DET NORSKE TEATRET: Romeo og Julie

Romeo 14

OSLO. Jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg gledet meg intenst til årets første teateropplevelse. Romeo og Julie er William Shakespeares mesterlige skuespill som veksler mellom kjærlighet, komedie og tragedie. Forventningene om en stor kveld i teatret ble innfridd. Siste forestilling 14. juni.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x400_Viover60h.jpg

 -----

Romeo 6.jpg
Svein Tindberg og Liv Bernhoft Osa.

 

5c.gif

ROMEO OG JULIE. Premiere 13. januar. Med Svein Tindberg og Liv Bernhoft Osa som en mix mellom gamle og unge Romeo og Julie, og med to timer fylt med Shakespeares gullkorn av noen sannhetsord, og virkemidler som satte litt støkk i meg, vil jeg si at kvelden på ingen måte var bortkastet.

Tenåringene Romeo og Julie blir spilt av to skuespillere som er langt over ungdommens alder. Med dette vil regissør Eirik Stubø løfte fram Shakespeares tekst og gi den den tyngden som godt voksne skuespillere gir den. Og han vil si at kjærlighet ikke har noe med alder  gjøre. Den kan brenne livet ut. Den kan brenne inntil døden.

Romeo og Julie var overskuddsteater av ekstraordinær klasse.

DET NORSKE TEATRET

ROMEO OG JULIE

Av William Shakespeare

Medvirkende: Romeo: Svein Tindberg, Julie: Liv Bernhoft Osa, Mercutio: Lasse Kolsrud, Benvolio: Per Schaanning, Tybalt: Geir Kvarme, Fru Capulet: Gina Bernhoft Gørvell, Paris: Øyvin Berven, Amma: Kirsti Stubø, Edvard Hoem: Dikteren, Fyrsten av Verona.

Regi: Eirik Stubø

Gjendiktning og mellomtekster. Edvard Hoem

Komponist: Silje Halsensen

Siste spilledag: 14. juni.

Romeo 8.jpg

Romeo av huset Montague og Julie av huset Capulet er begge ungdom fra overklassen. Når handlingen starter, kjenner de hverandre ikke. Julie lever et beskyttet liv og vet ikke mye om verden utenfor husets fire vegger. Familiene deres har ligget i krig med hverandre så lenge de kan huske. Ingen vet hvorfor, men miljøet rundt de unge er preget av brutalitet og maktspill. Midt i volden og blodsutgytelsen blir Romeo og Jule forelsket.

De oppdager at de forstår og godtar hverandre for den de er. At de to ikke kan få hverandre gjør bare forholde mellom de to sterkere. Og farligere. Forelskelsen blir en flukt fra den harde virkeligheten de er vant med, og et opprør mot foreldrene – og en hemmelig og giftig pakt som nesten ingen andre vet om.

Å føre denne problematikken over i høy alder, er en prestasjon av to erfarne skuespillere. 

Romeo 5.jpg

Forfatteren Edvard Hoem har flere roller i Romeo og Julie. Ikke bare gir han liv til karakteren fyrsten av Verona. Han har også skrevet seg inn som en fortellerfigur, en dikter som mer eller mindre minner om Edvard Hoem selv.

I denne rollen forteller han og reflekterer han rundt opphavsmannen til Romeo og Julie. En kar Hoem kjenner godt etter å ha gjendiktet 13 av de 37 teaterstykkene han etterlater seg. Men at han en dag selv skulle stå på scenen og fremføre teksten til Shakespear, hadde Edvard Hoem aldri sett for seg.

Romeo 15.jpg

Fra Det Norske Teatrets Romeo og Julie-program: I framsyninga som har premiere på Scene 2 den 13. januar, har Hoem fleire roller. Ikkje berre skal han gi liv til karakteren fyrsten av Verona, han har òg skrive seg inn som ein slags forteljarfigur, ein diktar som meir eller mindre minner om Edvard Hoem sjølv. I denne rolla skal han fortelje om og reflektere rundt opphavsmannen til Romeo og Julie. Ein kar Hoem kjenner godt, etter å ha gjendikta 13 av dei 37 teaterstykka han etterlet seg. Men at han sjølv ein dag skulle stå på scenen og framføre teksten til Shakespeare, hadde Edvard Hoem aldri sett føre seg.

Romeo 4.jpg

– Nei! Eg har aldri tenkt tanken eingong. Eg har vore realistisk og sikker på at DET skal eg ikkje. Men så kom førespurnaden. Og da måtte eg jo ta den på alvor.

