FREDENSBORG STORE KRO: Nabo med dronning Margrethe

Storekro 18

NORDSJÆLLAND I DANMARK. Fra Helsingør kjører vi motorveien mot København. Vi tar av etter et par mil og følger veien mot Hillerød. Vi kjører gjennom den lille byen Fredensborg til vi ser Fredensborg Slot rett imot. Da var vi fremme. På en av Danmarks flotteste kroer, Fredensborg Store kro.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 21l.jpg

----- 

Storekro 1.jpg
6q.png

FREDENSBORG STORE KRO. På venstre side lå Fredensborg Store Kro, og rett imot lå kroens nærmeste nabo, dronning Margrethes sommerresidens.

For de av oss med hang til romantikk og et lite snev av det kongelige, stortrives vi her. Her sover vi trygt i kongelige himmelsenger i værelser med møbler fra 1800-tallet, og her spiser vi middag blant antikkens nymfer med diskret bakgrunnsmusikk av Mozart.

FREDENSBORG STORE KRO

Slotsgade 6, 3480 Fredensborg, Danmark

Telefonnummer: +45 71 71 21 21

Web: www.storekro.com.

Fredrik IV bygde Fredensborg Slot etter freden med Sverige i 1720. Tre år etter fant han det nødvendig å bygge en kro hvor både han og soldatene kunne nyte bordets gleder.

På Fredensborg Store Kro har norske konger, prinser og prinsesser bodd.

Storekro 11.jpg

For Fredensborg Slot har alltid vært det slottet hvor de kongelige bryllupsfester har funnet sted. De som ikke overnattet på slottet, bodde på kroen. Direktøren Jacob Mikkelsen Rais viste oss kroens stolthet, hotelprotokollen fra 2. februar 1968, dagen før den danske prinsessen Benedikte giftet seg med den tyske prinsen Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Han fortalte også at den norske gjesten, kronprins Harald, en gang bodde på rom 10. Prins Bertil av Sverige bodde på rom 33 og Carl Gustav av Sverige bodde på rom 2.

Storekro med slott.jpg
Fredensborg Store Kro med Dronning Margrethes slott der nede.

Kong Olav bodde ofte på Hotel Store Kro. Under et av hans opphold ville han ha noen opplysninger av resepsjonssjefen, som viste seg å være norsk. Kong Olav syntes det var hyggelig å treffe en nordmann her. Resepsjonssjefen hadde humor, han. «Nei, jeg er ikke nordmann, jeg er bergenser, Deres Majestet!» Kong Olav trakk forsiktig på smilebåndet.

Men han glemte ikke replikken. Da han besøkte kroen igjen noen år senere, var dette det første han spurte om: Er bergenseren her fremdeles?

IMG_0100sam1-300x300.jpg

Fredensborg Store Kro er full av historie. Med litt fantasi kan vi godt møte store personligheter som Dorothy Parker eller Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway eller Karen Blixen på Fredensborg Store Kro. Restaurantens kulisser byr nemlig på scener fra de tidsepokene og miljøene disse levde i.

Fredensborg Store Kro ligger vegg i vegg med slottet Fredensborg. Her ligger dronning Margrethes vakre blomsterhave og i Nordmandsdalen står det 70 statuer som viser bønder og fiskere fra Norge med sine nasjonaldrakter.

Storekro 5.jpg

Esrum kloster, som ligger på den andre siden av Esrum Sø, var et av Danmarks viktigste kloster i middelalderen. Det ble innviet til jomfru Maria i 1151 og ødelagt av en ung mann, Broder Rus, som gikk djevelens gjerning og fikk munkene til å nyte god mat og drikke. Det førte til klosterets fall.

Det ligger en rekke helbredende kilder i nærheten av Fredensborg Store Kro. En av dem er Daniels kilde som hjelper mot hodepine, utslett og gikt. Søborg kirke er Danmarks nordligste middelalderkirke og har en rekke underlige kalkmalerier og en imponerende hvelving. I Kvisgård ligger et morsomt leketøys-museum.

1351065064_343.jpg

Tilbake til nåtiden. Den gode maten og den rolige og avslappede atmosfæren er som skapt for de store og høytidelige anledninger.

Den danske frokosten frister oss med Fredensborg Store Kros stjerneskudd med rødspette, reker og majones med rogn og en tartar med eggeplomme, potetchips og ramsløk.

Etter å ha reist rundt i området kommer vi hjem til kammusling med morkler, blomkål og ramsløk til forrett, en perlehøne med soppkrem, tyttebær og trøffelsaus til hovedrett og som dessert får vi kroens egen sitronfromasj. Det er et naturlig valg.

Bedre kan det nemlig ikke bli.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: FREDENSBORG STORE KRO.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post