CHRIS ALEXANDER HENRIKSEN: Mirakelgutten

Chris Henriksen 11x_edited

HOLE. Han er utviklingshemmet, har kraftige spasmer, er blind, mangler språk og har cerebral parese. Men Chris Alexander Henriksen i Hole er et musikalsk geni, han et mirakel. Han er funksjonshemmet og bor i Hole i Buskerud, men hadde han bodd i USA, hadde han vært en sensasjon.

Chris Henriksen  Foto Harald Farstad1x.jpg
Chris Alexander Henriksen på Jazzfestivalen i Molde. Foto: Harald Farstad.

DISSIMILISMINNER. Jeg fikk lov til å jobbe sammen med Dissimilis noen år. Fremover vil jeg bringe noen av de intervjuene jeg hadde med flere i denne herlige gjengen. Denne gangen skal du få møte den musikalske mirakelgutten Chris.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Chris Alexander Henriksen kan spille og synge over ti tusen sanger. Med de vanskeligste tekster, toneganger, akkorder og overganger.

Han er et musikalsk geni, en kar helt utenom det vanlige. Å høre ham synge og spille gir frysninger.

Chris 3.jpg
Chris Alexander og kameraten og støttekontakten Harald.

Livet har på ingen måte vært snilt mot ham, men hva gjør vel det når sang- og spillegleden er på topp. Han er aldri så glad som når han spiller sammen med Stephen Ackles og bandet sitt. Chris er så spesiell og så musikalsk begavet at om han hadde bodd i USA hadde han vært en verdenssensasjon. Men så bor han i Hole ved Tyrifjorden. Ingen blir verdenssensasjon når de kommer fra Hole...

HØR HER: Chris Alexander Henriksen spiller sammen med Stephen Ackles.

Chris Alexander Henriksen hører sangene en fire fem ganger, og så sitter de som støpt. Han tolker Lou Reeds Perfect Day, Coldplays Fix You og O Helga Natt så det går frysninger nedover ryggen. Det låter som en blanding av Tom Waits, Keith Richard og Ole Paus.

Han er frontfiguren i gruppene Piratbandet og Blind Date, hvor de fleste medlemmene er blinde og funksjonshemmede. De har gjort stor lykke på en rekke festivaler, fra Jazzfestivalen i Molde til Dissimilis` årlige sommerfestivaler og regjerings nyttårsmiddag.

Chris 8.jpg
Gutten Chris Alexander.

Chris Henriksen har en helt unik teknikk når han setter seg ved tangentene. Han krysser armene når han spiller. Hvorfor det? Han takler sin CP på en overraskende måte. Diskantene er ikke så vanskeligst å spille, da trenger han ikke så stor kraft i anslagene. Det tar venstrehanda seg av. Høyrehånden, som han har mest kraft i, konsentrerer seg om bassen. Det ser jo litt snålt ut når han sitter der og hamrer løs på tangentene med armene i kryss.

Chris Henriksen er musiker jeg aldri har truffet maken til! Han er på grensen til å være en verdenssensasjon. Hadde han bodd i USA, hadde han vært det. Men beklageligvis bor han i Hole utenfor Hønefoss.

Chris 1_edited.jpg
Chris Alexander Henriksen og hans unike spillestil.

Det er få som skjønner seg helt ut på Chris Henriksen. Han er ikke så god på tester og undersøkelser og sånt. En og annen gang er han hos psykologen eller legen, de rister bare på hodet, Chris stemmer ikke med læreboken. Det er noe oppe i det hodet som andre ikke er forunt.

Harald Farstad er Chris Henriksens primærkontakt – og bestevenn. – Chris har gått på musikkbarnehage og kom tidlig inn i barnegruppa til Dissimilis og under instruktør Kari Beth Thørrisen kyndige veiledning, ellers er alt selvlært, fortalte han.

- Da de kjøpte piano hjemme hos mamma, lærte han fort kombinasjoner som andre må bruke et helt liv på å lære, fortsatte han. - Chris finner tonen nesten umiddelbart. Han har absolutt gehør.

Chris 11.jpg
Chris Alexander Henriksen og rockeren Stephen Ackles utfordrer hverandre musikalsk. Her under en Dissimilisfestival på Rådhusplassen i Oslo.

– Det kan nok være vanskelig noen ganger, legger Chris beskjedent til på sitt enkle og litt uforståelige språk, – men det meste takler jeg.

- Vi blinde er jo flinke til å huske, tolket Harald Farstad ham videre. Jeg trengte tolk for å skjønne hva Chris sa. - Jeg er stolt og glad for at jeg kan så mye. Musikken bruker jeg til å fortelle om hvordan jeg har det. Kameraten min, John, døde noen et år siden. Da sang jeg i begravelsen hans. Jeg ville formidle at jeg var lei meg, at jeg hadde mistet en god venn. Jeg visste at han likte både Amazing Grace og Tango for to. Skulle bare mangle at jeg ikke sang Prøysen i begravelsen hans. Jeg hørte på applausen at de likte det.

Chris 4_edited_edited.jpg
Chris Alexander underholder like mye på Dissimilisfestivaler som i syklubber.

Chris har spilt skjorta av de største artister. Stephen Acles, for eksempel. Ofte har de hatt dueller ved hvert sitt piano, eller på samme. – Dette kan du bedre enn meg, Chris, sa Stephen Ackles, og har gått gråtende av scenen. Siden har han vært en av Chris` trofaste medspillere.

– Det er normalt at folk gråter når de hører meg, smilte Chris.

Og det er ikke bare Elvis-spesialisten Stephen Ackles som er blitt imponert over Chris. Han har spilt sammen med Ole Ivars i et NRK-program og sunget med DDE, Kari Gjærum og Hanne Krogh. – Musikken er det viktigste i livet, det er det jeg lever for, utenom jobben på Hole Arbeidssenter, sier han. – Her treffer jeg kompiser og kan gjøre noe fornuftig. Vennskap med andre og alt det sosiale, er viktig for meg. Jeg har keyboard på jobben og tar ofte en trall for kameratene mine.

Chris 12_edited.jpg
Chris Alexander Henriksen på arbeidsplassen sin i Hole.

Chris Henriksen er mye sammen med Harald Farstad – Vi oppsummerer uka, vi snakker om ting vi er fornøyd med, og ting vi er mindre fornøyd med, sa støttekontakten og kameraten. – Jeg hjelper ham med det han skulle trenge hjelp til, som middagen og innkjøp. Hver tredje søndag har vi «stortingsmøte», da tar vi opp ting som er veldig viktig. Da slår Chris i bordet og sier: ordet er satt! Da nytter det ikke å mukke. Da legger vi de langsiktige planene, vi planlegger bursdager og konserter. Vi går veldig godt sammen. Chris vil ha livet innenfor ryddige rammer. Det liker jeg også.

– Chris er viktig i livet mitt, ja i hele familien min, han er som en bror for meg, sa Harald Farstad. – Han viser meg stor tillit, vi åpner oss for hverandre og vi deler mye av livets utfordringer. Det er spennende og komplisert å prøve å forstå et så unikt menneske som Chris.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. ANDRE FOTOS: PRIVAT.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.