Det Norske Teatret er ein av pilarane i det litterære virket til forfattaren, saman med Norsk Ordbok og Ivar Aasen, som han seier. Og så langt i livet har han aldri takka nei til eit tilbod frå teateret, og slik måtte det berre halde fram. Litt i tvil var han likevel.

– Eg er jo litt redd for å dumme meg ut. Haha! Eg har aldri spelt teater før, med unntak av noko ungdomsteater. Så dette er debuten min, i ein alder av 73 år.

Men nerver hadde han ikke. Han var tryggheten selv.

Romeo 9.jpg

– Eg ligg nok litt søvnlaus om natta, men det er mest på grunn av tekst som eg må ha ferdig. Litt spenning er det sjølvsagt, men nei, eg har ikkje nervar.

Og så langt i livet har han aldri takka nei til eit tilbod frå teateret, og slik måtte det berre halde fram.

Edvard Hoem spelar Fyrsten av Verona, men har òg ei rolle som formidlar av Shakespeares liv og virke i Romeo og Julie. Desse tekstane har han sjølv skrive. 

I tillegg til denne diktar-karakteren skal Hoem altså spele fyrsten av Verona, ein fredsæl mann som forsøker å mekle i konflikten mellom dei to stridande slektene i byen.

– Håpet er jo at fyrsten skal klare å forsone desse to familiane. Men det lykkast han ikkje med. Dei to elskarane måtte vel òg døy for at dette skulle bli ein tragedie. Poenget er at så lenge hatet rår, så kan ikkje kjærleiken lykkast. Hadde ein laga happy ending av dette, så hadde jo ikkje stykket interessert ei sjel. Det er ei sterk historie, som eg framleis blir rørt av, sjølv etter å ha arbeidd med denne teksten så mykje som eg har gjort.

Romeo 7.jpg

ET HELLIG ØYEBLIKK

Øyvind Risvik

Jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg gledet meg intenst til årets første teateropplevelse.

Romeo og Julie er William Shakespeares mesterlige skuespill som veksler mellom kjærlighet, komedie og tragedie. Romeo og Julie er blitt oppført et utall ganger, ikke bare som teaterstykke, men også som film, musikal og opera. 1950-årenes musical West Side Story, og den MTV-inspirerte filmen Romeo + Julie fra 1996 er uforglemmelige filmopplevelser

Nesten 40 år etter at Liv Bernhoft Osa og Svein Tindberg sto på scenen sammen som Romeo og Julie, som jeg er mer enn glad for at jeg fikk med meg, møtes de to igjen i de samme rollene. I bagasjen har de nesten en hel menneskealder av erfaring både med kjærligheten, kunsten og livet selv. Dessuten blir dette også den siste rollen til Svein Tindberg som fast ansatt skuespiller ved Det Norske Teatret.

Romeo 10.jpg
Allerede etter få minutter så jeg det. Liv Bernhoft Osa og Svein Tindberg var årets teateropplevelse..

Det var nesten et hellig øyeblikk da forfatteren Edvard Hoem entret scenen i forestillingen og ga oss av sin visdom og egentekster som var med på å utfylle William Shakespeare på en genial måte. Og da Sam Smiths sang Take med to the church fylte både scene og sal, da skjønte jeg fort at denne forestillingen ville bli noe helt annet enn forventet.

Med Svein Tindberg og Liv Bernhoft Osa som en mix mellom gamle og unge Romeo og Julie, og med to timer fylt med Shakespeares gullkorn av noen sannhetsord, og virkemidler som satte litt støkk i meg, vil jeg si at kvelden på ingen måte var bortkastet. Dette var overskuddsteater av første klasse. Og disse skuespillerne skal gå av med pensjon? Tull, de vil gi oss opplevelser i lang tid fremover. Slipp dem til videre.

Romeo 11.jpg

Hva mente anmelderne:

En av teatervårens mest overskuddslekne, lette og energiske forestillinger. Dagsavisen.

En sjelden gavepakke av en forestilling. Subjekt.

En fest for øyet og øret. Shakespeartidsskriftet

Romeo og Julie rommer noe av litteraturens aller varmeste kjærlighetspoesi. Sammen løfter Tindberg og Osa den rike teksten ut til oss med dens mange nyanser, på en mæte som vi aldri har sett tidligere. Vårt Land

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: MAGNUS SKREDE. PRESENTASJONEN AV EDVARD HOEM: IDA MICHAELSEN/DET NORSKE TEATRET.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post