SÆBY PÅ NORDJYLLAND. Jeg er på vei fra Skagen, til den lille romantiske byen Sæby som ligger et par mil syd for Frederikshavn. Den ligger idyllisk til midt i et malerisk landskap, i en av Danmarks fineste bøkeskoger. Sæby blir kalt ”Byen ved havet”. For her fant Henrik Ibsen skuespillet Fruen fra havet.
SOMMERMINNER FRA SÆBY. 15. juli 1887 kom Henrik Ibsen til denne lille byen på Nordjylland. Her fant han det han søkte. Stillhet, hvile og det uendelige havet. Året etter ga han ut skuespillet ”Fruen fra havet”. Han brukte oppholdet i den lille romantiske byen for å finne de rette personkarakterene, selve ideen til skuespillet.
Henrik Ibsen og hans kjære Suzannah flyttet derfor inn på beskjeden lite rom på et like beskjedent lite hotel som het Harmonien. Hotellet lå sentralt til på torvet i Sæby.
Til sin forlegger skrev han at han likte seg svært godt her. Det var både idyll og stillhet, by og fiskeleie, løvrike trær og utsikt mot det åpne havet.
Henrik Ibsen elsket naturen ved Sæby. Han gikk lange turer i skogen og satt ofte på en liten benk ved den helbredende kilden Jernkilden. I mange år ble denne benken bare kalt for ”Ibsens benk”.
Men Ibsen var langt fra noen turist. Han var den norske forfatteren Ibsen. Den levende legenden Ibsen. Han skiftet over til kjole og hvitt når han spiste middag på Harmonien. Selv om det var midt på sommeren og varmt og intenst, gikk han med diplomatfrakk og bredbremmet hatt. Hilste noen på ham, svarte han høflig, men som regel sa han lite.
Byborgerne forsto at denne underlige nordmannen søkte ro og fred og gjorde ikke noe spesielt for å forstyrre ham. Han kunne stå i timesvis og kikke ut over havet.
Jeg hadde noen lykkelige uker her i Sæby. Og spesielt kvinnene jeg møtte, inspirerte meg til personskildringene i ”Fruen fra havet”, har han fortalt.
En av de kvinnene som sjarmerte ham mest, var Julie Povlsen. Vi møter henne igjen i skuespillet, som Ellida Wangel.
Hun har fortalt til en journalist i Sæby: som ung pike kom jeg hver sommer til Sæby. Henrik Ibsen la merke til meg når han gikk sine turer ut til havet. Han så meg om kvelden når han sto i vinduet og jeg kom gående nedover torvet på vei mot stranden. Jeg pleide nemlig hver eneste kveld, etter at de fleste hadde gått til sengs, å gå en slik tur for å se på bølgene. Som regel gikk jeg gjennom kirkegården.
Etter at jeg ble presentert for ham, gikk vi ofte sammen til stranden. Jeg viste ham blant annet hvordan flate stener kan sprette på vannet, men han fikk det aldri til selv. Ibsens kone, Suzannah, orket ikke å gå med på disse turene, hun hadde vondt i benet. Vi snakket om alt mulig, og han ville gjerne vite hvorfor jeg gikk alene ned til stranden. Han trodde jeg hadde en kjæreste der nede.
Da Henrik Ibsen reiste fra Sæby skrev han et brev til Julie: ”Da De ikke værdiget mig et farvel, vil jeg nu ønske Dem ”lev vel” og takke Dem for de solstreif, De ved Deres friske ungdom har kastet over en gammel mands gang mod døden. Deres hengivne Henrik Ibsen”.
Henrik Ibsens suppe
På Sæby Søbad fikk vi servert Henrik Ibsens potetsuppe. Her er den unike oppskriften:
200 g poteter
100 g løk
1 fedd hvitløk
1 purre (det hvite)
½ dl hønsebuljong
2 dl fløte
1 ss creme fraiche
dill og persille
bacon
salt og pepper
VINANBEFALING
Marc Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris
Gul farge med rosa skjær. Duft av modne, gule frukter med noe røyk. Tørr og fruktig med god fylde, friskhet og mineralitet. Pris kr 297.
Slik går du frem når du lager Henrik Ibsens suppe: Sauter løk, hvitløk og purre ved svak varme. Tilsett hønsebuljong og fløte.
Legg i poteter og kok dem møre. Bland ingrediensene godt og sil av. Smak til med salt og pepper. Monter med creme fraiche.
