GHITA NØRBYS PARADIS: Jakten på Ghitas roser

Rose 6 Knatten - rose_edited

HOLTE PÅ NORDSJÆLLAND. Dette er en situasjonsrapport fra den danske landeveien. Vi startet i Tisvildeleje og satt kursen mot den danske skuespilleren Ghita Nørbys vakre rosehave i Holte på Nordsjælland.

Rose 12x.jpg

DEJLIGE DANMARK.  Vi kjørte under eldgamle trekroner, gjennom mørk skog og videre ut i lyset igjen for så å se ut over sundet mot svenskekysten.

Lyset og vinden lekte over den blå vannflaten som var pyntet med sine hvite seilbåter. Her og der dukket kroer med fristende menyer opp.

På slutten av 1900-tallet var Holte fortsatt en liten landsby i det fantastiske landskapet i danskenes flotteste landsdel, 17 kilometer nord for København.

Vi kjørte Strandvejen nedover, på det som danskene kaller en yndefull strekning, og tok en liten stopp på Gl Holtegård for å få opp rosestemningen, gården som hadde sine interessante utstillinger, en barokkhage og en flott appelsinlund. Og et lite spiseri med dejlige danske retter.

Rose 2 Ghita Nørbyy.jpg
Ghita Nørby. Foto: Øyvind Risvik.

Her nøt vi en lett lunsj på kafeen Spiseriet som lå i en av hovedbygningens gamle påbygg, før vi fortsatte mot Holte kirke. Og etterpå, til Ghita Nørbys vakre rosehave.

Ikke sjelden stopper folk meg og spør etter veien. De kan umulig kjenne meg, jeg vet knapt i hvilken himmelretning jeg selv beveger meg. Jeg er helt udugelig, selv om jeg var lommekjent i disse omgivelsene og kjente hver eneste fortauskant og haveport.

Rose 11y.jpg
Spiseriet på Gl Holtegård fristet med danske delikatesser. Foto: Hans Ole Madsen.

Plutselig dukket det en vakker ung kvinne på sykkel opp utenfor bilvinduet. Denne gangen var det min tur til å spørre. Hvor finner jeg rosene til Ghita Nørby?

Jada, svarte hun omsorgsfullt, du skal bare følge alle rosene, kjøre rett frem til du kommer til de rosa Dronningen av Danmark, tar til venstre ved røde H.C. Andersen og fortsetter forbi Ghita Renaissance, oppkalt etter Ghita Nørby.

Rose 4x.jpg
Ghita Nørby blant Ghitas roser (Lindhardt og Ringhof).

Men nå har jo asfalt og rekkehus overtatt der de vakre rosebuskene sto? Vi må bruke forstørrelsesglass for å finne rosene dine?

Javel, sukket den danske kvinnen tilbake, det er fælt som tiden går. Da skal dere bare fortsette til dere ser en trist høyblokk og etter det ligger det en bensinstasjon. Er du heldig, oppdager du et lite brunt hus.

Vi innenfor bilvinduet så nok litt usikre ut, som om vi ikke klarte å slå over fra vakre roser til danske hus.

Hun beroliget oss. Bry dere ikke om bensinstasjonene. Fortsett rett frem, drei til venstre, gjennom et skogsområde.

Rose 10 Ghitax.jpg
Rose Ghita Renaissance.

Siden passerer dere en hekk med nyperoser og deretter kommer dere til en vegg med klatreroser, roser som vi kaller Esters stolthet. Du skal bare vite hvor vakkert det var da hele veggen eksploderte i røde blomster. Siden er det en åker med gule åkersennep. Der var det fotballbane før.

Det var vel ikke noe for deg, sa kona frekt og kikket skrått på meg.

Deretter kommer dere til et koselig lavt lite huset. Der bor Ghita Nørby, er du observant kan du se de vakre rosebuskene gjennom ugress og kratt.

GN 3_edited.jpg
Kona Aud fant en blomstervenn i Ghita Nørby. Foto: Øyvind Risvik.

Alle veier fører til Ghita i Holte, sa hun. Vil du spørre om noe mer, la hun for sikkerhets skyld til.

Jo, sa jeg, Ghita, er hun rød eller blekrosa?

Ikke bry deg om hva han sier, sa kona diplomatisk, han har ikke så mye greie på blomster.

De er verken røde eller rosa, de er rosarøde, mente jeg som hadde lest meg opp på boken Ghitas roser.

Ghita Renaissance

’Ghita Renaissance’ tilhører Tea hybrid-gruppen, med rosa fylte blomster med sterk duft og kontinuerlig blomstring.

Rose 7 Dronning Margrethex.jpg
Rose Dronning Margrethe.

Dronning Margrethe

Lav og tett vekst med rik forgreining. Mørkegrønne blanke blader. Blomstene er rosa/ferskenfarget, dufter og er mellomstore til store. Blomstrer mye fra juni til langt utover høsten. Høyde ca 60 cm.

Rose 9  H. C. Andersen x.jpg
Rose H. C. Andersen.

H.C. Andersen

Har en dypere, og en mer "perfekt" rødfarge skal du lete lenge etter. Rosen er en klaserose, og blir nærmere 1 meter høy med flere kraftige greiner med mange blomster på toppen. Bladverket er mørkegrønt og glinsende med litt rødskjær i. Hele planten er rett og slett vidunderlig!

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. ROSEBILDER: FORSKJELLIGE BLOMSTERHANDLERE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post