SPAHOTEL NÅDENDAL: Kropp og sjel i finsk skjærgård

Nåde 5

NÅDENDAL I FINLAND. Spahotell Nådendal l kan vi nyte vakre omgivelser, kjenne den milde havvinden fra Østersjøen mot ansiktet, høre det stille suset i tretoppene, legge seg behagelig ned i boblebadet og trimme i swimmingpoolen - og ikke minst – nyte menyen på en av Finlands aller beste restauranter.

Nåde 6.jpg

SPAHOTELL NÅDENDAL. Spahotell Nådendal ligger 15 kilometer utenfor den finske byen Åbo (Turku). Her kan man nyte vakre omgivelser, kjenne den milde havvinden fra Østersjøen mot ansiktet, høre det stille suset i tretoppene, legge seg behagelig ned i boblebadet og trimme i swimmingpoolen - og ikke minst – nyte menyen på en av Finlands aller beste restauranter, Le Soleil.

WEB: SPAHOTEL NÅDENDAL

Matkailijantie 2, 21100 Naantali, Finland

Telefon: +358 2 4455100

I Nådendal kan du oppleve spa-dager hvor kropp, sjel og smaksløker kan pleies – og fornyes. Nærmere himmelen går det ikke an å komme.

Nåd9.jpg

Spahotel Nådendal har 350 rom, 2 tyrkiske og 4 finske bastuer, 2 romerske boblebad, 2 rekreasjonspooler og hele 8 restauranter. I tillegg får man tilgang på et stort utvalg bad- og skjønnhetsbehandlinger, mosjonsgrupper, tennis og beachvolley mm.

Det er ikke mer enn noen få kilometer til Mummiverdenen hvor du kan møte Tove Jansons kjente figurer. Området utenfor Nådendal er helt unikt og det er muligheter for uforglemmelige båtturer i den finske skjærgården.

Nåde 4.jpg

Kjøkkensjef Jarno Saarinen på Spahotel Nådendals gourmetrestaurant ønsker å forene det skandinaviske kjøkkenet med en ørliten tilnærming til asiatiske smaker. – I Skandinavia, og ikke minst her i Finland, har vi verdens beste råvarer, sier han.

- Jeg bestreber meg på å bruke det aller beste jeg kan hente fra åkeren, skogen, fra jakt og fiske, fra gjedde til sjøørret, fra skogsbær til poteter fra den lokale bonden.

Nåde 1.jpg

SJOKOLSDESYMFONI

Sjokolade brûle

300 g sjokolade

285 g kremfløte

120 g melk

2 egg

Bland ingrediensene og sett i ovnene.

Melkesjokolademousse

70 g melk

½ gelantin

20 g smør

50 g glukose

180 g melkesjokolade

160 g kremfløte

Slik går du frem: Bland melk, gelantin, smør og glukose. Varm opp og hell i den smeltede sjokoladen. Bland forsiktig. Bland pisket kremfløte forsiktig inn imassen.

Aprikos-sorbet

260 g aprikospure (bruk stavmikser)

130 g appelsinjuice

80 g sukker

50 g glukose

½ gelantin

Slik går du frem: Bland alt og hell i en iskremmaskin. Lager du iskrem uten maskin må du være påpasselig med å røre jevnlig i blandingen mens den står i dypfryseren, gjerne hvert 15. eller 20. minutt, helt til den er stivnet.

Sjokolade ”Rice Crispies”

70 g sjokolade

60 praliner

20 g smør

Rice crispies

Slik går du frem: Hakk sjokoladen grovt, rør den inn i smøret. Sett kjølig til den tykner. Bruk gjerne puffet ris, eller japansk ris som mormor kalte det.

Nåde 2.jpg

ANDEBRYST MED GRESSKARPURE

Gresskarpure

1 gresskar, del opp i seks lange stykker og ta vekk alle frøene.

olivenolje og kremfløte

salt og pepper

Slik går du frem: Smak til med salt, pepper og olivenolje. Sett i ovenen på 200 grader i 30 minutter, til gresskarkjøttet er mykt. Ta av skinnet på gresskarebitene og legg i en mikser. Bland med kremfløte til det får en myk konsistens.

Savoykålragout

½ savoykål

1 sjalottløk

50 g bacon

salt og pepper

klarnet smør

Slik går du frem: legg smør i en stekepanne, legg i hakket løk og bacon. Stek så vidt og legg opp i finsnittet savoykål. Stek det forsiktig videre og smak til med salt og pepper.

Andebryst

1 andbryst

Salt og pepper

Slik går du frem: Legg kjøttet i en kald stekepanne og øk varmen. Stek til andebrystet er brunt. Sett i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter. Anrett på tallerken sammen med greskarpureen og ragouten.

ANDRE FINSKE SÆREGENHETER

I Finland dekker man gjerne bordet etter hvilken årstiden som regjerer. Fiskefangsten er størst på våren og på høsten når vannet blir kaldt. Da bugner det av retter med abbor, sik, gjørs, brosme, laks, østersjøsild og lagesild.

Fisken tilbereder man på mange slags måter, ristet på glør eller i nærheten av flammene, røkt eller kokt. En av delikatessene er fersksaltet fisk, rå fisk som er tilsatt smak med salt, pepper eller dill. Østersjøsilden kan tilberedes kokt, gravet, røkt, stekt eller ristet på glør, ”halstret” som det heter fra gammelt av.

Om høsten lager finnene mange gode brød av årets kornavling samtidig som skogen er full av sopp og bær. En østfinsk tradisjon er tykk ertesuppe med flesk på fastelavn. Etterpå serveres det fastelavensboller med krem. I Vest-Finland er det tradisjon å tørke brødet for at det skulle holde seg lenger. Og ikke og forglemme rykende varme piroger, Karelske piroger med ris, saltet lagesild eller lettsaltet sik.

Nåde 3.jpg

ELGPIROGER

500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)

1 båt hvitløk

1 ts salt

½ ts pepper

1 ts paprikapulver

1 ts tørket oregano

1 ss margarin

¼ stk purre

4 dl hvitost

2 pk ferdig pizzadeig (rå), langpanne

1 stk egg

Slik går du frem: Finhakk hvitløk og brun den sammen med elgkjøtt og krydder i en panne. Del purre i ringer og la den surre med et par minutter. Ta det ut av panna og tilsett ost.

Rull ut pizzadeigen, og lag sirkler som er 16–17 cm i diameter. Bruk en skål eller lignende, og skjær rundt kanten med en pizzatrinse eller kniv.

Legg 1-2 ss fyll på hver sirkel, og pensle langs kanten med sammenvispet egg. Bruk en gaffel og trykk ned. Legg pirogene på stekebrett dekket med bakepapir.

Pensle pirogene med sammenvispet egg. Strø gjerne på litt oregano til pynt. Stek på 220 °C i 10-12 minutter.

FINSKE GLOSER PÅ RESTAURANT.

Alkuruuat = Forretter

Pääruuat = Varmretter

Jälkiruuat = Desserter

Lounas = Lunsj

Avoinna = Åpent

Joka päivä = Hver dag

Suljettu = Stengt

Keittiö avoinna = Kjøkkenet er åpent

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG SPAHOTELL NÅDENDAL

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post