DET NORSKE TEATRET: Semper Eadem

Semper 2

OSLO. Siste forestilling 23. mars. Mimmi Tambas forestilling Semper Eadem er en kjempebegivenhet på Det Norske Teatret, det er en kjempestor begivenhet i i europeisk teatersammenheng. Det er teater på tvers av generasjoner. På tvers av sjangre.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x400_Viover60j.jpg

 -----

Semper 1.jpg
5v.gif

SEMPER EADEM. Det var magiske 75 minutter sammen med Mimmi Tamba og Heidi Gjermundsen Broch i forestillingen Semper Eadem på Det Norske Teatret i kveld. Det var enorme kjoler, korsett, krinoliner, lysekroner, fakler og fargesterke detaljer i et rått, upolert og grunge-aktig konsertuttrykk.

Dette var en førsteklasses blanding av moderne teater og opera- og popkonsert. Det ble en wow-kveld milevis ut over det ordinære.

Siste spilledag: 23. mars.

Semper 3.jpg

DET NORSKE TEATRET

Semper Eadem

Musikk og tekster: Mimmi Tamba

Med Mimmi Tamba og Heidi Gjermundsen Broch.

Orkesteret er ledet av Erik Kristoffersen.

Semper Eadem hadde premiere 14. januar 2023. Siste spilledag 23. mars.

Semper 6.jpg

Semper Eadem var mottoet til dronning Elisabeth I og betyr evig den samme. At Mimmi Tamba valgte samme tittel på sitt debutalbum, er ikke tilfeldig. I utviklingen av albumet fant hun både trøst, inspirasjon og motstand i renessansen og i hun som etter hvert ble ei sjelesøster, dronning Elisabeth I. 

Nå tar Det Norske Teatret dette rike og symboltunge verket til scenen og lager en visuell og eksplosiv konsertversjon med sterk inspirasjon fra den første elisabetanske tidsepoken. Det blir korsett, krinoliner, lysekroner, fakler og fargesterk detaljrikdom i et rått, upolert og grunge-aktig konsertuttrykk.

Semper 14.jpg

MIMMI TAMPA: I kamp med seg sjølv

Fra Det Norske Teatrets Semper Eadem-program.

Av Ida Michaelsen

Mimmi Tamba kjente seg fanga i ei rolle ho måtte bryte ut av. Slikt blir det stor musikk av.

30-åringen med norsk-senegalesisk bakgrunn hadde lenge gått med kjensla av at noko ikkje stemte. Ho bestemte seg for å gå inn i seg sjølv, for å finne ut kva som plaga henne. Forventningane frå samfunnet, men ikkje minst frå henne sjølv, korresponderte ikkje på noko vis med den ho ville vere.

– Da laga eg albumet Semper Eadem. Eg måtte bryte ut av min eigen stereotypi og utforske ein bås som kanskje ikkje finst, seier Mimmi. – Stereotypien, eller forventninga frå omverda, var at dei såg for seg at eg skulle ligge tett på RnB-sjangeren eller soul. Kanskje fordi eg ser ut som eg gjer, og at stemma mi passar til det. Men eg hadde lyst til å gjere noko heilt anna. Da handla skuffelsen frå dei rundt meir om: «Kor er det afrikanske, eller det norske?» Eg sleit lenge med å lage musikk, og fekk skrivesperre. Eg visste ikkje heilt kven eg var, eg kjente meg litt fanga mellom to verder.

Det resulterte i albumet der ho altså bryt med forventningane og tar eit tematisk oppgjer med rollene ho ofte har blitt tildelt. Semper Eadem karakteriserer ho som renessansepop, ein sjanger ho nærast har funne opp sjølv, og som femner mange ulike musikkformer.

– Der kjenner eg meg fri, seier Mimmi. – Eg har forska på meg sjølv, mine eigne demonar. Og så har eg komme fram til dette albumet, som er veldig variert. Det er ei reise der eg går frå å kjenne meg fanga til å bli født på ny.

Semper 8.jpg

UFORGLEMMELIG KONSERTTEATER

Øyvind Risvik

Det var magiske 75 minutter sammen med Mimmi Tamba og Heidi Gjermundsen Broch på Det Norske Teatret i kveld. Det ble en wow-kveld milevis ut over det ordinære. Sjelden jeg bruker ordene spektakulært, fantastisk og uforglemmelige. Endelig kan jeg bruke det. For denne forestillingen greip meg så langt inn i min musikalske sjel som det går an å komme. Jeg tok meg i å tenke: er dette en begivenhet hvor publikum, ung og gammel, blir invitert til å spørre etter meningen med livet?

Semper Eadem forteller historien om usikker kvinne som leter etter en sterkere utgave av seg selv.  Noe hun finner i Heidi Gjermundsen Brochs tolking av dronning Elisabet. Hun som har et hjerte som en konge, og som prøver å leve etter det.

Semper 5.jpg

Heidi Gjermundsen Broch som er et genialt valg i denne dronningrollen. Hun tar vare på hele sangerregisteret, fra melodiøse poplåter til komplisert opera.

Vet du ikke hvem Mimmi Tamba er? For to år siden kom hun ut med albumet Semper Eadem, et album som på ingen måte slo an hos publikum, men som fortjente et stort publikum, et større publikum enn hun fikk. Dette albumet skjønte teatret at de kunne gjøre noe storslagent ut av. Og det har de gjort.

Heidi Gjermundsens er en sangens juvel for teatret. Ikke bare er hun en eminent sanger, hun eier scenen med sin tilstedeværelse. Det vil Mimmi etter hvert gjøre, også. Hun er ansatt der til daglig, og har spilt i flere roller. Hun vil vi høre mer til. Heidi og Mimmi er to juveler på hver på sin måte.

Semper 12.jpg

Semper Eadem er en utrolig vakker forestilling, med storslagne musikere og sangere og med en scenografi og kostymer som gjør meg nesten svimmel.

Mimmi Tambas forestilling er et musikalsk storverk i sitt lille format, tilpasset hovedscenen på det Norske Teatret. Renessansepop kaller hun sine vakre elleve opera- og poplåter. Det er imponerende å se på, det er imponerende å høre på. Dette er en klisje, men det er helt all right å bruke den i denne sammenhengen. Semper Eadem var godt for sjelen.

Mimmi Tambas musikalske evner er både udiskutabel og imponerende. Lovordene er mange, både på og utenfor teatret, og de er fortjent. Semper Eadem er nemlig en kjempebegivenhet på Det Norske Teatret, det er en stor begivenhet i i europeisk teater. Det er teater på tvers av generasjoner. På tvers av sjangre.

Semper 10.jpg

Hva mener anmelderne:

«Spektakulær! Fantastisk musikalsk! Tankevekkende!». Aftenposten

«Denne teaterbragden av og med Mimmi Tamba har umiddelbar klassikerstatus». Dagsavisen.

«rørande, naken og kraftfull». Shakespearetidsskriftet

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ERIK BERG.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post