CAFE BRAGERNES: Dejlig dansk på menyen

Cafe Bragernes 8x_edited

DRAMMEN. Det er ren lykke å besøke Cafe Bragernes i Drammen og både fråtse i og nyte dejlige danske smørrebrød. Vil du forsøke å lage Stjerneskudd, Skagensmørbrød, Sol over Bragernes og sildesmørbrød selv? Her er oppskriftene.

Cafe Bragernes 14_edited.jpg
Ancha Liverud, daglig leder på Cafe Bragernes i Drammen. Foto: Øyvind Risvik.

DANSKE HERLIGHETER HOS ANCHA PÅ CAFE BRAGERNES I DRAMMEN. Det danske stjerneskuddet kommer på bordet. Dette danske smørrebrødet har svært lite til felles med kjedelige norske brødskiver. Stjerneskudd, eller stjerneskud som det skrives på dansk, består av blant annet én panert og én hvitvinsdampet rødspettefilet. I tillegg er det lekkert garnert med kapers, reker, kaviar, salat og asparges.

Cafe Bragernes 5_edited.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

Gjør som meg, nyt det på Cafe Bragernes. Stjerneskudd er syndig godt. Alle disse ingrediensene er som små eksplosjoner av smak. Smakene er så lekne og danske og mettende og dansk lune at jeg skulle ønske meg et stjerneskudd på Cafe Bragernes hver eneste dag.

CAFE BRAGERNES

Bragernes Torg 4,

N-3017 Drammen

Telefon: + 47 46 88 50 99

Mail: post@cafebragernes.no

Resten av menyen finner du HER.

Bordreservasjon HER.

Sjekk også Ancha Liveruds andre restaurant i Drammen: ANCHAS BODEGA

LES MER: Cafe Bragernes - Danmark i Drammen.

Cafe Bragernes 8x.jpg
Stjerneskudd. Foto: Øyvind Risvik.

STJERNESKUDD.

Dansk rødspette på sitt aller aller beste. Det er noe himmelsk over dette stjerneskuddet.

Jeg har nemlig en livrett. Det danske stjerneskuddet, som er et fiskemåltid jeg aldri vil glemme. Jeg får dejlige Danmark i Drammen.

Dette danske smørrebrødet har svært lite til felles med kjedelige norske brødskiver, og et av de mest populære smørrebrødene heter stjerneskudd.

Stjerneskudd, eller stjerneskud som det skrives på dansk, består av blant annet én panert og én hvitvinsdampet rødspettefilet. I tillegg er det lekkert garnert med kapers, reker, kaviar, salat, asparges og franskbrød. Gjør som meg, nyt det på Cafe Bragernes.

4-8 rødspettefileter, avhengig av hvor store de er

1 egg

1 dl mel

1 dl brødrasp

4 asparges

30 reker

noen salatblader

2 skiver brød

Stjernedressing

3 ss creme fraiche

1 ss majones

1 1/2 ts tomatpuré

2 ts sitronsaft

Salt og pepper

Michel 1.jpg

VINANBEFALING

CA`RUGATE SOAVE CLASSICO SAN MICHEL

En riktig god og fruktig økologisk soave som tåler 2-3 år. Et meget godt kjøp.

Av farge og lukt: Gulgrønn. Lys frukt, ren. Og med en smak som er fruktig med integrert sødme, fin syre, god frukt pen tørrhet og sitrussyrlighet i finishen.

Bruksområde: Pasta, fisk, salater, drikkevin.

Varenummer: 3313801. Pris: 150.00 kr

Slik går du frem når du lager Stjerneskudd: Pell rekene først, da det tar lengst tid. Kok opp en halv kjele vann med litt salt i, når det koker legg 2 fileter i vannet og la dem koke i 2-3 minutter. Ta opp og legg til side, det gjør ikke noe at disse blir kalde. I en annen kjele damper du aspargesene.

Paner resten av filetene, ved å vende dem først i egg, så i mel og til slutt i rasp. Når dette er gjort skal de stekes, ha rikelig med olje i en panne og la fileten bli brun på en side før du snur den. Mens du steker filetene kan du lage stjernedressingen, putt alle ingrediensene i en bolle, rør rundt, og smak til med salt og pepper.

Når filetene er brune på begge sider er de klare for servering. Skjær et stykke brød, smør på dressing og legg på litt salat, dander en kokt og en stekt filet, ha på reker og asparges og litt mere dressing og pynt gjerne med litt tomat, sitron og agurk.

Skakenrørex.jpg
Skagensmørbrød. Foto: Øyvind Risvik.

SKAGENSMØRBRØD

Til tross for at navnet har sitt opphav fra danske Skagen, var det den svenske kokken Tore Wretman som lanserte oppskriften på 1950-tallet. Den kulinariske vagabonden Tore Wretman ble født i Lidingö utenfor Stockholm i 1916. På grunn av sin ulykkelige oppvekst - han bodde store deler av barndommen på barnehjem og ble kastet ut av skolen – ble han tidlig fascinert av den svenske husmannskosten, mat som hovedsakelig ble tilberedt av mødre og bestemødre, og som han i oppveksten sjelden fikk oppleve selv.

