CATHRINE OG STIG FOSSUM: Vi elsker å møte nye mennesker

Cathrine 4
Cathrine og Stig Fossum. Foto: Øyvind Risvik.

OSLO. Pappa og jeg er like, vi er nysgjerrige, rastløse og elsker å møte nye mennesker. Etter flere år som nyhetsanker i TV 2, flyttet Cathrine Fossum på seg og ble programleder og deltager i realityserien Forræder, i samme kanal. Som hun vant sammen med Karina Hollekim. Jeg møtte Cathrine og pappa Stig til en prat om veivalgene i livet.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300e.gif

 -----

Cathrine 5.jpg
Chatrine Fossum som programleder for TV 2-serie Sommerhytta. Nå har hun vunnet TV 2-serien Forræder sammen med Karina Hollekim. Foto: Per Christian Lind/TV 2.

MINNER OG MENNESKER. Etter ti intense spillrunder vant til slutt forræderne Cathrine Fossum og Karina Hollekim i TV 2s realityserie Forræderne. De kunne smykke seg med både vinnertitler og sølvbarrer til den nette verdi av 175 000 kroner. – Herregud, vi vant! Det er fader meg sjukt, utbrøt Cathrine Fossum til TV 2 kort tid etter seieren er et faktum.

44-åringen har ikke lagt skjul på at å få rollen som forræder har vært tøft. Samvittigheten ble en tung bør å bære. Likevel har hun stått i stormen, helt til det siste, sier TV 2..

– Nå er jeg kjempeglad - og stolt, faktisk. Jeg visste ikke at det skulle være så ille som det var. Det har vært en indre kamp for å faktisk klare det. Jeg kommer ut av dette som et litt sterkere menneske, sa Cathrine.

(Deler av denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

- Selvfølgelig er jeg stolt av Cathrine, sa pappa Stig Fossum om datterens hele engasjement i TV 2. - Det er ikke en selvopptatt stolthet, men en stolthet over at datteren min er en meget dyktig journalist. Det hadde hun vært om det enten var radio-, avis- eller TV-journalist.

Cathrine 3.jpg
Stig og Cathrine Fossum. Foto: Øyvind Risvik.

Cathrine Fossum går i pappa Stigs fotspor. Han har lang fartstid som journalist i Østlandssendingen i NRK og som sjefredaktør i ukebladet Allers. Hun har i flere år vært nyhetsanker i TV 2-nyhetene, men de siste året har hun vært en av programlederne i morgensendingen God Morgen, Norge og som nyhetsanker i TV 2-nyhetene

- Yrke journalist er ikke det første et barn på fem år drømmer om nødvendigvis, sa Cathrine Fossum, - men tidlig oppdaget jeg at pappa hadde en jobb som var morsom. Han møtte mange spennende mennesker og opplevde spennende ting. I tillegg er pappa og jeg ganske like på forskjellige områder. Jeg er nysgjerrig og litt rastløs av meg. Jeg elsker å møte nye mennesker, og å høre deres historier. Det gjør vi begge.

Da Cathrine og broren Henrik var små, lagde de radiosendinger ved hjelp av en liten kassettspiller. Det var Cathrine som bestemte hva som skulle komme «på lufta» og lillebror fikk streng beskjed om å holde seg i bakgrunnen. 

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 5x.jpg

- Han kom sjelden til orde, smilte Cathrine. - Da jeg var liten, var jeg den sjefete storesøsteren.

- Jeg har aldri angret på yrkesvalget mitt, fortsatte hun. - Det som gjør at jeg har verdens beste jobb, og det mener jeg virkelig, er at det både er en hobby og livsstil, det er en stor del av min identitet. Mennesker deler sine historier med oss, og det er fantastisk lærerikt og utrolig givende..

Om du husker det. For noen år siden laget Cathrine Fossum en dokumentar på TV 2 som het «Pastorens hemmelighet». En tidligere norsk pastor og hjelpearbeider innrømmet seksuelle overgrep mot gategutten Paulo i Brasil. Politiet hadde henlagt saken, men på grunn av Cathrines dokumentaren og nyhetsoppfølgingen i etterkant, ble etterforskningen gjenopptatt, og en ny overgrepshistorie ble avdekket.

