DE 4 BESTE BURGER-RESTAURANTENE PÅ GEILO: Høst-burgeren

Burger smash heding
Foto: www.matprat.no

GEILO. Høst er ikke bare røde og gule farger på trærne, sol, glassklar luft og rolige dager på fjellet. Det er også en saftig og velsmakende høstburger. Her finner du en oversikt over de beste burgerne på Geilo, på Sofias på Bardøla, Vestlia Cafè Lounge & Bar, Highland Pizzeria og Smakeriet Restaurant & Bar. De vet hvordan gode høstburgere skal smake.

Sommer 2.jpg

DE BESTE BURGERNE FINNER DU PÅ GEILO. Etter å ha kjørt fra Drammen og opp vakre Hallingdal, lander vi på Geilo. Med et av Norges mest storslåtte landskap, intet mindre, med utsikt mot Hallingskarvet, Hardangervidda og Kikut. Velkommen til høstfjellet, med late dager eller lange turer på høstfjellet - og de gode høstmenyene.

Og der nede i bunnen av dalen ligger den blå Ustedalsfjorden omkranset av den gulgrønne vakre småskogen og som frister med fiske, multeplukking – og andre høstaktiviteter. Kan det bli bedre?

HER FINNER DU GEILOS BESTE BURGERE

PÅ HIGHLAND LODGE

Bestill bord HER.

Mer om Highland Pizzeria HER.

Pizzeria1.jpg
Detalj fra Highland Pizzeria.

HIGHLAND BURGER

200 g Black Angus biff, salat, tomat, karamellisert løk, bacon, cheddar, pickles, hjemmelaget dressing, servert med pommes frites. Kr 279.

Slik lager du din egen karamelliserte løk: dette er oppskriften på stekt løk som gjør den myk, karamellisert, gyllenbrun og søt. Karamellisert løk er et kjært tilbehør til karbonader, biff, som topping på pølser, på burgeren eller på smørbrød. Oppskriften du finner her er med sukker, balsamico og Worcestershire saus.

Hell noen spiseskjeer vann over løken når de nesten er ferdige, så smakene i bunnen trekker inn i løken.

Ingredienser: 2 stk gul løk , store, 1 ss smør, 2 ss olje, 2 ts sukker, 3 ss balsamico, 2 ts Worcestershire saus, salt, pepper

Slik går du frem: Skjær løken i strimler med litt tykkelse, ca. én centimeter tykke. Stek løken på middels varme i en panne med smør og olje. Rør av og til og pass på at pannen ikke er for varm så løken blir for fort stekt. Pass også på at om pannen blir for full, vil det bli for mye fuktighet i pannen, og det vil ta enda lengre tid å få løken klar. Ha god tålmodighet.

Etter 5-10 minutter, når løken begynner å bli ordentlig myk og få fin farge, tilsettes Worcestershire-saus og balsamico. Dryss 1-2 klyper sukker over når løken har begynt å få farge, og rør det forsiktig inn. Det får fart på karamelliseringsprosessen.

Ikke bli fristet til å skru opp temperaturen etter 20 minutter, for høy temperatur vil få løken til å svi seg. Smør deg med tålmodighet - fortsett å steke på middels varme til løken er helt myk og karamellisert.

Smak til med salt og pepper helt til slutt. Karamellisert løk passer utmerket på pizza eller en grillet hamburger.

9371f04e-d7ce-4345-bd86-bae9fe25706d.jpeg

PÅ SMAKERIET GEILO

Bestill bord på Smakeriet HER.

Mer om Smakeriet HER

(Smakeriet på Geilo har bare sommeråpent, avsluttet sesongen 16. august).

Highland 1xx.jpg
Foto: Smakeriet Geilo.

SMAKERIETS BURGER

Smakeriets Burger med chilimayo, cheddar, bacon, salat. Kr 325.

Slik lager du din egen Chilimayo: 3 dl majones, 2 ts sriracha (asiatisk chilisaus) eller en annen chilipaste.

