ANNE MARIE OTTERSEN. Om Elling - og meningen med livet

Ottersen 2v_edited
Anne Marie Ottersen i Bare Elling. Foto: Sebastian Ludvigsen.

OSLO. Anne Marie Ottersen er blitt 78 år, men jobber så lenge helsa holder. 45 år har hun vært ansatt på Nationaltheatret og lever nå av å være frilanser, og er for tiden aktuell med både en kinofilm, TV-program om seg selv og Riksteatrets oppsetning Bare Elling. Jeg møtte Anne Marie Ottersen til en prat om et langt liv på scenen. Det endte med at vi i stedet snakket om meningen med dette kompliserte livet i stedet.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 14a.jpg

-----

Ottersen 10.jpg
Anne Marie Ottersen. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Jeg skulle intervjue Anne Marie Ottersen om et langt liv på scenen, om en intens karriere på Nationaltheatret, i Fjernsynsteatret og Radioteatret. Om de tre filmene Hustruer, Fredrikssons fabrikk, Amalies jul og en hel haug andre forstillinger. Det ble heller en prat om livet, om hva som er meningen med dette kompliserte livet.

Meningen med livet, ja det kan du spørre om, sa hun. - Jeg er nysgjerrig på alt som er utenfor meg, og prøver å prøve å forstå hva som foregår. Vi lever i en sammenheng, på denne lille kula i det enorme universet.

Men først, hva driver Anne Marie Ottersen med nå? I en alder av 78 år har hun mange jern i ilden. Hun er med i den kritikerroste filmen Sex og var med i TV 2-serien Forræder sist høst. Om et halvt års tid skal hun på Riksteaterturne med stykket Elling, basert på Ingvar Ambjørnsens underlige figur Elling, sammen med Per Christian Ellefsen. Om ikke det er nok skal hun gå i gang med et TV-program bare om seg selv.

Ottersen 1.jpg
På scenen: Per Christian Ellefsen, Anne Marie Ottersen, Anne Regine Ellingsæter og Thomas Bipin Olsen. Foto: Sebastian Ludvigsen/ Riksteatret.

BARE ELLING

Bare Elling har urpremiere 29. august i år, og turnestart 3. september. 4. januar – 1. februar 2025 settes stykket opp på Oslo Nye Teater. Elling er tilbake på teaterscenen, med Per Christian Ellefsen og Anne Marie Ottersen i hovedrollene og helt ny musikk av Lars Lillo-Stenberg. Også denne gang i regi av Petter Næss, som ble Oscar-nominert med spillefilmen «Elling». Forestillingen er et samarbeid mellom Riksteatret og Oslo Nye Teater.

Ottersen 2v.jpg
Anne Marie Ottersen som enkefru Annelore Frimann-Clausen i filmen Bare Elling. Foto: Sebastian Ludvigsen/ Riksteatret.

Vi møter Elling 20 år etter vi forlot ham i «Elsk meg i morgen». Han har flyttet inn i en sokkelleilighet hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Han er 65 år og savner Gro Harlem Brundtland, Kjell-Bjarne og mor. Og selv om han egentlig har vært pensjonist hele livet, ønsker han nå å sette spor etter seg. Han vil ikke lenger være «ingen». Han vil bli NOEN.

«Bare Elling» er en morsom og gripende skildring av et ensomt menneske med mange meninger og sterke nevroser, som svært mange vil kjenne seg igjen i. Enten du er trofast tilhenger av Ingvar Ambjørnsens Elling-univers eller nykommer i hans verden, vil du få en teateropplevelse som berører hjertet og får deg til å tenke. I møte med Elling blir vi alle litt mindre alene.

---

- Jeg har en stor familie, er nok en hønemor og er veldig glad for mine tre egne barn og to bonusbarn, som til sammen har gitt oss ti barnebarn. I tillegg er hun gift med skuespilleren Lasse Lindtner.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

- Bonusbarnebarna kaller oss Beste-Marie og Beste-Lasse. Barn og barnebarn er i hvert fall meningen med livet.

- Min sterke side er at jeg er utadvendt, jeg er glad i å prate, sikkert er til irritasjon for noen, men som jeg setter pris på.  Jeg er utholdende, og kan stå i ting. Er det vanskelige perioder i livet, blir jeg sterk og tåler mye. Jeg venter alltid på noe positivt rundt neste sving.

Samtidig er jeg engstelig for å gå på en vegg rundt neste sving, fortsatte Anne Marie Ottersen. - Alle liv inneholder vanskelige perioder, også mitt. Heldigvis dukker ikke depresjonen opp. Alle vet vi at vi en gang skal dø, noe jeg selvfølgelig ikke har lyst til, men jeg blir ikke deprimert av den grunn.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300qd.gif

I 2007 ble Anne Marie Ottersen for full fart kjørt til sykehuset. Hun fikk to epileptiske anfall på en påskeferie sammen med familien. – Jeg fikk sjokk da det ble påvist hjernesvulst, sa hun. -  Når man får en alvorlig sykdom, gir det noen perspektiver i livet. Bank i bordet, det gikk bra. Men jeg ble forandret. Jeg ble veldig glad i å leve, jeg ble opptatt av de små tingene rundet meg, jeg ser så mye mer, jeg opplever.

Anne Marie Ottersen har alltid vært en livsglad jente. Da hjernesvulsten ble oppdaget, forsterket livsgleden seg. - Jeg ble glad av bare å se på trærne, se på bladene som faller ned, fuglene som synger eller en liten kaffekopp på en benk i parken. Det ble ikke de store spektakulære tingene som opptok meg, jeg ville være til stede her og nå.

- Det er mye jeg ikke har kontroll på, men jeg prøver å skape en orden i kaoset, sa Anne Marie Ottersen, - jeg vet at jeg har en stakket stund igjen

Ottersen 4q.jpg
Jeg spurte Anne Marie Ottersen: Er det noen du ser opp til? Og hun svarte: Det er mennesker som lider i verden, som lever i krig og redsel. Dem ser jeg opp til. De må klare det.

Jeg er glad for at jeg er den personen jeg er, og har egenskaper som gjør at jeg klarer meg relativt bra, fortsatte Anne Marie Ottersen. - Det er jeg ydmyk overfor. Jeg tåler en del selv om jeg noen ganger gjør meg sterkere enn er jeg. Det finnes mange mennesker som har gått gjennom alvorlige ting enn meg og står i det. Det er mennesker som lider i verden, som lever i krig og redsel. Dem ser jeg opp til. De må klare det.

- Jeg vil kjempe for at vi ikke skal kaste ut barn fra landet vårt, barn som har vært her lenge og er etablert i Norge. Det er hårreisende å se at slikt skjer. Jeg skjønner at vi ikke kan ha all verdens lidende folk her i landet, men vi må se den andre veien også. Det er forferdelig mye krig og ondskap der ute i verden. Urettferdigheten mot barn skulle jeg gått i hundre demonstrasjonstog for.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post