DET NORSKE TEATRET: Abrahams barn - en historie om religion, myter og legender

AB 1_edited

OSLO. 9. januar – 2. mars 2024. Gikk du glipp av forestillingen til Svein Tindberg, Abrahams barn, på Det Norske Teatret, en forestilling som handler om noe så enkelt – og komplisert – som religion? Fem ekstraforestillinger i 2024.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 18b.jpg

-----

Abrahams barn 10.jpg

SVEIN TINDBERG OG ABRAHAMS BARN. Abrahams barn heter forestillingen, og viser til at Abraham er en av vår kulturs stamfedre. Han er det punktet tilbake i mytologisk tid der jødedom, kristendom og islam møtes. Han pekes ut som opphavet til de tre store monoteistiske religionene.

ABRAHAMS BARN

Det Norske Teatret

Ekstraforestillinger: 9. januar – 2. mars 2024

Av Svein Tindberg

Regissør: Kjetil Bang-Hansen

Oversettelse av utvalgte tekster: Ola E. Bø

Scenografi: John-Kristian Alsaker

Lys: Ola Bråten

Dramaturg: Ola E. Bø

Forestillingen belyser likhetspunktene mellom kristendommen, jødedommen og islam. Det er Abraham som er utgangspunktet, der vi møter ham i Det Nye Testamentet, Toraen og Koranen. Det blir knyttet sammen med Svein Tindbergs egne opplevelser, fra et møte med en rabbiner i Jerusalem til et antikvariat i Tvedestrand og ei kone som skal ta båtførerprøven.

Abrahams-barn-Tindberg-held-pa-boker-1000x565.jpg

Det er drivende godt fortalt, med humor, småbanale innspill, og han lar fortellingens magi få rom, som VG skriver, og fortsetter: Svein Tindberg er en brobygger med empati….

I Jerusalem-møtet med en rabbiner får Tindberg svar på hva han tror vil skje den dagen Messias kommer. Noe som også er Svein Tindbergs eget ønske eller tro: Ein dag vil alle menneske plutselig tru på den same gud… det vil jo vere eit sjokk for ein del … mmm… og så vil det vere fred. Det vil rett og slett plutseleg vere fred på jorda…

Anette Therese Pettersen i Dagsavisen skrev i sin anmeldelse at Svein Tindberg er rett mann for denne oppgaven og fortsetter: … jeg forlater teatret med en kunnskapstørst, et ønske om å vite mer. Slik Tindberg har gått veien til forestillingen via antikvariatene, blir det min tur til å oppsøke dem etter forestillingen…

Andreas Wiese i Dagbladet kalte forestillingen en dannelsesreise og viser til at Svein Tindberg står på skuldrene av de gamle fortellingene. Han bruker tekstene til sitt formål. Hans prosjekt er harmoniserende: dette har vi felles, dette er alles fortid. Vi har alle hver vår gren, men deler røttene. Og Dagbladets anmelder fortsetter: Det er en oppvisning til å bli klok av… en gammeldags folkeopplysning i moderne ham…

Svein Tindberg står frem som en brobygger på vegne av tre verdensreligioner, og han gjør det med overbevisende glød uten å bli pompøs, skriver Borghild Maaland i VG og gir forestillingen en femmer på terningen. Hun avrunder sin anmeldelse med at Svein Tindberg har fokus på likhet og forsoning og formidler sin fortelling med medmenneskelig varme; noe å tro på også for de som ikke tror.

I Aftenposten skrev Inger-Margrethe Linde: Svein Tindberg får det til å skinne og velte frem og hun fortsetter: han er en glitrende formidler, Lærer, gå og lær!

Liv Riiser i Vårt Land skrev om Svein Tindbergs innsats: han legger sin kristne tro og kulturbakgrunn til grunn, men er ydmykt respektfull overfor andres religion og tro og fortsetter: … det slår meg at den som vil legge ut på pilegrimsvandring nå, uansett religion, tro og livssyn, ikke kan finne et bedre mål enn Det Norske Teatret.

Svein Tindberg om forestillingen Abrahams barn:

Svein Tindberg har hatt stor suksess med stykkene ”Evangeliet etter Markus”, "Gudpartikkelen" og Apostlenes gjerninger”. Interessen for Abraham fikk han under et besøk i Jerusalem. I et intervju med VG, sa han: Jeg oppfattet Koranen som ubegripelig, og ble irritert over hvor lite jeg visste om araberne. Hva vet vi egentlig? For mange er det en Disney-versjon av Aladdin, det nærmeste vi kommer. Sånn kan vi ikke leve. Jeg ville finne ut noe mer. Og fremfor alt ville jeg lage engasjert teater for troende og ikke-troende. Uansett de religiøse grunnsetningene, så er dette historien om oss selv, det er myter og legender vi må ta vare på.

Abraham

Abraham kom fra byen Ur i Kaldea (Babylon) og levde enten 1996-1821 f. Kr eller 1976 – 1801 f. Kr. De ulike utregningene er enig om at han ble 175 år gammel. Han var gift med sin halvsøster Sara.  Tre ganger viser Gud seg for ham, og slutter en pakt hvor han lover at Sara skal føde en sønn, og hans etterkommere skal bli tallrike som stjernene på himmelen. Han lovet dem Kanaans land.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: DAG JENSSEN

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post