FRISTADEN CHRISTIANIA: Københavns grønne og beryktede åndehull

Fristaden13
Murer og vegger i Christiania er dekket av fargerike og kunstneriske graffitier og malerier. Foto: Øyvind Risvik.

REISEBREV FRA KØBENHAVN. Bydelen Christiania er anarkistisk og sært. Men utrolig spennende og fascinerende, med mennesker i alle slags former og fasonger - og et utall førsteklasses spisesteder.

Fristaden 10.jpg
Velkommen inn i Fristaden Christiania. Foto: Øyvind Risvik.

PÅ BESØK HOS CHRISTIANITTENE. Christiania, også kalt Fristaden Christiania, Det fri Christiania eller Staden, er et naturskjønt område ved festningsvollene på Christianshavn i Danmarks hovedstad, København. Christiania er et alternativt boligområde som opp gjennom årene har blitt tillatt stor grad av selvstyre, mot at restauranter og andre firmaer betaler moms på sin omsetning. Idéen er at Christiania skal være et fritt, selvstyrende samfunn, hvor innbyggerne fritt skal kunne utfolde seg under ansvar for fellesskapet. Det øverste styringsorganet er allmøtet.

Det bor i underkant av tusen mennesker i Christiania, og de blir kalt christianitter. Christiania er Københavns fjerde største turistattraksjon med over en halv million besøkende turister hvert år.

Fristaden 1.jpg
Christiania er et fristed for musikere av alle kategorier. Foto: Øyvind Risvik.

Christiania er et livsfarlig område for svake sjeler. Et sammensurium av musikere, turister, arbeidsledige, pensjonister, svimle og ustø, sosiale tilfeller, ubestemmelige fra alle himmelretninger, grønlendere, uteliggere, boligløse, narkomane, streite og ustreite og noen jeg ikke aner hva driver på med.

Det er både skremmende, annerledes, fargerikt her - og med full frihet, til det meste.

SPISESTEDET SPISELOPPEN har eksistert i Christiania siden 1983, og drives som et kollektiv. Spisestedet er en forening og har derfor ingen eiere. Det er stor variasjon i Spiseloppens a la carte meny. Det er mange forskjellige nasjonaliteter som arbeider sammen. Hver kokk setter sammen sine retter etter hva slags friske råvarer de får hver dag.

-----

Christiania ble til i 1971 da en gruppe beboere i Christianshavn brøt gjerdene til et nedlagt militærområde for å lage lekeplass til barna sine. De tomme husene på området ble snart bebodd av hippier, venstreradikale og andre som ønsket et alternativt samfunn. Biler er ikke tillatt, noe som gir en stille landsbystemning hvor barn kan utfolde seg til fots og på sykkel.

Fristaden 2.jpg
Ingen skal komme og si at Christiania ikke er et fargerikt område. Foto: Øyvind Risvik.

Går man tur i Christiania ser man tydelig at området er preget av god gammeldags hippiekultur. Murer og vegger er dekket av fargerike og kunstneriske graffitier og malerier. Mange har bygget husene sine selv og her finner man butikker som selger økologiske varer. Det er ikke bare outsidere som holder til i Christiania. Her bor det arkitekter, reklamefolk, lærere, leger, prester og masse kunstnere og forfattere.

Christiania er kjent for sitt liberale syn på cannabis og cannabissalg. Til gjengjeld kjemper christianittene hardt for å holde Christiania fritt for hardere rusmidler. Det selges enda cannabis åpenlyst i boder på Christianias hovedgate, som bærer det passende navnet Pusher Street.

Fristaden 4.jpg
Når man bygger hus i Christiania tager man det man haver. Foto: Øyvind Risvik.

I 2004 valgte cannabisselgerne å fjerne det åpenlyse salget, men de kom tilbake. Siden det har politiet gjennomført en rekke razziaer for å fjerne cannabissalget som nå foregår i det skjulte. En av de mer fargerike bodene ble tatt vare på, og den står nå utstilt på Det danske Nationalmuseet

Så lang pølsebodkø det var her, da? Ingen vanlig pølsebu dette, nei. Pusher Street. Med salgs av hasj i alle former og fasonger. Hardere stoffer er bannlyst. Er det noe rart bydelen skaper intens heftig, og ofte berettiget kritikk.

Fristaden 11.jpg
Man finner de underligste vekster i Christiania. Det er ikke alle kornslagene eller prydblomster som trives her. Foto: Øyvind Risvik.

Og i Green Light District ligger hasjrøyken rundt deg som en mild støvsky og det selges villig vekk, over og under disk.

Og likevel er det fredelig som en magisk blanding av landsby og storby.

Det er et fascinerende - og skremmende - møte med en annen verden.

Fristaden 5.jpg
Et mangfold av blomster finner vi i Christiania. Foto: Øyvind Risvik.
Fristaden 7.jpg
Det er plass for alle slags guddommer i Christiania. Foto: Øyvind Risvik.
Fristaden 6x.jpg
Det er plass for velutdannede arkitekter og mer hobbyarkitektaktige i Christiania. Foto: Øyvind Risvik.
Fristaden 8.jpg
Alle som bor i Christiania støtter Christiania. Foto: Øyvind Risvik.
Fristaden 9.jpg
Det er fotoforbud de fleste steder i Christiania, men noen steder slipper solen inn. Foto: Øyvind Risvik.
Fristaden 14.jpg
Det er mange steder i Christiania hvor freden og roen kan nytes. Foto: Øyvind Risvik.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. Med litt hjelp av Wikipedia.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post