ÆRES-OSCAR TIL LIV ULLMANN: Mitt eventyrlige liv

Ullmann 2_edited

OSLO. Liv Ullmann er tildelt Æres-Oscar, som Norges tredje Oscar-vinner gjennom tidene. Ikke rart hun føler seg beæret. - Jeg er kjempestolt, sa hun. Jeg har intervjuet Liv Ullmann og datteren Linn flere ganger. Alle gangene ble praten like intens. Her finner du de to første.

Liv U 2.jpg
Liv Ullmann under innspillingen av TV-teatrets oppsetning Jenny.

MINNER OG MENNESKER. 26. mars 2022 ble Liv Ullmann tildelt Oscarstatuettens høyeste utmerkelse, Æres-Oscar. Hun er en av Norges mest kjente skuespiller gjennom tidene. Hun er også anerkjent som film- og teaterregissør. Ullmann ble først et verdensnavn for sin innsats i Ingmar Bergmans filmer og TV-serier. To ganger ble hun nominert til Oscar-priser, for filmene Utvandrerne (1971) og Ansikt til ansikt (1976). Filmen Trolösa, som hun regisserte, ble i 2000 nominert til Gullpalmen i Cannes.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Jeg intervjuet Liv Ullmann første gang i 1980, under innspillingen av TV-teatrets oppsetning av Sigrid Undsets "Jenny". Intervjuet henne har jeg gjort flere ganger, men akkurat denne gangen skjedde det noe underlig, som jeg tror forandret litt av hennes liv, og mye av mitt.

Liv U 4.jpg
Liv Ullmanns første bok, Forandringen. Hun skriver: Jeg forsøker å forandre meg hele tiden. For jeg vet jo at det finnes meget mer enn det jeg har vært i nærheten av. Jeg skulle ville være på vei mot det. Finne en ro så jeg kunne sitte ned og lytte innover uten noen ytre påvirkning.

Uten egentlig å forstå det, var jeg kanskje vitne til en av de sterkeste opplevelsene i min såkalte "ukebladkarriere".

Jeg spurte om meningen med livet, et spørsmål som alltid har fulgt meg, og tilgi meg Liv at jeg henter opp svaret ditt etter over 40 år: "Jeg har et inderlig ønske om en gang å oppleve det som så mange kristne snakker om, sa hun. - Jeg vil gjerne oppleve å bli forandret innvendig".

Og hun fortsatte: "Jeg har opplevd mange velsignelser med de mennesker jeg er glad i. Men det føles så tomt. Jeg vet at jeg har gjort og gjør ting som egentlig leder meg vekk fra Gud. Dessuten er jeg bundet av alle de godene jeg har oppnådd her i livet, både som skuespillerinne og menneske.

Jeg vet ikke om jeg klarer å bryte med det livet jeg fører. Mitt store ønske er å føle Guds nærhet gjennom det man kaller en frelsesopplevelse. Si meg, hva skal jeg gjøre for å bli frelst?"

Selv er jeg vokst opp i en frimenighet, og proppet ørene fulle av hva man skal mene og svare på et slikt spørsmål. Og så visste jeg ikke svaret. Liv Ullmann snudde på en måte mitt liv opp ned. Jeg vet fremdeles ikke svaret. Kanskje enda mindre enn den gangen. Da er det ikke mye igjen.

Men leserne visste svar. Over 2000 brev fikk hun, med både omsorg, råd og formaninger, og hun svarte på hvert eneste ett.

Fantastiske Liv Ullmann.

Liv U 3.jpg
Linn og Liv Ullmann.

15 år senere intervjuet jeg Liv Ullmann på nytt, Jeg møtte henne og datteren Linn til en prat om alle mødres ønske om å gi barna all mulig kjærlighet og trygghet. Men det var ikke så enkelt som det var sagt. Hun følte hun mislyktes. Livet og oppdragelsen ble så alt for komplisert for henne.

Linn Ullmann tilbakeviste morens usikkerhet: Jeg takker deg, mamma, for at du har klart å gi meg denne tryggheten, midt i en utrygg verden.

Mamma Liv leste fra sin bok Forandringer: Kjære Linn. Det kom så mange krav utenfra, mennesker som ville ha del i en tiden vi skulle hatt sammen. Du har vært alene om meget vi hadde sett frem til å oppleve i fellesskap.                                                                                                                                                                                                                   Du har hatt en forpustet og stresset mamma som gir deg forte klemmer. Lytter på deg, mens hun trommer fingrene utålmodig på bordet.

Liv U 6.jpg

Jeg har vært trett og bedt deg ikke mase fordi nervene mine krøllet seg.

Og jeg har sett deg i perioder trekke deg lett vekk fra meg. Vært redd for å rope deg tilbake. Redd fordi mine dårlige samvittighet har knuget meg.

Redd for den ytre succès jeg har hatt – gikk på bekostning av noe vi to kunne ha sammen.

Mest redd er jeg for at det skulle være for sent å nå deg en dag jeg kan gi deg all min tid.

Du skulle vite at jeg elsker deg hele tiden.

Liv U 7.jpg
Liv Ullmanns andre bok, Tidevann. Hun skriver: Jeg ønsket ofte jeg kunne starte på ny, som et barn igjen, og bli den jeg var da og minnes hvem jeg ønsker å bli. jeg ønsket ofte å gjenoppdage inne i meg den piken som var uskyldig og full av kunnskap før de lærte henne hva livet egentlig handlet om.

Litt av Linn Ullmanns svar var: Jeg trenger deg veldig. Du var det første mennesket i mitt liv, og det er du fremdeles. Vi hører sammen. Jeg prøver nok ofte å løsrive meg, men er likevel avhengig av din støtte. Det gjør så godt når du ser: Nå er jeg stolt av deg! Jeg har nemlig mye usikkerhet i meg og søker din sikkerhet.

Og Liv Ullmann svarte tilbake: Jeg følte det som selve livet når din lille hånd klappet meg på kinnet og du sa: lille mamma! Da tror jeg du forsto meg mer enn jeg ante. Du gjør mitt liv så mye rikere, bare ved å være til.

                       

Bøker av Liv Ullmann

1976 – Forandringen (1976)

1984 – Tidevann (1984)

2003 – Livets søstre: samtaler på Skagen (sammen med Bibi Andersson og Ghita Nørby) (2003.

2005 – Liv Ullmann: livslinjer (sammen med Ketil Bjørnstad) (2005)

Bøker av Linn Ullmann

Før du sovner – roman (1998)

Når jeg er hos deg – roman (2000)

Nåde – roman (2002)

Et velsignet barn – roman (2005)

Det dyrebare – roman (2011)

De urolige – roman (2015)

Jente 1983 roman (2021)

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: BO-AJE MELLIN OG ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post