KØBENHAVN. Jeg besøkte Kongelig Dansk Porcelensfabrikk i København for en del år siden. Den gangen var den norske porselensmaleren Herdis Myrseth en av verdens dyktigste Mussel- og Flora Danica-malere og jobbet på fabrikken.
KONGELIG DANSK PORCELEN. Romsdalskvinnen Herdis Myrseths største ønske var å få besøk av prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. De satte nemlig serviset Flora Danica øverst på gavelisten foran bryllupet den 25. mai 2002, men fikk sa mange negativ reaksjoner gjennom norske aviser at de trakk ønsket tilbake.
Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var gift 2002 – 2017. Ari Behn døde 24. mai 2019.
(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).
Det spesielle serviset som Herdis Myrseth malte, var basert på motiver fra tegningene i bokverket Flora Danica, og som kom ut første gang i 1762.
Fabrikken til Kongelig Dansk Porcelen er lagt ned i København, Markedet bestemt at fabrikken skulle flyttes til land med billigere kostnader og billigere arbeidskraft. Royal Copenhagen Porcelen produseres nå i Thailand, for Fiskars i Finnland.
Både dronning Sonja og prinsesse Martha samler på Flora Danica. Selv kong Olav var en ivrig samler av dette serviset og hadde alltid Flora Danica på ønskelisten når han hadde fødselsdag. Ikke rart dronningen og prinsessen elsker dette serviset. Det er en viktig del av familietradisjonen.
Verdens dyreste porselensservise er Flora Danica med rette blitt kalt. Et middags- og kaffeservise for 12 personer kostet fra 400 000 og opp til en millioner kroner. En enkelt kaffekopp koster den nette sum av 7 600 kroner og den flotte suppeterrinen ligger på 86 000 kroner og en isklokke har den svimlende sum av 155.000 kroner. Både dronning Sonja, dronning Margrethe og dronning Elisabeth serverer ofte sine gjester av det utsøkte serviset.
ANNONSE: VESTLIA RESORT.
Heldigvis brydde ikke foreldrene, kong Harald og dronning Sonja, seg om ”gavehetsen”. De ga datteren det hun ønsket seg aller mest, flere deler av Flora Danica-serviset.
Hvorfor? Märtha Louise fikk de første delene i konfirmasjonsgave. Nasjonalforsamlingen ga henne en suppeterrin og Næringslivets Hovedorganisasjon sammen med Norges Rederiforbund og Den Norske Bankforeningen, fulgte opp med seks middagstallerkener. På 18-årsdagen fikk hun flere deler i gave av Stortinget.
Selv kong Olav var en ivrig samler av dette serviset og hadde alltid Flora Danica på ønskelisten.
Ikke rart Märtha Louise elsker dette vakre danske serviset. Det er en viktig del av familietradisjonen.
Dette var invitasjonen Herdis Myrseth skrev til prinsessen og hennes daværende mann, Ari Behn.
"Jeg vil gjerne i anledning bryllupet den 25. mai invitere dere til en V.I.P.-rundvisning på fabrikken Royal Copenhagen i København.
Jeg vil vise dere HVOR mye arbeide og HVOR mange hender som ligger i en Flora Danica tallerken eller terrin. Både hvordan man skjærer kanter, modellerer blomster og setter hanker på, glasurkjelleren og eventuelt den 85 meter lange gassovnen som brenner etter glasering (1450 grader).
Det ser ut til at "våres" gamle, og hyggelige fabrikk om 2-3 år skal flytte til mer moderne bygninger, men også til et mindre attraktivt område.
Mitt navn er Herdis Myrseth, er norsk født, har malt Flora Danica i nesten en mannsalder år.
Det ville være en ære og en glede å vise Dere mitt håndverk!"
Besøk av de kongelige ble det aldri noe av.
For over 50 år siden reiste Herdis Myrseth fra det lille tettstedet Eidsvåg i Romsdalen til København for å bli dekoratør. Hun var den nest siste blant åtte søsken. Hennes far var gruvearbeider og moren hjelpepleier. Herdis likte best å leke med blyant og fargestifter.
- Vi hadde ikke fjernsyn hjemme, så det ble til at jeg brukte tiden på å tegne, spesielt moteklær. Jeg elsket farger, og oransje var min yndlingsfarge. Jeg vant til og med en konkurranse i ungdomsbladet Det Nye med tegningene mine. Drømmen var å komme til Paris og bli en kjent motedesigner.
Tilfeldighetene førte henne til Kongens by. - Jeg dro til København for å utdanne meg som dekoratør, fortalte hun. - Jeg visste knapt at det var noe som het Den kongelig Danske Porselensfabrikk. Og porselensmaling hadde jeg aldri vært borti. Og med stor sannsynlighet hadde jeg gått arbeidsledig etter utdannelsen om ikke en god venn ba meg ta med noen blomstertegninger og søke lærlingjobb på den kjente porselensfabrikken.
- Jeg fikk et møte med en av overmalerne som spurte om jeg var flink til å male på porselen. Med stor overbevisning svarte jeg et kjekt ja. Sannheten var at jeg aldri hadde prøvd noe slikt, jeg visste ikke en gang hva det gikk ut på. Og Flora Danica, det hadde jeg aldri hørt om.