Pynt med stekt bacon, dill og persille.
Artikkelen fortsetter her:
Hvordan Julie inspirerte Henrik Ibsen? Hun kom til Sæby for å bli frisk etter en alvorlig sykdom. Hun drakk vann fra Jernkilden og elsket havet og ble frisk etter kort tid. Ellida Wangel i ”Fruen fra Havet” ble også frisk i kontakt med vann – sjøvann.
Jeg slipper taket i henrik Ibsen og går fra torget og Hotel Harmonien, ned Algade mot Klostertorvet og Sæby kirke, en hvitmalt stolt steinbygning som har en av Danmarks vakreste altertavler. I altertavlen danser en munter gris. Den slår med forbeina på luttens strenger og danser, som bare en glad gris kan gjøre det.
Et annet lite pusterom under oppholdet i Sæby, er den gamle trepaviljongen ved den berømte Jernkilden. Vannet her har alltid inneholdt rikelig med jern og vare en av områdets helbredende kilder. I bøkeskogen som ligger nordvest for Sæby ligger herregården Sæbygård, en ordentelig spøkselsesherregård.
I de stille nattetimer kommer en staselig dame til syne i riddersalen. Hun bærer renessanseskjole med pipekrave og heter Pernille Oxe. Man kan høre klirrende lyder når hun kommer gående. Noen sier det er en lenke hun bærer rundt føttene. Mest sansynlig er det et nøkkelknippe som hsufruene bar på den tiden, som klirret.
Neste spøkelse kommer mot meg på Voergård slott. Her bodde den beryktede Ingeborg Skeel som har gått i historien som en av de ondeste kvinnene i dansk historie. Da hun bygde ferdig slottet, kastet hun byggherren i vollgraven for å slippe å betale, og det barnet som var så uheldig å plukke et strå på hennes åker, fikk fingrene klippet av.
Hun ble begravd i Voer kirke, men fant ingen hvile. Da man senere åpnet kisten, var den tom, bortsett fra litt tøy av silke. I dag spøker hun i fangekjelleren Rosodonten på Voergård slott.
Ørret Fiskerstien
2 hele ørreter
Rugmel
100 sjampinjonger
100 g cherrytomater
1 sitron
150 g artiskokker
4 dl fløte
Kryddersmør: 50 g smør, ½ fedd hvitløk, bredbladet persille.
VINANBEFALING
Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2021.
Søt i anslaget med balanserende frisk syre, lett raffinert smak med tydelig mineralitet. Pris kr 182,90
Slik går du frem når du lager Ørret Fiskerstien: Vend ørreten i rugmel. Stek dem gylne i panne, og deretter 10-15 min i ovn på 200 grader C, avhengig av størrelsen på fiskene. Sauter sjampinjongen og tomater lett i pannen.
Skrell artiskokkene og sauter dem lett i smør. Kok dem deretter helt møre i fløte til kremen får en tykk konsistens. Krydre med salt og pepper.
Lag kryddersmør ved å røre smøret helt hvitt. Smak til med hvitløk og bredbladet persille. Anrett artiskokkremen midt på tallerkenen og legg fisken over. Pynt med sjampinjong og tomatkrem, moste tomater blandet med creme fraiche eller kremfløte.
Is Fruen fra havet
3 dl saft fra friske frukter som appelsin, jordbær, blåbær, sitron, lime og bringebær.
55 g gelatin
45 g sukker
½ dl hvitvin
Slik går du frem: kok opp sukker og gelatin med saften fra de friske fruktene til blandingen får en tykk konsistens. Frys deretter ned.
Vaniljekrem
¾ l fløte
45 g sukker
1 stk vaniljestang
6 eggeplommer
Slik går du frem: Kok opp fløten sammen med sukker og vanilje. Pisk sammen sukker og eggeplomme og tilsett fløteblandingen. Avkjøl kremen og frys den.
Anrett på en tallerken med noen friske frukter og litt sjokolade.
Blåskjell med hvitløksmør
12 store blåskjell
50 g smør
3-4 fedd hvitløk
1 liten bunt persille
Slik går du frem: Legg blåskjellene på et ildfast fat. Knus hvitløken, hakk persillen og bland det med smøret.
Fordel smøret over blåskjellene og legg dem i en ovn på 200 grader C i 5-8 min, eller til smøret koker. Server med brød og godt smør.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG VISITDANMARK OG TOPPEN AV DANMARK.