BARNDOMMENS RIKE: Hvert år spiser jeg min beste venn. Sauen.

Fårikål_BIG

BEKKESTAD. Det er høst, det er tid for fårikål. Jeg elsker fårikål. Barndommens fårikål hadde ikke samme glansen over seg. For gjennom hele barndommen kom det samme sjokket hver høst. Da ble de søte små ulldottene brutalt slaktet av min onkel Knut, fetter Knut eller bestefar Knut på gården Bekkestad i Ål i Hallingdal.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 18_edited_editedx.jpg

----- 

Øyvind og sauenex.jpg
Lille Øyvind og fetter Knut og sauene på Bekkestad.

BARNDOMMENS RIKE OG ALLE SAUENE. Nå elsker jeg fårikål, men gjennom hele barndommen kom det samme sjokket hver høst. Da ble de søte små ulldottene brutalt slaktet av min onkel Knut, fetter Knut eller bestefar Knut på gården Bekkestad i Ål i Hallingdal.

Med et brutalt skudd ble sauene slaktet, skutt midt i panna, pakket inn i avispapir, sendt med toget, med motorvogna, med vøgni, til Drammen og fortært til slurping og høylydte jubelrop, ikke med akevitt til, men med fifty fifty solo og vørterøl. Det er festdrikk i Hallingdal, på lik linje med champagne.

IMG_20190802_210408_552_edited.jpg
Gården Bekkestad, sauens hjemsted. Foto: Siw Anita Pukerud Strand, min fetter Knuts datter.

I barndommen fridde jeg meg aldri fra tanken om at mine barndomsvenner sauene ble spist.

For på gården Bekkestad var sauene mine beste venner, gjennom hele sommeren. Aldri i livet om jeg spiste dem uten kamp. 60 år etterpå har jeg helt skiftet mening. Fårikål er blitt min livrett, selv om det aldri var høytidelig flaggseremoni når det ble server fårikål i heimen.

Nå i 2022 heiser vi flagget til topps.

G Lien 1.jpg
Min mor, Gunvor Bekkestad (ytterst til venstre), gikk på Lien husmorskole på Torpo og lærte å lage verdens beste fårikål.

Sauer er ålreite dyr. Det er fire ord av en norsk politiker, ord vi aldri glemmer. Det samme kan vi si om lam, bedre lammekjøtt enn det vi finner i Norge, finnes ikke. Det er mildt, det er særpreget og velsmakende. Takket være de saftige beiteområdene ute ved kysten og på høyfjellet. Fårikål er de fleste godt kjent med. Men legger du på litt muskat, chili, estragon, spisskummen, ingefær og koriander eksploderer smaken og gir deg en sterk opplevelse, som du aldri vil glemme.

Og vi synger: Vi takker sauen vår for alt:

"Bæ-æ!" sier sauen da,
og: "Bæ-æ" sier lammet.
Vi vi gjøre sauen glad,
vi springer med det samme,
takker sauen vår for alt.
Gutter og småpiker,
kom, vi gir den brød og salt,
som vi vet den liker.


Men at den gir oss høstens deilige fårikål, sier Margrethe Munthe ikke noe om!

Disse faar og lam

Ser I disse faar og lam

Høit paa skjærets svarte kam?

Rastløst gaar de rundt og nubber

Av de magre straa og stubber.

Dikteren Alf Larsen

Fårikål + Audy.jpg

RISVIKS EGEN FÅRIKÅLTALLERKEN

1 ½ kg fårikålkjøtt

1 ½ kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

3 dl vann

Slik går du frem: Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, til det løsner fra benet. Kokes ca 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, 1 – 2 ss, mellom lagene.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post