går du frem når du lager Toblerone parfait med slør: Parfait: pisk eggeplommene sammen og sett til sukkersirup (vann og sukker kokt til en sirup). Pisk dette kraftig sammen til massen er lett og luftig.

Når massen er kald setter du til kremen som du har pisket lett og luftig sammen med vaniljesukker.

Frys det nå ned.

Når det er nesten frosset, tilsetter du hakket sjokolade.

Frans nougat: kok honning, sukker og gelantin til den begynner å stivne. Pisk eggehvitene godt stive med 30 g glykose. Rør den kokende massen inn sammen med dette. Tilsett frukter og nøtter. Hell massen i en liten avlang form og avkjøl.

Karamellslør: Kok massen til den begynner å stivne. Avkjøl litt og fyll den i en sprøytepose med tynn spiss. Sprøyt utover et bakepapir som legges over en glassbolle. Skjær parfaiten i passende stykker. Skjær nougaten i like store stykker og legg over. Pynt med karamellslør.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: RAGGE STRAND.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post