SØSTER ANNIE: En bauta med rull i nakken

Annie Skau 2

DRAMMEN. Søster Annie ble både en legende og en kjendis da vi møtte henne i Harald Tusbergs TV-program Dette er ditt liv 26 oktober 1985. Aldri har vel et helt folk blitt grepet av et så sterkt møte som med henne. Harald Tusberg døde 4. oktober 2023. Annie Skau Berntsen døde 26. november 1992. Jeg intervjuet søster Annie da hun besøkte Drammen en gang på slutten av 70-tallet.

KLIKKANNONSE VI OVER 60.

800x400_Viover60å.jpg

 -----

Annie Skau, Thea og Aud.jpg
Annie Skau Berntsen, en liten og forskrekket datter, Thea, og kona mi, Aud. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Hun var to meter høy, en meter bred og med et hjerte som hadde plass til de fleste mennesker. Med sin ruvende skikkelse, sin sterke stemme og sin enorme, personlige utstråling, tok Annie Skau Berntsen det norske folket med storm da Harald Tusberg presenterte henne i TV-serie «Dette er ditt liv» i 1985.

SE HER: Her er ditt liv med Annie Skau Berntsen og Harald Tusberg (NRK).

Det første barnet som ble født på klinikken i Håpets Havn 25. september 1957, vokste opp hos Annie Skau og ble siden adoptert av henne. Hennes navn er Ling Ling Grace Skau.

Annie 3.jpg
Annie Skau Berntsen og mannen Reidar. Foto: Øyvind Risvik.

Hun hadde en underlig utstråling av varme, omsorg og kjærlighet denne Annie Skau Berntsen – noen vil sikkert også si fromhet. Hun er trolig den eneste som har sagt «kjære nådesøsken» til meg uten at jeg protesterte og slo det vekk som en klisje.

At vår datter, Thea, ble forskrekket da dette kjempesvære mennesket bøyde seg over henne og brumlet vennlig, var rett og rimelig. Hvem som helst kunne bli både forskrekket - og nysgjerrig - når søster Annie dukket opp.

Annie 6.jpg

Jeg er vokst opp i en frimenighet i Drammen, uten at jeg skammer meg spesielt over det, selv om det til tider var både heftig og utrolig snålt. Jeg fikk i hvert fall med meg en sterk og positiv opplevelse. Møtet med søster Annie, misjonær Annie Skau Berntsen.

Under et intervju med henne for Drammens Tidende i 1979, etter at hun fikk en britisk orden av selveste dronning Elizabeth for sin innsats i Hong Kong, spiste vi middag på Park Hotel i Drammen.

Ydmyk som hun var, satte hun kursen mot kjøkkenet etter middagen, og takket alt fra kokker, servitører, oppvaskere til hotelldirektør og vaktmester. De sto på rekke og rad og både bukket og neide.

Da hennes mann ønsket seg dessert, spurte han sin elskede Annie forsiktig: Annie hva er kirsebær med eggelikør?

Det må du ikke spise, min kjære Reidar, det sømmer seg ikke, svarte hun, likør er alkohol og det er ikke noe for deg, vet du. Da reiste Reidar seg og ropte til servitøren: is med kirsebær og dobbelt så mye eggelikør til meg, takk. To underlige, flotte og sterke mennesker, var de.

Noen facts om Søster Annie

Annie (Margaret) Skau Berntsen, «Søster Annie» (født 29. mai 1911 i Kristiania, død 26. november 1992 i Horten) var en norsk misjonær som virket i Kina og Hongkong.

Hun var utdannet sykepleier, og arbeidet først som sykepleier både på Ullevål sykehus i Oslo og ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker. Hun ble sendt til provinsen Shaanxi det nordlige Kina av Det Norske Misjonsforbund (nå Misjonskirken), dit hun ankom 23. desember 1938. Hun var da 27 år gammel. Med sine 190 cm var hun den høyeste kvinnen lokalbefolkningen hadde sett.

Annie 7z.jpg

Etter kommunistenes fremmarsj ble det umulig å fortsette som utenlandsk misjonær i Kina, og Annie Berntsen måtte også flytte, i 1951. Fra 1952 drev hun et hjelpearbeid blant kinesiske flyktninger i Hongkong, der hun ble medstifter til tuberkulose-sanatoriet Håpets Havn. Hun ble landskjent i Norge da hun av Harald Tusberg ble portrettert i NRK-programmet «Dette er ditt liv».

I 1963 ble hun utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1979 ble hun tildelt den britiske imperieordenen, Order of the British Empire.

Hun var datter av Johan Fredrik Skau (1887–1975) og Marie Ingeborg Halvorsen (1890–1966). Faren jobbet på verftet i Horten. Hun var søster til tidligere justisminister Bjørn Skau (1929–2007) og fagforeningslederen Leif Skau (1916–1992). I 1966 giftet hun seg med Reidar Owren Berntsen (1899–1990).

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG PRIVATE BILDER.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post