DRONNING ELISABETH II: En dronninglegende er gått bort. Leve kong Charles!

queen-elizabeth-stamp

DRAMMEN. En dronninglegende er gått bort, i en anstendig alder av 96 år og 70 av dem var på tronen. Nå er altså Dronning Elisabeth II død og en hel nasjoner sørger. Tror jeg sørger litt, jeg også.

Dronning Elisabeth.jpg
Dronning Elisabeth II blir tatt imot av Kong Olav på Honnørbrygga i Oslo. Foto: Øyvind Risvik.

DRONNINGMINNER. Jeg tar dere med 42 år tilbake. Jeg fikk en invitasjon fra Dronning Elisabeth II herself, og mannen prins Philip. De var på Norges-besøk med yachten HMY Britannia. Og jeg var invitert i dronningselskap.

Det besøket gikk ikke uten problemer.

Jeg var sendt bud på for å kaste glans over dronningbesøket. Det stemte nok ikke, men jeg innbilte meg det i hvert fall.

Mr. Risvik sto det på mitt invitasjonskort.

The Master of The Household is commanded by Her Majesty to invite Mr. Ø. Risvik to a Reception to be given by The Queen and The Duke of Edinbourgh on board H.M. Yacht Britannia at Oslo 5. may 1981. Dress: Lounge Suite.

Dronning E 10.jpg

Elizabeth ll som ble født Elizabeth Alexandra Mary 21. april 1926, og som siden 1952 var regjerende dronning av Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Nå var hun dronningen i mitt hjerte. Hun var Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

På norsker det utlagt: Elisabet den andre, med Guds nåde, dronning av Storbritannia og Nord-Irland og hennes andre område. Overhode for Samveldet, forsvarer av troen. Som statsoverhode for hvert enkelt samveldeland hadde hun en egen tittel.

Her på St Hansberget i Drammen, kalte vi henne bare Elisabeth, tremenningen til Harald.

avisforside.jpeg
Dronning Elisabeth II gifter seg med prins Philip.

Om bord på dronningskipet Britannia, som lå ved kai ved Honnørbrygga, henvendte en alvorlig herremann seg til Dronningen med mitt nordlandske navn, et navn jeg absolutt ikke kjente igjen.

Hun rakte meg hånden, og jeg rakk knapt å fange blikket hennes før hun hilste på nestemann.

images.jpeg

Noen timer før sto jeg klemt mellom Dagbladet, Aftenposten, VG, NTB og diverse ukeblader. Mesterfotografen Johan Brun tok ett bilde – og gikk hjem. Det bildet ble det en forside ut av. Da Dronningen var på fem meters avstand startet kaoset i fotografenes rekker. Sikkerhetsfolk trykket meg i brystet og nyhetshungrige kollegaer trengte seg på bakfra. Ikke skump, hveste Dagbladet mellom leppene, dukk deg ned, slengte NTB meg i nakken, flytt deg, ropte Norsk Ukeblad og ærverdige Arne Hestnes var forbannet, han så ikke alt. Og dermed var det ikke annet å gjøre enn å gå ned i knestående. I og for seg en ærbødig stilling. Men lite praktisk. Jeg hadde oppdaget at påtatt beskjedenhet ikke hadde noe med dronningreportasjer å gjøre.

Dronning E 4.jpg
Dronning Elisabeth blir tatt imot av kong Olav på Honnørbrygga i Oslo 1981. Foto: Øyvind Risvik.

Jeg observerte at kong Olav kameratslig og familiært var på vei til å legge armen rundt dronning Elisabeth der de ruslet fremover Honnørbryggen, men han tok seg forskrekket i det. Armen ble hengende og sveve fem centimeter over hennes dyprøde kåpe. Det var visst ikke skikk og bruk å gjøre slikt i folkehavets påsyn.

Barn har en egen evne til spontan jubel, det mindre spontane er mer komplisert. En liten gutt skulle overrekke blomster til Dronningen etter avduking av et hestemonument på Bjerke Travbane. Han gikk målbevisst fordi henne, bukket dypt for billedhuggerens innbudte kone og overrakte henne med stor ærbødighet sin medbrakte bukett. I sikker tro på at det var Dronningen han sto ansikt til ansikt med.

Dronning E 13x.jpg
Dronning Elisabeth II på besøk på den engelske ambassaden i Oslo. Foto: Øyvind Risvik.

