ARJA SAIJONMAA OG MIKIS THEODORAKIS: Om lidenskap og kjærlighet

Arja 3_edited

OSLO. Den greske komponisten Mikis Theodorakis er død, 96 år gammel. Han er kjent i Norden for å ha jobbet med den finske sangeren Arja Saijonmaa. Han skrev mange sanger som var inspirert av folkemusikk, blant annet filmmusikken til filmen Zorba the Greek. Siste gang jeg intervjuet Arja Saijonmaa, var da hun kom ut med boken En naken ung kvinne. Historien om Mikis og meg.

Arja 6.jpg

ARJA SAIJONMAA OG MIKIS THEODORAKIS. På 70-tallet var Arja Saijonmaa en svært radikal kvinne. Hun studerte musikk og var glødende opptatt av solidaritetsarbeid og politisk teater. - Det var en tid med ideologi, politisk musikk og frihetskamp, sa hun. - I 1970 traff jeg mannen som forandret mitt liv, på en scene i Gamla Studenthuset midt i Helsingfors. Mannen var den greske komponisten Mikis Theodorakis. I møtet med denne mannens personlighet og mine egne sterke følelser for ham, måtte jeg ta steget ut i det ukjente.

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Vi over 60 og er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

I sin nydelige erindringsbok En ung naken kvinne fortalte Arja Saijonmaa om det året hun møtte mannen som skulle endre hennes artistkarriere og livsfilosofi. Det er blitt en humoristisk og personlig skildring om å finne et ståsted i verden og tørre leve ut drømmen.

HØR ARJA SAIJONMAA OG MIKIS THEODORAKIS.

Allerede før hun møtte ham, hadde Arja Saijonmaa festet seg ved tekstene til Theodorakis, mannen bak musikken til den kjente Zorba-filmen. Hans musikk var forbudt av juntaen i Hellas, og komponisten levde på flukt fra diktatur og fengsel i hjemlandet.

- Hans musikk fikk diktatorene til å skjelve, sa hun.

Arja 8.jpg

Som vanlig hadde jeg svarte bukser og svart høyhalset genser på meg, fortsatte Arja Saijonmaa om deres første møte. - Jeg hadde pyntet meg med en lang, åpen vest som jeg hadde sydd av et mønstret, oransjegult, tykt møbelstoff.

- Plutselig hoppet han over rampen, avbrøt meg i sangen, tok mikrofonen i hånden og sa: Arja skal bli med meg på verdensturneen. Det gikk et henført sukk gjennom forsamlingen, og så begynte de å applaudere. Den eneste som ikke skjønte noe, var visst meg.

HØR ARJA SAIJONMAA TOLKE MIKIS THEODORAKIS EINAI MEGALOS O KAIMOS - FRA OLOF PALMES BEGRAVELSE.

På nært hold så jeg øynene hans under den viltre, svarte hårmanken som toppet det lange smale ansiktet. Det så plaget ut. Det var et dyrs ansikt, et ulveansikt.

Arja 10.jpg

- Han hadde nettopp flyktet fra Hellas, fra diktatur og fengsel, fortsatte hun. - Han så ut som et jaget dyr. Det var en dyp lidelse i hans øyne. Han var syk, han hadde tuberkulose og bena hadde sviktet.  Han hoppet likevel opp på scenen, og hadde en intensitet som var imponerende. Hele situasjonen kom ut av nowhere. Han hadde et blikk som himmelen.

Et par år senere ble invitasjonen en realitet, de dro på turne sammen. Da var Arja Saijonmaa forelsket i mannen også, og ikke bare musikken hans. Da hun bestemte seg for å skrive bok om sitt forhold til Mikis Theodorakis, gjorde hun grundig arbeid. Fem år tok det. Men så har da også hennes forhold til den legendariske frihetskjempen og komponisten til tider vært komplisert.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 2yy.jpg

Jeg hadde neppe sittet her om jeg ikke hadde møtt ham, sa hun. - Hva jeg hadde gjort i stedet vet ingen, kanskje noe med film eller piano, eller ingen ting? Han var ikke bare min forelskelse, han var mitt idol.

