BIRGITTE GRIMSTAD: Det er dejlig å være dansk i Norge, også

B Grimstad 5_edited
Birgitte Grimstad var gjest i et av Alf Prøysens viseprpgram på NRK. Foto: NRK

OSLO. Visesangeren Birgitte Grimstad fyller 88 år i dag, 15. desember 2023. Gratulerer, Birgitte. - Meningen med livet er å bruke alt av meg selv. Det gjør jeg når jeg synger på scenen eller står foran staffeliet og lager et bilde. Da bruker jeg hver fiber i kroppen

B Grimstad 9.jpg
Birgitte Grimstad. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Birgitte Grimstad er en av våre mest populære visesangere. Født i København, men kom til Norge i 1959. Jeg intervjuet henne for magasinet Vi over 60 da hun fylte 80 år. Det ble et varmt og nært møte med en visemester. Norsk som noen, men med et dansk hjerte som banker hardt.

HØR HER: Ballade og Birgitte Grimstad med Hei Knut.

Jeg savner slagferdigheten til danskene, sa hun. - De kan dette med kommunikasjonen. Oppvekstmiljøet mitt var veldig rappkjeftet og morsomt og lett i forhold til den norske omgangstonen. Her er man mer reservert. Jeg husker jeg lagde en tegning for mange år siden, av ungdom som danset. Det var full fart med glade danske jenter i vide skjørt. De hadde glimt i øyet. Nordmennene satt på gjerdet og så på. De ble ikke med på de gærne strekene.

B Grimstad 8.jpg
Birgitte Grimstad med Lillebjørn Nilsen, Åse Kleveland og Lars Klevestrand i visegruppa Ballade.

- Å komme tilbake til det danske er som å «ta på meg tøfler». Da er jeg hjemme, selv etter femti år. Det er dejlig å være norsk i Danmark, men jeg kan også skrive under på at det er dejlig å være dansk i Norge. Jeg føler meg veldig norsk. Men så var det det med undertonen og «tøflene», da.

Birgitte Grimstad har hatt et fantastisk liv i Norge. Med sine mange turneer har hun sett mer av landet enn mange andre nordmenn. - Jeg husker første gang jeg var oppe på det norske høyfjellet, sa hun. - Jeg ble bergtatt av utsynet. Det var så uendelige.

Født i Sølvgade/Bredegade i København i Danmark. Kom til Oslo i 1959 og er bosatt i Oslo.

HØR HER: Alf Prøysen og Birgitte Grimstad med En liten gutt.

Karriere: jobbet mange år i NRK, blant annet med Barne-TV. Er mest kjent som visesanger med en omfattende konsertkarriere i Norge og Danmark og USA. Sammen med Åse Kleveland, Lars Klevstrand og Lillebjørn Nilsen utgjorde hun visegruppa Ballade! I de senere årene har hun arbeidet med teater og musikk både på Den Norske Opera, Det Norske Teatret, Seniorteateret, og med egne soloforestillinger i friteateret Lille Vindharpe og med H.C. Andersens eventyr.

B Grimstad 3.jpg
Birgitte Grimstad har vært min favorittvisesanger helt siden jeg hørte henne første gang med debutalbumet i 1966.

Faren, Aksel Schiøtz, var en av Danmarks mest kjente sangere, Menn hun ville ikke være sanger selv. - Han ble syk da han var førti år, og måtte gi opp mesteparten av karrieren. Det var forbundet med så mye usikkerhet å være kunstner. Derfor ble vi barna aldri oppfordret til å gå den veien Jeg ville heller være skuespiller. Det fikk jeg aller nådigst lov til å studere. Men det var ikke lett å komme inn på norsk scenen med dansk aksent. Helt tilfeldig kom jeg bort i mange visesangere. Jeg jobbet i NRK og Helge Sverre Næsheim i barneavdeling, invitert meg til Visens venner. Det rullet ekstremt fort da visebølgen skylte over landet.

HØR HER: Birgitte Grimstad  med Samarkand.

- Det jeg husker fra i min debutkonsert i Aulaen, var at jeg satt i kjelleren under scenene og tenkte: kommer det noen mennesker? Så var det stapp fullt.

Det jeg ikke liker ved Norge, er at de har en viss treghet over seg, sa Brigitte Grimstad. - De er så tunge og sidrumpete, befolkningen er liksom ikke med. Det er noen tregt iboende som ofte kan svi. Nordmenn har en slags naiv uskyldighet, det skjer ikke noe fælt hos oss, sier de. Men det gjør det.

Selv om det er vanskelig å generalisere, er danskene mer åpne, det er noen tregt i systemet jeg ikke helt forstår meg på. Men det er kanskje av det gode at det ikke skal gå så forferdelig fort alt sammen.

Birgitte Grimstad har slipt vekk mye av det danske språket, selv om hun slår veldig lett over til dansk.

B Grimstad 7z.jpg
Birgitte Grimstad med debutplaten i 1966. Den gjorde sterkt inntrykk.

- Jeg vil beholde den rappkjefta danske mentaliteten, jeg vil skrelle vekk all formell høflighet, det å måtte grave for å komme inn til folk. Den kollektive følelsen er på en måte selvutslettende. Det er en skyhet og angst for fremmede som jeg ikke skjønner meg på. Det ligger liksom i ryggmargen til innbyggerne. Nordmennene rottet seg sammen og skjermet seg mot alle, de har en motvilje mot alt som er annerledes og fremmed. Det er kanskje ikke så rart, for her har mange grodd opp på en gård med to mil til nærmeste nabo.

Fremmedfrykten er fortvilende, fortsatte hun. - Se på Sverige, de tar imot. Oljebransjen og de store konsernene blir en slags ny adel, som er untouchable. Selv staten, som eier selskapene, har ikke noe å si, de gjør som de vil, akkurat som adelen på 1800.tallet.

Birgitte Grimstad lengter ofte tilbake til barndommens Danmark om sommeren. - Med bare solskinnsdager, lange hvite strender, bølger og mye sol, smiler hun. - Jeg tenkte på å bosette meg i Danmark da jeg ble skilt i 1986, men klarte ikke flytte fra barna. Nå kommer det aldri på tale, jeg har ni barnebarn.

- Har jeg ikke noe å gjøre, går jeg på veggen. Jeg må ha noe å holde på med. Hele tiden trenger jeg ny energi. Plutselig er det en ide som spirer, og så er det bare å henge seg på.

- Meningen med livet er å bruke alt av meg selv. Det gjør jeg når jeg synger på scenen eller står foran staffeliet og lager et bilde. Da bruker jeg hver fiber i kroppen.

FOTO: ØYVIND RISVIK FOTO: ØYVIND RISVIK OG NRK.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post