HUSMANNS VINSTUE: Verdens beste julefrokost i København

H 4

KØBENHAVN. Husmanns Vinstue i København er en fryd for smak, øye og øre. Ned en bratt trapp og vi blir møtt med summende stemmer, blankskurte bord av eiketre og en herlig duft av stekt sild og rødspette fra kjøkkenet. Nå er det snart jul og her finner du verdens beste julefrokostmeny.

H 2.jpg
Johnni Frost, den glade eieren av Husmanns Vinstue i København.,
6.gif

HUSMANNS VINSTUE. Her på Husmanns Vinstue står nesten tiden stille. På veggene er det bilder av de tidligere eierne, på hyller står snapseflasker fra uminnelige tider. Her finner du verdens beste julefrokostmeny:

WEB: HUSMANNS VINSTUE

Larsbjørnsstræde 2, 1454 København K, Danmark

Telefon: + 45 33 11 58 86

E-mail: 1888@husmannsvinstue.dk

SE FILMEN OM HUSMANNS VINSTUE HER.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 1s.jpg

JULEFROKOST PÅ HUSMANNS VINSTUE

Skal du stå for den næste julefrokost i København? Julefrokoster er et af vores specialer, og vi ser hvert år frem til at byde vores gæster velkommen til disse arrangementer.

Vores julefrokoster begynder i midten af november og afholdes helt frem til jul. I denne periode udvider vi både menukort og åbningstid. Vi har dagligt åbent både i dagtimerene og til aften. Husk at bestille i god tid, da mange af vores gæster bestiller et år i forvejen.

Åbningstider midt november til jul
Dagtimer: kl. 11.30 – 17.30
Aftentimer: kl. 19.00 – 24.00

MENUEN - 16 delikate danske juleretter

Marineret sild med løg
Kryddersild med hjemmelavet karrysalat
Varme stegte sild med sød eddikelage
Gravad laks med sennepsdressing
Røget ål med røræg
Rejer med citron og mayonnaise

Æbleflæsk
Lun leverpostej med bacon og champignon
Hjemmelavet kryddersylte

Andesteg med hjemmelavet rødkål
Roastbeef med remoulade og ristede løg
Ribbensteg med hjemmelavet rødkål
Finker med fedtegrever og æbler
Blodpølse med æblemos, sirup og kanelsukker

Ris a la mande med lun kirsebærsauce
Mandelgave
Osteanretning med kiks

Pris pr. kuvert er 595.- pr. person.

Serveres ved Deres bord med rugbrød og franskbrød

~ Betjeningen laver arbejdet, mens De hygger Dem ~

-----

Så fort vi kommer inn i restauranten starter sangen. Og vi gauler og synger med av full hals.

Kom, kom til Husmanns

kom og drikk dig fuld

solen ser du aldrig

her i dette hul.

Men hvis du er heldig

får du skidesækken fuld.

Så kom, kom til Husmanns

kom og drikk dig fuld.

Ratatadidar, ratadidar.

Titar, titar, titar.

Husmanns Vinstue er en ukjent frokostperle for de fleste nordmenn på Københavntur. For oss er det et naturlig mål for turen.

H 5.jpg

Det er ikke et hvilket som helst område vi beveger oss inn i København. Den smale gaten Larsbjørnstræde ligger midt i Pisserenden. Et begrep som er en levning fra områdets mørke fortid.

Gaten er en av de eldste i København, lagt der kort tid etter at Absalon grunnla byen i 1167. Pisserenden er det en del av Latinerkvarteret og et sjarmerende gatesystem.

Men Pisserenden er mer enn et koselig system med gater. Det har vært mange diskusjoner om hvorfor området fikk dette litt odiøse navnet. En av teoriene er at gaten i gamle dager brukt som latrine får både dyr og mennesker.

H 6.jpg

Larsbjørnstærde skilte seg derfor ut fra de andre gatene med at det var en stank som ikke var av det gode. Det ble holdt husdyr i bakgården og i andre etasje på bygningene

Michel.jpg

VINANBEFALING

CA`RUGATE SOAVE CLASSICO SAN MICHEL

En fruktig vin med integrert sødme, fin syre, god frukt pen tørrhet og sitrussyrlighet i finishen. Du kan trygt prøve den til Husmanns Vinstues silderetter - eller andre av frokostrestaurantens smørrebrød. Ellers er et en ypperlig vin til salater og rett og slett bare å nyte sammen med gode venner.

Varenummer: 3313801. Pris: 155.00 kr

 

Når de ville bli kvitt overflødig ”last” forsvant det ut av huset og ned i en renne som lå på gatenivå. Den var 1/2 meter dyp og var datidens kloakksystem. Det viktigste var ikke å falle opp i den etter en fuktig runde langs Dødsruten, som endte i Nyhavn.

Vi kan tenke oss hvordan det luktet en varm sommerdag når rennen var full.

En annen teori er at når tilreisende bønder drakk en mengde øl og snaps i portene og på trappetrinnene for å feire en god handel, gikk de rett ut i gaten istedenfor til nærmeste toalett. Med det til følge at Pisserenden virkelig levde opp til sitt gamle kallenavn.

H 3.jpg

I dag skal man ha rimelig god fantasi for å forbinde Larsbjørnstræde med vond lukt. Siden tidlig på 60-tallet har den vært en populær alternativgate, med tatoveringssjapper, bruktforretninger, moteforretninger og små kafeer.

Husmanns Vinstue ble opprettet i 1888 av Ernst Carl Husmann. Det er et sted med inngrodde tradisjoner. Noe interiøret vitner om.

I gamle dager hadde kundene til Husmann Vinstue en lidenskap for husets portvin. Tavlen med prisene henger fremdeles ved inngangsdøren, og et glass portvin eller madeira kostet bare 40 øre. Et snapseglass, fylt til randen, kostet bare ti øre.

H 1.JPG

Tradisjonen med å fylle snapseglasset til randen er der den dag i dag. Utført til beundrende tilrop fra gjestene. Den gang var ikke menyen så lang, heller, den var begrenset til to retter, sild og rullepølse, til 10 og 12 øre. Det var først i 50-årene stedet ble en frokostrestaurant med lang menyliste.

I 1953 ble Husmanns Vinstue åpnet for kvinner igjen, i følge med menn. Grunnen var at området omkring 1905 var et av de stedene i København de såkalte københavnske gledespiker regjerte området. Fra og med 1981 fikk kvinner lov til å besøke stedet alene.

Men vanligvis går det stille for seg på Husmanns Vinstue. Det er lavmælte samtaler, avbrutt av en og annen skål og takknemlige sukk.

H 7.jpg

Frokosten på Husmann Vinstue er pære dansk. En superklassisk frokostkjeller kan man kalle stedet, med en høy standard på både mat og drikkevarer. På menyen står alle de klassiske frokostrettene danskene kan tilby, fra karrysild, stekt sild, marinert sild til lun leverpostei, dyrlegens nattmat, tartar med rå eggeplomme, kokt oksebryst med pickles og stekt ål. Husmanns Vinstue er det eneste stedet i København som serverer varm stekt ål, i det hele tatt hører denne retten til sjeldenheten i Danmark.

På menyen står både Manne-frokost og Herre-frokost. Den første med bare seks retter, den andre med åtte retter. Og julefrokosten, den kan tilby hele registeret, 17 retter, om jeg ikke har telt feil. Totalt består menyen av hele 27 forskjellige smørbrød.

Hvis du går sulten opp trappen fra Husmanns Vinstue, så må det være et eller annet galt et sted.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK + HUSMANNS VINSTUE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post