CINQUE TERRE: Italias vakre paradis

Cinque Terre Foto Øyvind Risvik 1_edited

CINQUE TERRE. I Cinque Terre på vestkysten av Italia fant vi verdens vakreste kyst, med fem fargerike landsbyer som klamrer seg fast i åssiden. De var så vakre at det var til å miste pusten av. At de er en av verdens verste turistfeller, får så bare være. Er du første i Cinque Terre, er det bare å nyte.

Terre 12x.jpg
Via dell Amore”, kjærlighetsstien, en sti for ung forelskelse og fornyelse av slitt kjærlighet. Foto: Øyvind Risvik.

REISEBREV FRA ITALIA. Cinque Terre er fem små landsbyer som henger som et spektakulært girlander av fargerike hus, klisteret fast i bergveggen. Mellom turkisblå hav og knallblå himmel var de fem malerpaletter som kunne ta pusten fra en som er vokst opp i norske bakgater og under fargeløse bygårder.

Midt mellom Genove og Pisa, i et område som heter Liguria, lå byene Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore. De er høyt rangert på UNESCOs liste over verneverdige områder i verden, men er likevel en relativt hvit flekk på turistkartet.

For oss som uforberedt rundet svingen, enten det var via vann- eller landeveien, fikk disse landsbyene midt i ansiktet, vi fikk både åndenød og hjerteklapp. Ikke bare fordi veien klamret seg tusen meter oppe i den stupbratte fjellsider. Men mest fordi vi måtte lete etter den ene klisjeen etter den andre. Vi fant dem ikke. Det nærmeste ordet var «paradis», et pittoresk paradis.

Cinque Terre Foto Øyvind Risvik 5x.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

Monterosso er den storste byen i ”Cinque Terre” og ligger i en bukt omkranset av gamle hus, olivenlunder, sitrontrær, vinranker og hvite sandstrender. De gamle fiskehusene ligger tett opp til stranden og omkranser den vakre St. John the Baptist-kirken, bygd i det 13. århundre.

Mellom de fem byene går ”Via dell` Amore”, kjærlighetsstien, en sti for forelskelse og fornyelse av slitt kjærlighet. Vi grep anledningen og fornyet «flammen», som de sa og ga hverandre både kjærlige blikk og mere til. Vi gikk de 13 kilometeren fra Riomaggiore for å avslutte vår kjærlighetsvandring med en dukkert i Monterosso, før vi tok lokaltoget tilbake.

Cinque Terre Foto Øyvind Risvik 3x.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

Vernazzo er er en gammel fiskelandsby som domineres av bratte klipper og to gamle tårn. Byen har fremdeles middeladerstil over seg, med et torg omkranset av fargerike småhus i flere etasjer. På Bar Ristorante La Torre fikk vi områdets delikatesser, ansjospizza, mozzarella, et godt glass vin og en svalende iskrem. Det duftet av nystekt panini, salt sjøvann og blå lavendel. Og i det fjerne hørte vi vakker sang av et barnekor fra byens gamle kirke.

Corniglia er den eneste byen som ligger midt blant vinranker og oliventrær. Den er den eldste av de fem byene og er berømt for sin deilige hvitvin. Vinrankene henger nesten i løse luften. Vi tok en tur i en liten tralle, på skinner, og som ble dratt opp av en vaier. Det var så bratt at andre maskiner ikke kom til, vindruene ble hentet ved hjelp av denne heisvognen, spesiallagde taubaner og håndkraft. Den stupbratte fjellsiden var svimlende.

Cinque Terre (643x800).jpg

Manarola er en by med duse farger. Pastelfargede hus er koblet sammen av en labyrint av trapper og smug murt inn i fjellet. Trollstigen var bare barnemat i forhold til dette. Nede på havflaten under oss duppet båter, eller de var «parkert» langt opp i bygatene, mellom hauger av fiskegarn og klesvask.

Riomaggiore har navnet sitt etter ”rio”, elven som renner tvers gjennom byen og ender på den lille stranden. Terrassene i byen var dekket av blomster og alt åndet av fred og ro og en livstil vi bare kunne lengte etter.

Cinque Terre er som et uoppdaget landområde, slik Stanley og Livingstone en gang må ha opplevd ukjente Afrika. Området er ikke helt ødelagt av masseturismen, i hvert fall ikke utenfor turistsesongen. La Cinque Terre fremdeles forbli et pittoresk paradis.

Terre 6.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

ANSJOS MED PAPRIKA

En av Vernazzos delikatesser er ansjos med paprika. Ansjos er en deilig og rimelig fisk og slik lager du denne retten:

500 g ferske ansjos

5 paprika

1 ts finhakket frisk oregano

1 hvitløksfedd skåret i tynne skiver

1 ts kapers

salt og pepper

1 /2 dl olivenolje.

Slik går du frem: Skyll ansjosene under rennende vann for å fjerne saltet. Fjern hodet og bena. Vask og tørk paprika og skjær dem i to. Bak det i en varm ovn (200 grader)  i 20 minutter. Ta dem ut av ovnen og skjær dem i strimler.

Anrett ansjosen på et fat og dryss over oregano, hvitløk, kapers og paprika. Smak til med salt. Drypp over litt olivenolje. La det stå i 2 timer slik at smaken får blande seg før servering.  Server med godt italiensk brød til.

Pesto 3.jpg
Foto: www.joker.no

PESTO

Ligurias mest kjente kulinariske spesialitet er pesto og delikatessen oppsto i Genova. Den lages av basilikum, olivenolje, hvitløk, parmesanost og pinjekjerner. I Liguria mener man at det bare er områdets egen basilikum og olivenolje som duger i en ekte pesto.

Server gjerne med sardiner, tomaster og mozzarello-ost.

1 stor plante basilikum (5 dl blader)

1 liten pose (2 dl) pinjekjerner

1-2 dl revet parmesan (dropp om du skal fryse den)

2 fedd hvitløk (opphakket eller presset)

2 dl olivenolje (extra virgin) eller mer

Salt og pepper

Knus blader og nøtter i en morter, eller ta det i en kjøkkenmaskin.

Ta oppi litt salt, og hell i olivenolje til du får en passe konsistens.

Plasser i små, rene glass. Hell over olivenolje slik at pestoen er dekket med olje. Hvis ikke, blir den fort brun. Eller du kan fryse den, for eksempel i isbitterninger.

Pesto kan holde seg noen uker i kjøleskap. Men pass på å fylle på olje om du bruker av glasset.

Terre 11.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

MOZZARELLA; PESTO, ANSJOS OG TOMAT

250 g mozzarella

2 tomater

ansjos

½ rødløk

2 ss pesto

1 bunt ruccula

1 ss god olivenolje

Salt og pepper

Del mozzarella, tomat og rødløk i skiver.. Smør gjerne ei brødskiva med pesto og fordel ruccula, rødløk, mozzarella, tomat og ansjos. Drypp med litt god olivenolje og krydre med salt og pepper.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post