CATO ZAHL PEDERSEN: Livets opp- og nedturer

Cato 2_edited
Cato Zahl Pedersen var med i TV2-suksessen Farmen. Foto: TV2.

OSLO. For 51 år siden mistet Cato Zahl Pedersen begge armene da han klatret i en høyspentmast. Nå har han skrevet bok om å ta eierskap til sitt eget liv. Boken er tankevekkende og gripende om livet som tok en annen vending enn det 14-åringen som fikk 17 000 volt gjennom kroppen overhodet kunne ha forestilt seg.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 22q.jpg

----

Cato 3.jpg
Cato Zahl Pedersen. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Cato Zahl Pedersen hadde en mor som var svært glad i ham. - Jeg har bildet på netthinnen, av en mor som presser sin seks år gamle sønn ut fra stupebrettet. Av en mor ledsager sitt barn til å lære å svømme på den tøffe måten. Etter ulykken ble det annerledes. Det ble slutt på forventninger og krav. I stedet ble det masse omsorg for at jeg ikke skulle lide eller ha det vanskelig.

For flere år siden møtte jeg Cato til en samtale om sitt utfordrende liv. Her er en omtale av den nye boken hans og et utdrag av intervjuer jeg hadde med ham.
 

Cato 4.jpg
Værekraft. Cato Zahl Pedersen og Nils Harald Sødal.

VÆREKRAFT
Om å ta eierskap til eget liv
Nils Harald Sødal og Cato Zahl Pedersen.
CappelenDamm 2024


Cato Zahl Pedersen, ekspedisjonsfarer og eventyrer samt paraidrettens mangeårige medaljesanker og frontfigur, viser hva som er mulig å oppnå med rett motivasjonsnøkkel.

I Værekraft deler han sine tanker om hva livets opp- og nedturer har lært ham. Han kaster et tilbakeskuende blikk på avgjørende hendelser og møter med mennesker som har bidratt til å stake ut veien for ham. Men han er først og fremst opptatt av å knytte sine erfaringer opp mot lærdom med verdi for andre, enten man er funksjonsfrisk eller ikke.

Etter hver av bokens ni hovedkapitler følger en sekvens som belyser tematikken i kapittelet. Det handler blant annet om selvledelse, mestringstro, ansvarliggjøring, mental styrke, utholdenhet og fleksibelt mindset.

«Nøkkelen til mestring ligger hos den enkelte,» sier Cato, «vi er alle vår egen begrensning og vår mulighet». I Værekraft deler han erfaringsbaserte og tidsaktuelle råd, teknikker og metoder med alle som vil leve et liv med opplevelse av mestring.

-----

- Jeg vil gjerne ut i naturen, sa Cato Zahl Pedersen da jeg intervjuet ham for næringslivsavisen Dagens Perspektiv. - Den bare er der, ærlig og uten fordommer. Det er fint å trene i omgivelser hvor du ikke kan forandre realitetene, kun forholde deg til dem. Jeg fungerer best når jeg er midt i en stor utfordring. Jeg har erobret Sydpolen med ett skritt av gangen, likeså har jeg erobre Cho Oyu. Vanskelighetene får vente til de inntreffer. Tar du alle problemene på forskudd, blir du sittende hjemme.

 

Cato 1.jpg
Privat foto.

- Jeg er ofte avhengig av andre og gjør sjelden ting alene, fortsatte han. - Det er ikke et nederlag å spørre andre om hjelp. Det er en styrke! Når jeg henger i fjellveggen, må noen av og til gi en håndsrekning. Det er med samhandling at nye løsninger og samarbeidsrelasjoner utvikles. Når vi bryr oss om hverandre for å få det til. Jeg kan også spørre: ”Hva kan jeg gjøre for deg?” Det er utrolig hva en klo kan utrette opp mot stivfrosne fingre.


- I min ubevisste verden har jeg armer, sa Cato Zahl Pedersen. - Så når jeg kommer til skolissene mine, våkner jeg og ser meg selv. Sydpolfareren og fjellklatreren må ha hjelp til skolissene. Når jeg er på et hotell og får problemer med påkledningen, ringer jeg til resepsjonen og ber om hjelp med påkledningen. Den servicen er det vel ikke for mye forlangt å be om? Det er sjelden noen vegrer seg.
 

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 18c.jpg

Cato Zahl Pedersen har 13 gull i Paralympics i alpint, friidrett og langrenn fra 1980-1994. Han viftet med protesen i underholdningsprogrammet ”Team Antonsen” og klaget mer over å ha glippe mellom fortennene enn å være armeløs. Han har vært med i TV2-utforingen Farmen. Han har gått over Sydpolen under slagordet ”Unarmed to the South Pole”, klatret til topps på Romsdalshorn og han har gått den mest krevende trekkingsruten i Nepal, fra Tumlintar til basecamp Makalu og opp til den 6143 meter høye Sherpani Col. Nå skal han nå enda høyere topper.

- Hva er supermannen Cato Zahl Pedersens svakhet?
- Svakheten som leder er at jeg kanskje forventer for mye, både av meg selv og andre. Jeg kan overkjøre medarbeidere med løsninger før de får kommet med sine. Jeg er svært opptatt av å ha noen løsninger før jeg i det hele tatt noen spør. Dessuten er jeg opptatt av de langsiktige løsninger. Jeg er opptatt av tre viktige ord: eie det, gi det og gjøre det. For å få utbytte av disse tre ordene kan jeg nok virke krevende.


- En forelder, eller leder for den saks skyld, må være klar over at den beste bensin for motivasjon ligger i stilte forventninger. Mor kunne drept mitt initiativ gjennom hennes velmenende bjørnetjenester. Det perfekte er ikke alltid å komme til dekket bord.

Cato Zahl Pedersen leveregler.
1. Det er ikke alltid jeg bestemmer hva som hender, men jeg bestemmer hvordan jeg håndterer det som skjer.
2. Fokuser på det du har, mer enn på hva du mangler.
3. Denne utfordringen gjelder meg, den vil jeg gjøre noe med.
4. Still spørsmålet til ettertanke: ”So far, so what?”
5. Skap ”Impossible” til ”I’m possible”.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. Foto: TV 2 og privat. 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post