– Historien begynte for over 20 år siden, da pappa jobbet i Allers, sa Cathrine Fossum

- Vi fikk et tips om en norsk misjonær som skulle hjelpe gatebarna i Brasil. 

- Han hadde tatt til seg ti gatebarn, og det var en rørende historie som førte til at jeg tilbake i 1988 reiste til Brasil for å skrive historien om denne fantastiske mannen, sa Stig Fossum.

Cathrine 1.jpg
Cathrine og Stig Fossum. Foto: Øyvind Risvik.

– Barna våre ble sterkt engasjert i Brasilbarnas liv, sa Stig Fossum. Så gikk det mange år, og en dag lagde Cathrine en dokumentar hvor hun møtte igjen gategutten Paulo, hele tyve år etter første gangen.

- Det viste seg at mannen pappa møtte, hadde innrømmet overgrep mot Paulo og en annen gutt i Norge. Det var naturlig for meg å jobbe med den historien sa Cathrine.

- Da jeg var liten var Paulo på besøk hjemme hos oss.  Han var jevngammel med meg – 10 år gammel, og møtet gjorte sterkt inntrykk. Den gang hadde vi begge de samme mulighetene tenkte jeg, for han hadde blitte reddet ut av en forferdelig tilværelse. Så viste det seg at han ble utsatt for overgrep, og for å nøste opp i dette, møtte jeg ham på nytt, i et fengslet i Brasil. Det gjorde et utrolig sterkt inntrykk.

Cathrine 6.jpg
Cathrine Fossum sammen med tre meddeltagere i TV-serien Forræder. Foto: Espen Solli/TV 2.

- Cathrine er et følelsesmenneske, sa Stig, - men jeg var helt trygg, jeg visste at hun klarte å håndtere en slik historie.

- Hvis jeg mister evnen til å føle med andre mennesker er det på tide å finne noe annet å gjøre, sa Cathrine.

- Journalistikk er mer en livsstil enn et yrke, sa Stig Fossum. - Jeg er også opptatt av og interessert i mennesker. Jeg blir berørt av at jeg kan velge historier og bringe dem videre.

Stig Fossum er egentlig en halvstudert teolog som fikk sommerjobb i Østlandssendingen, sier Stig. - Jeg trivdes i radio, og skulle jeg angre på noe, så er det at jeg har lagt fra meg mikrofonen. Jeg ble sjef i Østlandssendingen og hadde ti fantastiske år i Allers. Det var selve gullalderen i norsk ukepresse.

- Jeg deler ikke pappas tro, fortsatte hun. - Jeg er oppvokst i et kristent hjem, men det var ikke så mye snakk om pappa som prest da jeg var liten. Hans bekymring har nok vært at jeg ikke har tilbragt så mye tid i kirken, utenom julaften og andre merkedager.

- Samtidig opplever jeg at det å ha vokst opp i et hjem med religiøse foreldre og besteforeldre har vært en gave. Jeg tror det er en mening med tilværelsen, men tror ikke at vi kan finne et entydig svar. En stor del av det å tro, er jo håpet om at det er noe mer. Det håper jo jeg også, men jeg vet ikke, sier Cathrine.

- Mamma og pappa har gitt meg de grunnleggende verdiene, fortsatte Cathrine. - Som gjør at uansett hva som skjer og hvor jeg har befunnet meg, så har jeg en grunnvoll som jeg er trygg på. Jeg kan komme tilbake med halen mellom beina om noe går galt, jeg har foreldre som er der når det trengs. 

- Å få barnebarn var det morsomste, koseligste og mest spesielle jeg har opplevd, sa Stig Fossum.

- Han er en opptatt mann og derfor ser vi ikke så ofte til hverandre, brøt Cathrine inn. - Men når vi er sammen, er han en god morfar. Barna elsker ham. Han er fantastisk forteller, og det går helst i veldig skumle historier.

- Jeg begynner bare å fortelle, og så kommer alt uten at jeg egentlig vet slutten, smilte Stig Fossum, - og det tar nesten helt av. Heldigvis er det en lykkelig slutt.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post