26 år tidligere. St. Hansaften 1955 besøkte dronning Elisabeth II Oslo, og ble hilst velkommen med 21 skudd fra Akershus festning. Da kronprins Olav gikk om bord i sjaluppen «Stjernen» for å hente de kongelige, ramlet en av gastene i sjøen da han skulle støte fra med skipshaken. Kronprins Olav kom ilende til og hjalp ham på land. Vi hadde en omtenksom konge den gangen, også.

Etterpå var det middag. Menyen ved dronning Elisabeths besøk var blant annet Laksefilet surprise med pepperrotkrem, agurksalat og kokte poteter og Filet de boeuf a la Prince Orloff med soubisepure og kokte poteter. Lenger ned i artikkelen finner du oppskriften på de to av rettene dronning Elisabeth II ble servert av vår kong Olav.

Da var det hyggeligere med mannen hennes, HKH hertugen av Edinburgh, Prins Philip. Jeg husker jeg fordypte meg i en gullurne som sto rett innenfor døren, en urne som Lord Nelson fikk som gave etter slaget ved Trafalgar.

Dronning E..jpg
Dronning Elisabeth II snakker med barna på ambassaden. Foto: Øyvind Risvik.

Da prikket en mann meg på skulderen. Jeg glante rett inn i prins Philips smilende ansikt. Han lurte på om jeg var ansatt i et mannfolkmagasin, om jeg skrev om sport, motor og vakre damer, kanskje erotikk eller jakt? Var det skjegget eller hornbrillene som narret ham?

- Jeg jobber i et halvkristelig magasin som heter Familien, svarte jeg, og leserundersøkelser viser at jeg skriver for nupperellestrikkende kvinner over femti som foretrekker kjøttkaker og brun saus fremfor pasta, har ermforklær, er misjonærer, leser bibelvers og hater rødvin i sausen, svarte jeg og var raskt frempå med at dette er kvinner i sin beste alder. Jeg ville jo nødig bli beskyldt for majestetsfornærmelse. Kanskje dronningen leste slike blader?

Prins Philip fanget poenget. Han satte i en skrallende hjertelig latter og en festlig tåre spratt fram i øyekroken. Jaja, der kan du se hvor feil man kan ta, sa han og dultet meg i siden...

Tilbake til dronningbesøket i 1955. Hun ble hun servert Laksefilet Surprise og Filet de Boeuf a la Prince Orloff. Du finner oppskriftene i min royale bok Kongelige retter, om du skulle lure.

Dronning E 8.jpg
Laksefilet Surprise.

LAKSEFILET SURPRISE

400 g laksefilet

1 ts salt

Vann, salt, laurbær, løk, hel pepper, persillestilker, gulrot.

Pepperrotkrem

Creme fraiche, sitron, pepperrot, salt, hvit pepper.

Slik går du frem: Skjær laksefileten i fire stykker. Kok opp vann med salt, laurbær, løk, hel pepper, persille og gulrot. Legg fisken i det kokende vannet, og trekk kjelen fra platen. La fisken kraften bli kald. Og la fireksen ligge i kraften i kjøleskapet til neste dag.

Pepperrotkrem

Pisk kremen så den blir luftig og bland inn de andre ingrediensene. Smak til med salt og pepper. Pynt med reven pepperrot.

Server med kokte poteter og gjerne en agurksalat.

Dronning E 9.jpg
Filet Boeuf a la Prince Orloff.

FILET DE BOEUF A LA PRINCE ORLOFF

800 g indrefilet av kalv

200 g morkler

Brokkoli

Salt og pepper

Soubispurè

200 g løk, 200 g ris

Saus

2 dl kalvekraft, ½ dl hvitvin, 100 g morkler.

Slik går du frem: Stikk et hull gjennom fileten slik at den kan fylles med morkler som er stekt raskt i panne og smak til med litt salt og pepper.

Fileten brunes i panne, stekes deretter i ovn ved 200 grader C i 10 minutter. Ta den ut og la den hvile like lenge før deen kuttes i 1 ½ cm tykke skiver.

Saus

Fres skiver av morkler i smør. Tilsett ½ dl hvitvin som kokes inn i pannen. Rør inn 2 dl sterk kalvekraft. Smakes til med salt og pepper.

Soubispure

Løken freses raskt i panne og tilsettes 1 dl kalvekraft til det meste av kraften er borte. Risen kokes i kalvekraft i stedet for vann. Løken og risen kjøres i food-processor.

Serveres med kokte poteter.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. MATBILDER: RAGGE STRAND.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post