
DRAMMEN. Her i huset følger vi de haugensundske tradisjoner når vi minnes dronning Mauds død 20 november 1938. Vi spiser Dronning Mauds dessert. En dessert så velsmakende at vi kunne ha spist den til frokost, formiddagsmat, middag, ettermiddagsmat, kveldsmat - og nattmat.
KLIKKANNONSE VI OVER 60.

-----

DRONNING MAUDS DØD. Dronning Maud ble født 26. november 1869, ble gift med sin Carl 25. juli 1896, ble kronet 22. juni 1906 og døde 20. november 1938. Etter at hun ble kronet som Norges dronning ville Haugesund gjøre stor stas på dronning Maud og kong Haakon 7. da de kom til byen i 1906. Da måtte innbyggerne servere det aller beste de kunne finne. Eggedosis, krem og sjokolade ble blandet sammen til en dessert som skulle være en dronning verdig. Den dag i dag er fromasjen populær i Haugesund-traktene og serveres både til bryllup og konfirmasjon.
Det var Mauds status som britisk prinsesse som var årsaken til at Stortinget tilbød Prins Carl den norske tronen i 1905. Prinsen takket ja, og den britiske prinsessen ble Norges første Dronning etter oppløsningen av unionen med Sverige.

Kongefamilien ankom Norge 25. november 1905, og Dronning Maud ble kronet i Nidarosdomen sammen med Kong Haakon 22. juni 1906.
Som dronning fikk hun naturligvis mange representasjonsoppgaver. Ved disse anledningene var hun ofte svært velkledd, og dronningens personlige og elegante klesstil har vært gjenstand for flere utstillinger i senere år.
Selv om Dronning Maud ikke var veldig synlig i offentligheten, påtok hun seg en rekke sosiale og kulturelle oppgaver. Hun drev omfattende velgjørenhet i det stille, og sto bak opprettelsen av Dronning Mauds hjelpefond i 1914. Fondet skulle være til hjelp for dem som ble særlig vanskelig stilt som følge av verdenskrigen.

Dronningen var på mange måter en privat person, og kunne framstå som sky i offentlige sammenhenger. Privat var hun imidlertid en munter og varm person. Hun engasjerte seg i Kronprins Olavs oppdragelse, og ivret for at han skulle bli ”en norsk gutt”, men selv snakket hun aldri særlig godt norsk.
Hun hadde stor sans for friluftsliv. Hun likte både å ri, spasere med sine hunder og – etter en innføring fra Fridtjof Nansen – gå på ski. Hun var også glad i å danse, og var en ivrig amatørfotograf.

DRONNING MAUDS DESSERT
Da Dronning Maud og Kong Haakon kom til Haugesund under sin kroningsferd i 1906 fikk de servert en spesiallaget dessert. Den ble så populær etter besøket at den ble døpt til «Dronning Maud dessert». I dag kalles den også Haugesundsdessert og Dronning Maud pudding.
5 plater gelatin
1 plate Dronningsjokolade
6 dl kremfløte
5 eggeplommer
5 ss sukker
1/ 2 dl portvin
Kokende vann
Slik går du frem: Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Finriv sjokoladen. Visp fløten til luftig krem. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland eggedosis og krem. Klem ut av gelatinen og rør inn i det varme vannet. Tilsett portvin og bland gelatinoppløsningen i fromasjkremen. Legg fromasjkrem og sjokolade lagvis i husets fineste dessertbolle og la fromasjen stivne i kjøleskapet.
TEKST: ØYVIND RISVIK. Kilde: Wikipedia.