Om du tar utgangspunkt i en hjemmelaget eller butikkjøpt majones er opp til deg - en spicy chilimajones passer til det meste fra hardkokt egg via reker til hamburger.

Ha majones i en skål og rør inn chilipasta til majonesen er så sterk som du ønsker den. Oppbevar kaldt. Det finnes mange ulike typer chilipasta og -saus. Bruk den du liker best og juster eventuelt smaken med litt sukker, sitron, hvitløk eller urter. Her er det ingen faste regler, det er du som bestemmer hvordan sausen skal smake til slutt.

Smakeriets Burger med trøffelmayo, cheddar, salat 

Slik lager du din egen trøffelmayo: Denne smaksrike trøffelmajonesen passer perfekt på en burger eller som dipp til fries, potetbåter eller andre grønnsaker. Vi har brukt trøffelolje og det skal ikke så mye til for å gi masse smak, så smak deg gjerne frem for å få den styrken som passer for deg.

Ingredienser: 3 ss majones, 0.5 ts Trøffelolje, 0.25 ts pepper

Slik går du frem: Bland sammen majones, trøffelolje og kvernet pepper i en skål. Smak til med mer trøffelolje om du ønsker en sterkere smak på trøffelmajonesen.

Burgerne serveres med pommes frites og ketchup.

Vestlia 2x.jpg
Detalj fra loungen på Vestlia.

PÅ VESTLIA RESORT

Bestill bord HER.

Se på menyen HER.

Bestill opphold på Vestlia Resort HER.

Vestlia 1.jpg

ANGUS BURGER

Serveres på briochebrød med bacon med Lord Garvagh ost fra Rueslåtten Ysteri, urtealioli, salat, tomat, agurk, syltet løk og pommes frites. Kr 295.

Dette er Lord Garvaghost fra Rueslåtten: Dette er en halvfast kumelksost med vasket skorpe. Den unge utgaven av er en mild og syrlig ost, mens den mer lagrede utgaven blir rikere og kraftigere på smak med en sødme som kan minne om den man smaker når løk har fått litt tid stekepannen.

På fjellgården til Rakel og Jarle på Rueslåtten har alle kuene sine egne navn. På tross av, eller kanskje nettopp på grunn, av at de er det minste melkebruket i Hol kommune produserer de helt fantastiske oster.

Bardøla.jpg
Detalj fra Sofias på Bardøla.

PÅ BARDØLA

Book bord på Sofias HER

Bestill opphold på Bardøla HER.

Menyen finner du HER.

Bardølas Burger: Trøffelmayones, Bacon, Karamelisert løk,
cheddar, potetbrød og pommes frites. Kr 265.

Sofias BBQ burger: BBQ saus, bacon, cheddar, potetbrød,
coleslaw, amandine poteter og Chipotleaioli. Kr 265.

Dette er Chipotle: aioli med smak av røkt chili.

Hvor begrepet hamburger/burger oppsto? Opprinnelig var det kaker av storfekjøtt kjent som «hamburgerbiff», første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891, og når denne farsekaken ble lagt mellom brødskiver, ble navnet «hamburgersandwich». På midten av 1900-tallet var begge betegnelsene forkortet til «hamburger» eller simpelthen «burger».

Ifølge Library of Congress var det den danske immigranten Louis Lassen som var den første som serverte hamburgere. Det skjedde 17. september 1895 i kaféen Louis' Lunch i New Haven, der Lassen serverte hakkekjøtt i toast sandwich, tilsatt enten løk, tomat eller ost.

Vil du lage dine egne burgere får du noen oppskrifter her:  

Burger smash.jpg
Foto: www.matprat.no

SMASH BURGER

Smash burger! Årets diggeste burgertrend er både rask og enkel å lage. Burgerne presses flate, stekes på høy varme og stables i den høyden du vil bite over. En juicy og greasy favoritt! 