Under den første undervisningen skjønte Herdis at dette ville bli komplisert. - Dette greier du aldri, Herdis, sa jeg til meg selv da jeg så hvordan de satt og malte tynne, snirklete blomster etter gamle plansjer. Og jeg ble helt vettskremt da de sa at jobben, den var min. Men jeg har aldri vært redd for å ta sjanser, så jeg bestemte meg for å prøve. Og jeg fikk tak på teknikken temmelig fort.
- Det er blitt mange år siden jeg satt ved lærlingspulten og jeg husker godt da jeg fikk prøve meg på min første tallerken og en Flora Danica-plansje, fortalte hun. - Det var en fiol. Og debutarbeidet mitt var et avlangt stekefat med en fiolett blomst. Men jeg var ikke lenge i paradiset. Etter tre dagers intens arbeid, sendte jeg den til brenning. Skuffelsen var stor da jeg fikk beskjed om at den var sprukket i ovnen. Jeg fikk lov til å komme og knuse den med en liten hammer. Det skulle være en slags psykologisk trøst, men jeg følte meg som en vandal.
Herdis Myrseth var en av de dyktigste malerne på Den Kongelige Danske Porselensfabrikk. Og hun har malt de samme terrinene og asjettene dag ut og dag inn.
- Noen ganger blir jeg så trøtt og lei Flora Danica at jeg kaster det ut av vinduet, sier hun. - Men etter noen få sekunder har frustrasjonen gått over. For jeg vet jo at jeg maler verdens vakreste porselenservise – og jeg jobber i et flott miljø med flotte kolleger. Hva kan jeg kreve mer?
- Heldigvis driver jeg på med helt andre ting utenfor arbeidstid. Jeg synger i kor, elsker å lage selskaper, pynte med blomster, lage dekorasjoner, sy dukkeklær og male porselensdukker – og å male akvareller. Egentlig hører det vel sammen, det jeg gjør på jobben og det jeg trives med på fritiden.
- Om du tror jeg maler det samme mønsteret og de samme blomstene hele tiden, må du tro om igjen. Flora Danica består av 75 forskjellige enheter og det varieres mellom 708 ulike motiver i alle fargenyanser. Å tegne Flora Danica er som å utvikle din egen håndskrift. Jeg kjenner igjen hver eneste tallerken, hver eneste kopp og hver eneste terrin jeg har malt.
Uansett hvor i verden jeg skulle finne dem igjen. Jeg behøver ikke se på signaturen for å kjenne det igjen. Det har noe med fargene og opptegningene å gjøre. For selv om vi kopierer blomster fra en plansje, blir ingen motiver like. En dag har jeg vært i dårlig humør, en annen i godt. Det blir det ørsmå forskjeller av. De synes godt, for oss som har et trenet øye.
Det nytter ikke å skjelve på hånden på Den Kongelige Danske Porselensfabrikk?
- Nei, da er det over og ut. Og en mandagshangover nytter ikke å prøve seg på her i gården.
- Min yndlingsblomst? Der er blitt revehale, sa Herdis. Aller best trives jeg når jeg får male rosa og rødlige farger. Mest sliter jeg med det fiolette og purpur. Tidligere blandet vi fargene med terpentin. Nå blander vi med vann og det gjør det svært vanskelig. Men det er bedre for helsen. Nå puster vi ikke lenger inn de farlige kjemikaliene.
- Hvor lang tid jeg bruker på å male en terrin?
- Jeg bruker to dager. Herdis spurte og svarte selv. - Men før det har tre personer sittet i flere dager og formet de små porselensblomstene som dekorer hankene. Etter meg kommer en gulldekoratør som legger siste hånd på verket. Gullet er sort når det legges på. Men etter brenningen er det blitt gyllent, vakkert - og kongelig.
HVA ER FLORA DANICA?
Det var det kongelige danske hoffet som første gang bestilte Flora Danica-serviset. I 1790 hadde direktøren, Theodor Holmskjold, gitt ut boken: Lyksalige Hvilestunder på Landet i Selskab med Danske Svampe. Boken var rikt illustrert med tegninger av blomstermaleren J.C.Bayer, som selv var ansatt ved fabrikken. Blomstene i bokverket hans, Flora Danica som første gang kom ut i 1762, skulle kopieres til minste detalj.
Serviset ble opprinnelig skapt som en gave til Katarina den store av Russland. Keiserinnen døde før serviset var ferdig, men produksjonen fortsatte. Og i 1802 var det komplett. Det besto av 100 kuvereter med til sammen 1802 deler. I dag er det bare 75 deler igjen.
Det var først et halvt århundre senere, ved prinsesse Alexandras bryllup med prins Edward VII av England, det ble oppdaget på nytt og kopiert.
Nå blir det originale Flora Danica brukt til helt spesielle begivenheter. Mesteparten av serviset er oppbevart på Rosenborg og Amalienborg slott og kan både beskues og beundres av besøkende.
Flora Danica er gått inn i den faste produksjonen til Den Kongelige Danske Porselensfabrikk og serviset er et av de mest eksklusive i verden. Hver eneste del blir formet, skjært ut og malt for hånd. Derfor blir ingen del like.
Malerne er svært profesjonelle og prisen er enda høyere. Men prisen, den er bare en tredjedel av hva den var på 1700-tallet.
Fabrikken til Kongelig Dansk Porcelen er lagt ned i København, Markedet bestemt at fabrikken skulle flyttes til land med billigere kostnader og billigere arbeidskraft. Royal Copenhagen Porcelen produseres nå i Thailand, for Fiskars i Finland.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: KONGELIG DANSK PORCELEN OG HERDIS MYRSETH.