BARNDOMMENS RIKE: Lykkerus, lettkledde damer og Vårherres velsignelser

Jeg savner Speider_editedx
En speidergutt med sans for lettkledde damer bak plankegjerdet.

DRAMMEN. Jeg var speidergutt og skulle tenkt på andre ting en blader med lettkledde damer. Men en vårdag tok vinden tak i en av bladbunkene på nabotomta til Strømsø skole. Svusj, til værs gikk de leddkledde damene. Det dalte cocktailblader ned fra himmelen. Vi småguttene var som i lykkerus. Ryktene gikk om at en av de avkledde som var avbildet, var fra Drammen.

Jeg savner Strømsø skole_edited.jpg
Strømsø skole. Foto: Drammen kommune.

SILDIGREGN OG FREKKE DAMER. Jeg leste et portrettintervju med Linda Johansen i DN, Dagens Næringsliv, tidligere glamourmodell og et irritasjonsmoment for mange. Da kom jeg på noe jeg opplevde da jeg var sjefredaktør i radio- og TV-bladet Programbladet for nesten en menneskealder siden.

Avisen Vårt Land eide dette radio- og tv-magasinet i sin tid, noe som kunne være ganske komplisert for en kar som kom fra det ugudelige Norsk Ukeblad og hadde sagt ja til ta jobben med å forsøke å redde denne rariteten i norsk kulørt ukepresse. I ettertid innser jeg at de nok må ha spurt feil mann.

For ordens skyld, Programbladet var altså eid av avisen Vårt Land, jeg ble sjefredaktør og en leder jeg skrev her holdt på å koste meg jobben. Av en eller annen grunn fikk jeg beholde den i noen år til. Helt til noen i ledelsen mistet tålmodigheten.

Jeg savner Øyvind og Programbladet.jpg
Den gangen jeg skrev en famøs leder i Programbladet, til skrekk og advarsel for kommende slekter.

Hva jeg gjorde som var så riv ruskandes galt? Jeg skrev en leder om mitt første erotiske minne. Det jeg ikke visste var at man for all del ikke måtte skrive om erotiske minner i en Vårt Land-eid publikasjon. Det ble full oppstandelse blant prektigfolket i Vårt Land-redaksjonen.

Historien lar seg fortelle slik: På tomta ved siden av Strømsø skole i Drammen, var det et lager med nytrykte blader.

I plankegjerdet var det et hull. Kameratene krevde ti øre for at vi andre elevene skulle få se hva som skjulte seg på andre siden av plankene.

Jeg savner Cocktail1.jpg

Der lå det paller på paller med barndommens mest pirrende opplevelse: det vederstyggelige bladet Cocktail.

Det var det «styggeste» bladet vi småguttene kunne få tak i. I dag er det like uskyldig som et menighetsblad.

En vårdag tok vinden tak i en av bladbunkene. Svusj, til værs gikk Cocktailbladene. Det dalte cocktailblader ned fra himmelen. Vi småguttene var som i lykkerus. Ryktene gikk om at en av de avkledde kvinnene som var avbildet i bladet, var fra Drammen.

Etterpå dro vi ned til kaia i Drammen. Vi måtte avslutte med en røyk. Polske båter hadde nok av smugler-sigaretter. Can I få kjøp en røyk, ropte vi. Det kostet fem øre sigaretten. Merket husker jeg ikke. Det smakte grusomt. Ormegress i matpapir smakte bedre.

Vi lot som vi var voksne og fantaserte om hva vi skulle bli. Vi hadde en fantastisk fremtidstro i oss og drømte om yrker som brannmenn, gymnastikklærer, politi og kioskeiere. Der kunne vi lese Cocktail og få gratis sigaretter og sjokolade. Opal var favoritten.

Jeg savner Hardyguttene.jpg
Vi gutta, de tøffe av oss, leste Hardyguttbøkene.

Klassens skolelys ville bli professor. Han hadde fått til et eksperiment i naturfagtimen. De mest frekke jentene, de med tupert hår og kardigangenser, ville bli ballettdansere, skuespillere eller flyvertinner.

Selv hadde jeg en drøm om å bli konduktør på jernbanen.

Hvor fant vi guttungene egentlig våre forbilder? I ukebladene og bøkene – og fjernsynet som så smått hadde fått innpass i noen av hjemmene. Guttene leste Hardygutt-bøkene. De mest modige av oss ville bli detektiver og løse utrolige saker.

Jeg savner Sandemo.jpg
Jeg var frekk i mine skriverier og mente at Margit Sandemo kunne være et forbilde for unge jenter.

Jentene leste Frøken Detektiv. De jentene kom seg som regel frem i livet og skaffet seg et anstendig yrke. Og etterpå ble de sikkert som voks i hendene på en eller annen stilig kar og ga opp yrkeskarrieren da de ventet barn.

Dette er nok en litt for lang innledning til historiens poeng. Her kommer jeg til det som gikk i ball for Vårt Land.

De fleste har alltid hatt forbilder i det virkelige livet. Dyktige kvinner og menn som gikk sine egne veier og ga blaffen i inngrodde rollemønstret.

Slike forbilder fant jeg i ukens program på TV, en eller annen gang i 1990-årene.

Advokaten Mona Høiness, dere husker kanskje henne? Hun blåste i det firkantede jusmiljøet og ble talkshow-stjerne.

Forfatterinnen Margit Sandemo, ble en velrenommert «heks» og suksessforfatter.

Og så var det denne Linda Johansen, da, som var blitt redaktør av diverse antall utskjelte «møkkablader».

Jeg savner Speider_edited.jpg
En speidergutt med sans for lettkledde damer.

Jeg fant frem til tre kvinner som på hver sin måte hadde våget å trosse alle normer og forventninger. Dette skrev jeg om og ante fred og ingen fare: Jeg er fremdeles sikker på at Mona, Margit og Linda vil bli et forbilde for mange av dagens småjenter som drømmer om fremtiden.

Jeg var helt uforberedt på reaksjonen. Ingen med vettet i behold skriver slikt i et Vårt Land-eid magasin. Der lærte jeg ei lekse.

Jeg savner Sildigregn 3x.jpg
I Vårt Land er det sildigregn som kommer ned fra himmelen, ikke Cocktail.

Jeg ble kalt inn på teppet: Unge mann, du skrev at det dalte Cocktail ned fra himmelen. Det er helt andre ting som faller ned fra himmelen her i huset. Og det er sildigregnet.

Det tok flere år før jeg skjønte hva sildigregn, var: Vårherres velsignelser. Jeg ble tildelt en salme med beskjed om å lære den utenatt.

Jeg så en have, en underfull have,
det var det vakreste syn jeg har sett.
Og midt i haven, der sto det en gave,
det var Guds Sønn som var plantet i den.

Jeg hørte jubel og lovsang der inne,
og sildigregnet fra himmelen falt.

Osv osv…

TEKST: ØYVIND RISVIK.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post