400 g kjøttdeig

0,5 ts salt

1 ts kvernet pepper

2 stk. brioche hamburgerbrød

2 ss smør

4 skiver cheddar ost

Dressing:

2 ss majones

1 ts ketchup

1 ts sennep

1 ss lake av syltet agurk

0,5 ts worchestershiresaus

0,25 ts salt

0,5 ts kvernet pepper

Tilbehør:

0,5 stk. løk

0,5 stk. tomat

4 stk. salatblad

2 ss ketchup

8 skiver sylteagurk

Slik går du frem: Bland sammen majones, ketchup, sennep, lake av syltet agurk og worcestershiresaus. Smak til med salt og pepper.

Ha kjøttdeig, salt og pepper i en bolle. Kna deigen lett sammen, og form til runde små baller, ca. 100 gram.

Varmt hamburgerbrød raskt i en stekepanne med smør.

Ha i resten av smøret, og skru opp varmen. Legg burgerne i stekepannen når smøret slutter å bruse, og klem de flate med en fjøl eller plate. Stek i 1 min, snu burgerne og legg på ost. Sett på lokk, og stek videre til osten er smeltet og burgern er gjennomstekt og gjerne litt sprø i kantene.

Finhakk løk. Skjær tomat i skiver.

Sett sammen burgeren. Smør dressing på brødet og legg på salat og tomat. Legg på burgere, og topp med ketchup, løk og sylteagurk.

Sett på lokk, og digg in!

Burger marmelade.jpg
Foto: www.matprat.no.

BURGER MED BACONMARMELADE

Saftig burger med baconmarmelade - søtt, salt og spicy! Topp burgeren med ost, epleskiver, aïoli og spinat for masse smak og crunch. Perfekt når du har lyst på skikkelig kosemat.

2 stk. brioche hamburgerbrød

1 stk. eple

2 ss aïoli

1 dl babyspinat

Burger marmelade 2.jpg
Foto: www.matprat.no.

Baconmarmelade:

1 stk. løk

2 båter hvitløk

1 stk. rød chili

2 ss nøytral olje til steking

200 g bacon

1 dl lønnesirup

1 ss brunt sukker

0,5 ts sennepsfrø

250 g cherrytomat

2 ss akevitt

2 ss rødvinseddik

Burger:

1 ss bladpersille

300 g kjøttdeig

0,5 ts salt

1 ts kvernet pepper

1 ss smør eller olje

4 skiver hvitost

Slik går du frem: Finhakk løk, hvitløk og chili. Varm olje i en kjele og fres løkblandingen til den er myk og blank.

Finhakk bacon og ha det i kjelen. Fres på middels høy varme til baconet får en fin gyllen farge og begynner å bli sprøtt. Rør om av og til slik at det ikke svir seg.

Tilsett lønnesirup, brunt sukker, sennepsfrø og cherrytomater i kjelen, og kok opp. Senk varmen og la marmeladen koke på middels varme til den tykner og fargen har blitt mørkere og blankere. Dette kan ta rundt en time, kanskje lenger. Rør om med jevne mellomrom. Pass på at marmeladen ikke brenner seg i bunnen, og tilsett vann om den blir for tykk.

Smak til med akevitt, rødvinseddik, salt og pepper. Avkjøl marmeladen, og oppbevar den på glass. Marmeladen er holdbar i minst to uker om den oppbevares kaldt.

Hakk bladpersille. Bland bladpersillen inn i kjøttdeigen og form burgere, uten å jobbe for mye med deigen. Krydre burgerne med salt og pepper.

Stek burgere i en stekepanne med smør eller olje. Bruk sterk varme og stek på den ene siden til det pipler ut kjøttsaft. Snu burgerne og stek videre på den andre siden til det igjen pipler ut klar kjøttsaft og burgerne er gjennomstekt. Skru ned varmen, og legg et par osteskiver på hver burger. Legg på et lokk til osten har smeltet.

Varmt hamburgerbrød raskt i stekepannen, eller som anvist på pakken. Kutt eple i tynne skiver. Smør på aioli, legg på babyspinat, epleskiver, hamburger og topp med baconmarmelade.

TEKST: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post