- Han var så sterk og så blendende, fortsatte hun. - Selvfølgelig ble jeg forelsket. Som artist er det ingen som har kommet ham nærmere enn jeg, men utover det torde jeg ikke vise hva jeg følte. Det kjentes sårt mange ganger, for kunstnerisk var vi så nær hverandre. Først for et par år siden fortalte jeg ham hva jeg følte. Da var han blitt en gammel mann, men det var viktig for meg at han skulle få vite det. Det hadde ligget over meg lenge.

HØR ARJA SAIJONMAA OG MIKIS THEODORAKIS - VÅREN ØNSKAR.

Arja Saijonmaas bok handler mye om hvordan hun takler det å være kunstner, at man er ”kjær i musiken”. Men den menneskelige faktoren er like intens.

En eneste gang gjorde Mikis Theodorakis fysisk tilnærmelse til Arja. Det skjedde på et hotellrom i Paris i 1972. Arja Saijonmaa hadde falt i slalåmbakken og hadde benet i gips. Det var første gang de to var alene sammen:

Arja 5.jpg
Arja Saijonmaas bok om den finske lidenskapen sauna.

Han kom helt bort til meg, skriver hun i boken En ung naken kvinne. - En to meter høy kjempe med kullsvart, rufsete hår. Jeg kjente lukten av ham. Han sa noe på gresk. Plutselig bøyde han seg frem og prøvde å kysse meg, først på kinnet og så på munnen. Han begynte å presse meg ned mot sengen. Gipsen bøyde seg som en tykk bjørkestamme, jeg falt ned på sengen som en sekk. Fikk vridd meg opp i stående stilling. Hjertet hamret som besatt. Overrumplet. Flau. Litt av begge deler. Hvordan skulle jeg reagere? Og hvor skulle dette ende? Det var ikke dette jeg var kommet til Paris for.

Hjertet sa ja, men fornuften nei. Dette var helt i startfasen av vårt samarbeid, og jeg var redd vi skulle komme skjevt ut. Jeg skulle ønske jeg hadde taklet situasjonen på en mer moden måte, men jeg var ung og sjenert. Jeg har ofte lurt på hvordan ting ville blitt hvis jeg hadde gitt etter den gangen. Men det svaret får jeg aldri!

Arja 7.jpg

Arja Saijonmaa og Mikis Theodorakis turnerte verden rundt både på 1970-tallet og i flere år senere. Gjennom årene har Arja utgitt flere plater med Theodorakis-musikk, både med og uten mesteren ved sin side.

- Mitt liv har vært sterkt preget av Mikis Theodorakis, fortalte hun. - Han ble som en skjebne for meg. Men vi hadde ikke noe forhold, sier hun. Vår kjærlighet var basert på musikken. Men samtidig elsket jeg ham. Det hele var komplisert.

Arja Saijonmaa møtte Mikis Theodorakis igjen da han var 84 år og bodde i Athen. I boken forteller Arja om sin samtale med ham:

Arja 12.jpg

Vet du at på verdensturneen vår, men egentlig helt siden vi traff hverandre, har jeg vært utrolig forelsket i deg. Virkelig alvorlig. Jeg merket at du prøvde å få kontakt med meg, men torde ikke, og det vokste til et traume som har gnaget og gnaget. Nå må jeg bare få det ut. Bare så du vet det. Jeg har alltid hatt sterke følelser for deg, i ulike blandinger, også negative, men du har vært min - hva skal jeg si - kjærlighet. Eller et drømmebilde av kjærligheten. Jeg har elsket deg. Og kommer til å elske deg for alltid.

Mikis sa fortsatt ingen ting. Han dampet på sigaren. Jeg holdt på å dø, men nå var det sagt. Hjertet banket. Jeg følte meg som en trettenåring. Men samtidig utrolig lettet. En skikkelig katarsis!

- Og jeg som ikke merket noe, sa han etter en lang stund.

- For en idiot jeg er. For en idiot jeg var, la han til og gliste. Og dampet på sigaren fra Fidel igjen.

Selvfølgelig hadde han merket det. Det skjønte jeg. Jeg smilte med. Vi smilte begge to. Jeg klarte det med humor igjen, det som har reddet oss så mange ganger. Det var så befriende…

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: PRESSEBILDER/PETER KNUTSON.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.