BARNDOMMENS RIKE: Mormors lupiner - verdens vakreste ugress

Lupin 7_edited
Min bestemor Sissel, min fetter Knut, kusine Anna og lille meg, på gården Bekkestad i Ål.

BEKKESTAD OG NORD-ODAL. Mormor Sissel elsket lupiner. Blå, rosa, gule, hvite og blå veltet de ut av blomsterbedet hennes og forsvant mot horisonten. Mormor elsket lupiner og barnebarna sine. 60 år etter blir jeg selv litt åndelig av meg så fort jeg kjenner duften av lupiner. De ligner på Jesus, er fargerike, og uberegnelige.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 24n.jpg

 -----

Lupin 2.jpg
Lupiner ved en vegg i Hallingdal. Foto: Øyvind Risvik.

LUPINER, MORMOR OG INTENSE VEKKELSESSANGER. Ut av hukommelsen plukker jeg frem ungdomsleirene på Kildal i Sør-Odal. Sterke taler, underlige bønnemøter og frimodige vitnesbyrd. Da kommer også sangene flygende gjennom luften, som et lite tordenskrall i det fjerne: Kast deg i Frelserens armer, legg deg til ro ved hans bryst! Det var til å angst av. Heldigvis vokste det lupiner utenfor vinduet. De skapte ro i sjelen.

Lupin 8.jpg
Historien om lupiner er hentet fra boken Si det med blomster.

Jeg prøver å finne en passende beskrivelse på sommerblomsten lupiner. Men kommer ikke på noe bedre enn en og annen kristen ungdomsleir på Kildal ved Kongsvinger, salvelsesfulle teltmøter, den uskyldige Lasse går i ringen-leken, hvor alle ville holde rundt Gro Anita Schønn - og urovekkende vekkelsessanger. Jeg blir litt åndelig av meg så fort jeg kjenner duften av lupiner. Lupiner ligner på Jesus, er fargerike, men uberegnelige.

Mormor elsket lupiner. Massevis av lupiner. Blå, rosa, gule, hvite og blå veltet de ut av blomsterbedet hennes og forsvant mot horisonten. Ingen andre enn mormor elsket dem…

Lupinene fulgte landeveien, hoppet over grøften, la seg tett opp til åkeren, krysset bekken, omringen kvernhuset og delte seg i flere retninger ned åssiden mot Strandafjorden. Ti tusen av dem etablerte seg rundt grisehuset og omfavnet julens festmiddag med gnistrende farger og velduft. Selv grisen trivdes og ante aldri uråd.

Jeg elsket også disse blomstenes tatere som ikke lot seg bestemme over når retningen ble staket ut. De var som en regnbue gjennom sommerens grønne enger. Med favnen full av blomster inntok jeg mormors stue og oversvømmet de fleste blomstervasene. Jeg kunne plukke så mange jeg ville, det var som å tømme et hav med fingerbøl.

Lupin 5.jpg
På ungdomsleir i Sør-Odal. Forventningen til kveldens vekkelsesmøte i teltet var stor. Foto: Øyvind Risvik.

Duften var som balsam for sjel og sinn. Ikke sterk og bedøvende, ikke blass og utydelig. Duften av lupiner var der som en liten aning av nektar, søte barndomsminner - og engler.

Jeg prøver å finne en passende beskrivelse. Men kommer ikke på noe bedre enn sommerleir, teltmøter og vekkelsessanger. Jeg blir litt åndelig av meg så fort jeg kjenner duften av lupiner.

Ut av hukommelsen plukker jeg frem ungdomsleirene på Kildal i Sør-Odal. Sterke taler, underlige bønnemøter og frimodige vitnesbyrd. Da kommer også sangene flygende gjennom luften, som et lite tordenskrall i det fjerne: Kast deg i Frelserens armer, legg deg til ro ved hans bryst!

Det var til å angst av…

Lupin 9.jpg
Lupiner 1913. Oluf Wold-Torne. Nationalmuseet.

Du er ikke klok. Du kommer til å oversvømme hele haven når du planter lupiner, ble det sagt fra sikkert hold. Jeg sådde frøene inntil grunnmuren. Ga dem mulighet til å spre sine frø bare en vei. En hel neve med lodne ertebelger ned i jorden. Jeg prøvde å gjenskape gammel vekkelsesstemningen og håpet at jeg denne sommeren ville ha mine egne lupiner som jeg kunne lukte på og kanskje tilegne meg litt åndelighet.

Ikke en eneste lupin vokste opp. Noe jeg synes er merkelig, med den gode tanken som lå bak. Som sagt. Lupiner er vanskelig å skjønne seg på. Deres veier er som Herrens – helt uberegnelige.

LUPINEN forteller denne historien: Jomfru Maria og Josef var på flukt til Egypt. De måtte krysse et jorde og hun pakket Jesus inn i kappen sin og holdt armene godt rundt ham. Hun var redd for at det skulle skjule seg røvere blant blomstene og at de ville drepe barnet hennes. Derfor forbannet hun åkeren. Og alle lupinene visnet. Da oppdaget hun det ikke var noe å være redd for. Det fantes ikke en eneste røver blant lupinene. Hun skyndte seg å velsigne blomstene og dermed sto de mer majestetiske enn noen sinne. Senere er denne blomsten blitt kalt «Flukten fra Egypt».

TEKST: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post