
NORDSJÆLLAND. Kogebog fra Kongernes Nordsjællandn er en vakker kokebok, hvor jeg er med på en reise gjennom de mest spennende og vakreste severdighetene på Kongernes Nordsjælland, blandet med up to date internasjonale lekkerbiskener av spennende retter.

KOKEBOK FRA DEILIGE DANMARK. Nordsjælland er et av Danmark vakreste områder. Her kan vi vandre rundt i det spennende landet til Kong Valdemar Atterdag og den handlekraftige datteren Margrethe 1, til Erik av Pommern, til Christian IV og Frederik 2 – og William Shakespeares Hamlet.
En rundtur til ruinene av Gurre Slot, Æbelholt kloster og Esrum kloster, til Karen Blixens vakre hjem og Rudolf Tegners museums og til slottene Kronborg, Jægerspris, Fredensborg og Frederiksborg får øynene åpne for både fargerike personer, vakkert landskap og deilige matretter.
I mange hundre år har fremmede himmelstrøk krydret livet og smaken på Nordsjælland.
Eventyrlystne sjømenn fra de mest utrolige himmelstrøk har satt den danske landsdelen på kartet og kommet i tett kontakt med lokalbefolkningen med sine eksotiske handelsvarer og fantastiske fortellinger.
Nordsjælland er en utrolig historie, som er de autentiske, historiske røtter til de mange spennende severdigheter, attraksjoner og smaksopplevelser.
I den praktfulle kokeboken Madbog fra Kongernes Nordsjælland serverer Ulrikke Gercke og Vibeke Gercke Malmdorf oss de beste rettene, de mest smakfulle, de enkleste - og de mest kongelige rettene. Kira Brandt har tatt bildene.

JOMFRUHUMMER
700 g jomfruhummer
Marinade: 2 ss olivenolje, 2 ss balsamico, 1 - 2 fedd hvitløk i skiver, i kvart sitron eller lime.
Slik går du frem: Tilbered jomfruhummeren ved å vri halen fra hodene. Fjerne den mørke tarmstrengen. Bland marinaden og la jomfruhummeren trekke ca ½ time.
Grill dem på en varm grillpanne til de tar farge.

LAKSEMOUSSE MED KAPERS
600 g fersk laks, 200 g kapers, 5 ss skyr, salt og friskkvernet pepper.
Slik går du frem: Stek laksen i ca 20 minutter på 180 grader C i ovn. Avkjøl laksen. Hakk kapers fint. Rør i laksen så den blir løs og fin.
Tilsett skyr og kapers og rør godt sammen. Smak til med salt og pepper.

PIZZA MED GORGONZOLA OG PARMESANSKINKE
Lag grunndeigen til pizzaen.
2 ss tomatsaus, 3 skiver parmaskinke, 100 g gorgonzola, reven ost til topping – gjerne mozzarella, oregano, salt og friskkvernet pepper.
Slik går du frem: fordel 2 ss tomatsaus på pizzaen. Legg på 3 skiver parmaskinke, så det dekker hele deigen. Fordel gorgonzola i små firkanter på parmaskinken. Dryss over reven mozzarella og oregano. Smak til med salt og friskkvernet pepper. Bakes i ovnen i ca 10 minutter på 180 grader C til osten er smeltet.
TEKST: ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER: ULRIKKE GERCKE OG VIBEKE GERCKE MALMDORF. FOTO: KIRA BRANDT.