H. C. ANDERSEN: Eventyrdikterens eventyrslott

Hvedholm slot 2x

FYN I DANMARK. Eventyrdikteren H.C. Andersen døde i dag, 4. august, 70 år gammel. Bli med på en rundtur på Fyn, i H. C. Andersens fotspor, til noen av Nordens vakreste og mest fargerike slott, til eventyrdikterens danske eventyrrike.

Lykkesholm slotx.jpg
Lykkesholm Slot. www.lykkesholmslot.dk.

EVENTYRSLOTTENE. Nesten alt eventyrdikteren H. C. Andersen så og opplevde, fikk han bruk for. Han hadde stort sett aldri tankefri. Tankene svirret og svirret og ville ikke stoppe. Enten han satt under trærne eller gikk gatelangs i København, tenke han at en gang ville han få bruk for det han så, både i sine fortellinger, eventyr og romaner.

Bli med på en liten vandring til de danske eventyrslottene.

Lykkesholm Slotxx.jpg
Lykkesholm Slot.

LYKKESHOLM SLOT

Bli med til det danske flate bløte eventyrlandskapet til H. C. Andersen. Det bølger seg vakkert og frodig mellom små vakre hvite kirker, imponerende slott, fargerike landsbyer og bindingsverkhus med halmtak og stokkroser opp etter veggene.

Jeg gjør som H. C. Andersen, leter etter de vakre opplevelsene han selv søkte.

Lykkesholm Slot dukker uventet opp. Et lite slott, men helt enestående i de vakre og blide fynske landskapet. Slottet med sine takkede gavler, gult som solen, omgitt av blå sjø, grønn park og en historie helt tilbake til 1329.

Slott 9.jpg

H. C. Andersen bodde ofte på Lykkesholm Slot, og mange av hans silhuettklipp og eventyret Prinsessen på erten, ble til her.

Det var Johanne Marie Lindegaard som eide Lykkesholm Slot den gangen H. C. Andersen kom på besøk. Hun var enke og hadde sett den unge Andersen hjemme hos svigersønnen i Odense.

Her hadde hun fulgt et forkomment fattig barn som i løpet av få år ble helt forvandlet, fra en som kongen tok seg av, en fattig student og såmann – til en lovende og verdenskjent dikter. 

Han fikk sin første invitasjon til Lykkesborg Slot i 1830, men takket nei, han var i dårlig humør akkurat den dagen. Først to år etter svarte han ja takk.

Da han først kom på besøk til slottet, ble det gjort stor stas på den unge, radmagre mannen. Det forhindret ikke at noen drev gjøn med ham, de la en ert under madrassen og en levende hane under sengen. Han har selv fortalt: da jeg i Dagningen skulde til at sove, saa begynder Bæstet at gale.

H. C. Andersen hadde planer om hevne seg ved å kle seg ut som et spøkelse og legge seg i en av de kvinnelige gjestenes senger, men våget det ikke. Han var redd for å bli oppfattet som nærgående.

H. C. Andersen var gjest på Lykkesholm Slot siste gang i 1839. Han ble ertet fordi han var redd for okser, og skrev til en av sine brevvenninner: Ak hvor forandret, jeg kommer her ikke mere igjen.

Det løftet holdt han.

Prinsessen på erten.jpg

Eventyret Prinsessen på erten

Det var en gang en prins som så gjerne ville ha en prinsesse, men det skulle være en ordentlig prinsesse. Så reiste han hele verden rundt for å finne en, men overalt var det noe i veien. Prinsesser var det nok av, men om de var ordentlige prinsesser, se det kunne han ikke være sikker på. Det var alltid noe som ikke var så ordentlig.

Etter en stund kom han hjem igjen, og var meget bedrøvet.

En kveld ble det et fryktelig uvær. Det lynte og tordnet, regnet styrtet ned, og det var ganske forskrekkelig. Da banket det på byens port, og det gamle kongen gikk for å lukke opp.

Utenfor stod en prinsesse. Men herregud som hun så ut! Vannet silte av håret og klærne hennes, det rant inn av skotuppen og ut av hælene, og så sa hun at hun var en ordentlig prinsesse.