Ved starten av annen verdenskrig, startet han legendariske Riche og Operakällaren i Stockholm – datidens høyborg for svensk gastronomi, to restauranter som lever i beste velgående. Han revolusjonerte Mat-Sverige og dette sitatet av ham liker jeg best: Den beste måten å kvitte seg med kiloene på, er å la dem ligge igjen på tallerkenen. Det er det dessverre umulig å leve etter. Ihverfall ikke når vi får hans Skagensmørbrød på Cafe Bragernes.

500-600 g rensede reker

4 ss crème fraiche

4 ss majones

½ finhakket mild løk (salatløk)

Saft av 1/2 sitron

1-2 ss smakfull grov sennep

Salt og pepper

fersk dill

lyst brød, gjerne surdeigsbrød

smør

Til salat:

salat

sitron

slangeagurk

Evt. asparges, litt lodde eller rognkjeksrogn til pynt

Slik går du frem: Rens reker. Rør sammen crème fraiche og majones.

Tilsett finhakket mild løk og smak til med sitronsaft, sennep, salt og pepper.

Tilsett halvparten av de rensede rekene og finhakket dill. Smak til!

Rist brødet i stekepanne med litt smør. Legg salat på de ristede skivene, legg over røren, dryss over resten av rekene og anrett med ønsket garnityr og tilbehør.

 

Sol over bragernes_editedxx.jpg
Sol over Bragernes. Foto: Øyvind Risvik.

SOL OVER BRAGERNES

En gammel dansk klassikere er Sol over Bornholm. Men Cafe Bragernes har en egen vri på klassikeren. Siden vi sitter tett opp til Bragernes torg, kaller Ancha Liverud sin rett Sol over Bragernes, med grovt surdeigsbrød, røkelaks, eggerøre, sitron og dill.

8 skiver røkt laks

4 egg

0.5 ts salt

2 ss gressløk, frisk

1 ss smør

4 skiver grovt surdeigsbrød

salat

dill

sitron

Slik går du frem: Pisk sammen egg, salt og finhakket gressløk. Smelt smør i en stekepanne, men det må ikke bli brunt. Hell eggeblandingen i stekepannen og varm den forsiktig opp.

Skyv den sammen etter hvert som den stivner. Ta eggerøren ut av stekepannen når den har stivnet og er blank på overflaten, men ikke tørr.

Del surdeigsbrødet, og legg skiver av røkt laks, eggerøre og salat i midten.

Server med dill og sitron over

 

SILDESMØRBRØD

Sildesmørbrød er en nydelig sandwich med grovbrød, kokt egg, sild og poteter, eple, ruccolasalat og persille. Nyt den til lunsj eller middag.

1 skive lyst surdeigsbrød

1 mandelpotet

1 sildefilet

½ eple i skiver

1 bunt ruccola

1 kokt egg

25 g smør

2 stilk bladpersille

Slik går du frem: Start med å koke poteten i ca. 20 minutter. Husk å vanne ut sildefileten hvis den ligger i lake. Kok egget i 10 minutter.

Smelt smøret og bland inn hakket persille. Når poteten er ferdig vender du disse i persillesmøret. Ha eventuelt smør på brødskiven.

Legg ruccolasalat, epleskiver, sildefileten, eggeskiver og halve mandelpoteter på brødskiven.

HC Andersen roastbeef_editedx.jpg
Roastbeefsmørbrød. Foto: Øyvind Risvik.

FLERE DANSKE SMØRBRØD PÅ CAFE BRAGERNES

Smørbrød med leverpostei: Grovt surdeigsbrød, leverpostei, sopp, bacon, tomat, fritert grønnkål og revet pepperrot.

Stjerneskudd: Lyst surdeigsbrød, fritert håndfiletert rødspette, dampet håndfiletert rødspette, remulade, sitron, reker og kapers

Skagensmørbrød: Lyst surdeigsbrød, skagenrøre, sitron, dill og rogn

Smørbrød med sild: Grovt surdeigsbrød, kokt potet, sild (syrlig), egg, pisket rømme med urter, rødløk, urter

Frikadellesmørbrød: Grovt surdeigsbrød, frikadeller, salat, rødkål, remulade, syltet agurk, bacon, urter

Roastbeefsmørbrød: Grovt surdeigsbrød, skiver av roastbeef, salat, rå løk, remulade, urter, champignon, pepperrot og sylteagurk

Smørbrød med tartar: Grovt surdeigsbrød, tartar av finkuttet okse indrefilét, pepperrot, revet parmesan, urter, bacon, egg, trøffel, kapers og senneps-aioli

Vegansmørbrød: Grovt surdeigsbrød, salat, cherrytomat, avokadokrem, hummus og urter

Svanens dans (Vegetar): Grovt surdeigsbrød, Salatmiks, spinatkuler, ricotta, paprika, løk, hvitløk, egg, panco, yoghurt, agurk, sitron og honning

Københavnerfat: Sild med tilbehør, Skagenrøre, røkelaks, leverpostei, frikadeller og bacon. Serveres med sopp, egg, rødkål, urterømme, smør og brød

Cafe Bragernes 10x.jpg
Creme Brulèe. Foto: Øyvind Risvik.

DESSERT

Tiramisu: Italiensk dessert med fingerkjeks og mascarponeost

Pavlova: Med syrlig amarettokrem og syltede bær

Oh la la: Brioche med amarettokrem, mandler og friske bær

Crème brûlée: Serveres med friske bær

Vaniljeis: Med friske bær og sjokoladesaus

Irish Coffee: Baileys m/knust is, 6cl

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post