40 ÅRS VENNSKAP: Leiphe-gutta som aldri blir for gamle

Leiph 4_editedx

DRAMMEN. Vi er en ”guttegjeng” som har holdt sammen i over 40 år. Vi kaller oss Leiph og de fleste av oss har nådd middagshøyden og er på god vei inn i ettermiddagen. Problemet er at vi er blitt så glemsk. Det gjør ingen ting. Historien om frykten for nordlyset har vi hørt et utall ganger, og er like lydhøre hver gang.

Leiph 2_editedx.jpg
LEIPHENE Fra venstre: Anker, Øyvind, Ingar, Kjell, Arild, Tor, Odd/Gus og formann Knut. Harald er fraværende på dette møtet.

LEIPH OG VENNSKAP. Eller rettere sagt, det er vel egentlig alderen det er noe i veien med. Når en av oss forteller den samme historien om og om igjen, forstår jeg at det vi som er på vei til å bli litt for gamle.

Hør her, vil dere høre en god historie, er et spørsmål som blir stilt hver gang vi er sammen. Vi er like ivrig hver gang eldstemannen Odd, eller Gus vi som regel kaller ham, drar pusten. Nå kommer det en god historie fra ”gamle dager”.

Han har vært prest og vet å dra de gode historiene. Vi er like forventningsfulle hver gang og spisser ørene i troen på at det er noe nytt og originalt som kommer. Det er det sjelden. I beste fall har vi hørt historien før. I verste fall kan vi den utenatt.

Leiph Roma 3_editedx.jpg
Tida går. En gang besiktog vi Colloseum i Roma og fant at bygget var prikkfritt utført. Bak fra vestre: Tor, Anker, Romaguide Astrid, Gunar (som dessverre er gått bort), Harald og Knut. Foran fra venstre Kjell, Arild og Jonny (forhenværende Leiph).

Nå skal dere høre, sier Gus. Har dere hørt om den gangen vi hadde vært på vekkelsesmøte og var blitt så skremt at vi bestemte oss for å slutte å synde på flekken? Det vil si å slutte og røyke. Vi kastet tobakkspakka over rekkverket på broen og rett ned i elva. Men på den andre siden av brua lå det en kiosk og de solgte...

Ja, det holder, ler vi, den har vi hørt ti ganger. Og nå er du i gang med den ellevte runden. Vi orker ikke mer.

Det siste sier vi ikke høyt, det er unødvendig å legge mer stein til byrden. Har jeg virkelig fortalt den så mange ganger?

Vi repeterer poenget for at Gus skal stole på at vi snakker sant.

LEIPH Færder 5.jpg
Færder fyr til topps, for sikkert mer enn 30 år siden. Det ser ihvertfall sånn ut.

Javel, sier han og blir litt molefonken. Vi forsøker å muntre ham opp med å be ham fortelle om den gangen han var predikant i Nord-Norge og trodde at Vårherre kom tilbake slik han hadde lest i Bibelen. Gus hadde nemlig aldri sett det vakre bølgende nordlyset før, og bibelordet. ”Han skal komme i skyen” raste illevarslende gjennom hodet hans.

Hvorfor holder vi på slik, vi som er kommet oss over middagshøyden? Hva er det som foregår oppe i hodene våre? Hvordan har det seg slik at vi husker så godt det andre glemmer, men glemmer det som andre husker?

Leiph 6x_edited.jpg
Leiphene har i alle år hatt en lidenskap, å klatre alle hoppbakkene på Østlandet fra bunn til topps. Her en liten pustepause for ferden fortsetter i Holmenkollen.

For ikke å gro helt fast i gamle historier, har vi i Leiph løst problemet ved at vi begynner en god historie med dette spørsmålet: Dere, har jeg fortalt om den gangen...?

Som dere skjønner blir spørsmålet som regel besvart med ja. Det er faktisk en veldig bra regel, men som alle andre spørsmål har den sine unntak.

De kommer når historiene handler om meg selv og mine egne opplevelser. I slike tilfeller regner jeg med at interessen er så stor at Leiphene tåler å høre dem mer enn en gang, mer enn ti ganger...

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.