- Ja, det skal vi nok finne ut av, tenkte den gamle dronningen, men hun sa ikke noe. Hun gikk inn i soveværelset, tok ut alle sengklærne og la en ert på bunnen av sengen. Så tok hun tyve madrasser og la dem oppå erten, og enda tyve edderdunsdyner oppå madrassene.

Der skulle prinsessen få ligge om natten.

Om morgenen spirte de henne om hun hadde sovet godt.

- Å nei, skrekkelig dårlig, sa prinsessen. - Jeg har nesten ikke lukket et øye i hele natt! Gud vet hva det har vært for noe i sengen? Jeg har ligget på noe hardt, så jeg er ganske brun og blå over hele kroppen!

Da skjønte de at dette var en ordelig prinsesse, siden hun kunne merke erten gjennom tyve madrasser og tyve edderdunsdyner. Så ømskinnet kan bare en ordelig prinsesse være.

Og prinsen tok henne til kone, og erten kom på kunstmuseum. Og der kan du se den ennå, hvis ingen har tatt den.

Ja, se det var en ordentlig historie!

Flere H.C. Andersen-slott på Fyn

Egeskov slotx.jpg
Egeskov Slot. www.egeskov.dk

EGESKOV SLOT

Jeg fortsetter i H. C. Andersens fotspor, til Egeskov slott, et av Europas best bevarte renessanseslott, oppført på en hel armada av pæler, en liten skog av eikestammer. Det heter at slottet har så mange vinduer som året har dager, så mange dører som året har uker og like mange skorsteiner som det er måneder.

Slottet fikk besøk av H.C. Andersen to ganger. Det mest romantiske av alle danske slott, pirret dikterens nysgjerrighet, og han forberedte seg godt foran sitt første besøk: I Haven har været Buegange Absatser og Fontæner, endnu er høie beskaarne Hække og en prægtig lang smal Bøge-Alee. Gården er oppført af røde Mursteen, ned til Haven staaer en Gruppe Grantræer. Et høit kobberlagt Spiir er opført paa Forbindelsen af begge Bygningerne. Massive steentrapper fører op og ned…

Egeskov Slot er praktfull, litt skremmende, med spennende labyrinter og murer som speiler seg i vollgraven. Med sin idylliske beliggenhet er den et av Danmarks mest kjente motiver.

Valdemars slot.jpg
Valdemars Slot. www.valdemarsslot.dk.

VALDEMARS SLOT

Lenger syd, Valdemar Slot ligger majestetisk skjult i det danske landskapet, med sine praktfulle saler og Christian Kroghs berømte og originale malerier og tegninger. Selveste Terje Vigen henger stolt og værbitt i Den Røde Gang.

Valdemar Slot ble bygd av Christian IV til ære for sønnen Valdemar Christian som døde på slagmarken i Polen. Han kom aldri selv til å bo på slottet, med det vil for alltid bære hans navn. Sjøhelten Nils Juel, som vant det berømte slaget i Køge Bugt under svenskekrigen i 1677, erobret Valdemar slott og gjorde det til sitt.

H. C. Andersen overnattet bare en gang på Valdemar Slot, og lå som en konge i en av slottets majestetiske himmelsenger.

Hvedholm slot.jpg
Hvedholm Slot. www.hvedholm.slotshotel.dk.

HVEDHOLM SLOT

Hvedholm Slot omtales som kongsgård allerede i 1231, det var egentlig bygd som et festhus for adelen. Slottet dukker opp av det vidunderlige og romantiske landskapet, som et ekte mursteinsrødt slott, hvor tenåringen Olav, som den gang var Norges kronprins, drakk konjakk av kjøkkenglass. Jentene på kjøkkenet trodde konjakk skulle serveres slik. Den norske kronprinsen ropte: Stopp stopp! Etterpå sukket han: Det er godt å ha danske jenter her, for de er så rause…

Under de enorme trærne satt H. C. Andersen og observerte. Nesten alt han så og opplevde, fikk han bruk for. Han hadde stort sett aldri tankefri. Tankene svirret og svirret og ville ikke stoppe. Enten han satt under trærne eller gikk gatelangs i København, tenke han at en gang ville han få bruk for det han så, både i sine fortellinger, eventyr og romaner.

TEKST: ØYVIND RISVIK. Bilder fra eventyrslottenes hjemmesider. Kilde: Mette Winge og Claus Seidel: Besøg - med H.C. Andersen på danske herregårde.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post