EVA VON HANNO: Oda Krohg ble min redning

Eva von 2

OSLO. "Bohemprinsessen" Oda Krohg og miljøet rundt henne ønsket å forandre samfunnet slik at det var mer rettferdig for kvinner og barn og fattige og alle som slet. - Et av mine mange møter med henne, var gjennom Ketil Bjørnstads dokumentarroman Oda, sier Eva von Hanno. - Det var en fascinerende og gripende bok. Oda ble min redning.

Eva von 6_edited.jpg
Eva von Hanno. Privat foto.

BOKEN SOM FORANDRET MITT LIV. I år er det over femti år siden skuespilleren Eva von Hanno debuterte på Den Nationale scene i Bergen, og det er mer enn 25-år siden hun spilte forstillingen Oda – satans kvinne i Edvard Munchs atelier på Ekely for første gang.

(Eva von Hanno har jeg hatt med meg i serien Bokormen i Vi over 60).

Det er ingen tvil om at Oda Kroghs liv har vært med på å forme Eva von Hannos eget liv.

- Det jeg forsøker å formidle er hvor sårbar Oda var som kvinne, mor, kunstner. Samtidig ble hun satt på pidestall som den nye frie kvinnen for Kristianiabohemen. Borgerskapet så på henne som en hore og hun ble spyttet etter. Hun var jo datter av en regjeringsadvokat. 

- Helt enkelt var det et ønske om å få bort dobbeltmoralen og å leve ærligere i sine liv, kjempe for pressefrihet og få Norge til å bli en kulturnasjon? 

- Deres kongstanke var å få vanlige mennesker til å forstå hvor viktig det var med kunst for å forstå seg selv, og de ville ha opplevelser av å blir berørt. De var jo litt gærne!

Eva von 3.jpg
Ketil Bjørnstads bok om Oda.

- De laget blant annet pipekonsert på Christiania Theater fordi de ville ha engasjert teater som berørte. De fikk Henrik Ibsen, August Strindberg, Bjørnstjerne Bjørnson og Gunnar Heiberg, som skrev om samtiden og berørte en hel nasjon. Og de berører også menneskene i dag. 

- Kristianiabohemens motto var «Du skal skrive og male med ditt hjerteblod.» Oda Krohg og miljøet rundt henne ønsket å forandre samfunnet slik at det var mer rettferdig for kvinner og barn og fattige og alle som slet. Der er det fremdeles en kjempejobb å gjøre!  

Ketil Bjørnstad gjorde det med boken om Oda. Og Eva von Hanno gjør det. - Jeg prøver å tenne denne gløden hos publikum, sier hun. - Vi må ikke slutte med å være idealister og brenne for å gjøre verden bedre?

Da Eva von Hanno var midt oppe i karrieren med «Fanny og Alexander» av Ingemar Bergmann, Jan Troells «Ingeniør Andrés Luftferd» og Terje Kristiansens film Høvdingen, ble hun nominert til Amandaprisen. Og hun flyttet ut av landet. 

- Jeg fikk barn og flyttet til Sverige og skulle være god mor, dyrke grønnsaker og male små akvareller.

 - I lengden gikk ikke før jeg begynte å gå på veggene. Det var da Oda ble redningen tilbake til mitt behov for å ha noe på hjerte.

Eva von 4.jpg
Ketil Bjørnstads bok om Edvard Munch.

Ketil Bjørnstad skriver levende i sin bok om Edvard Munch, en bok om kampen mot en uforstående samtid, om styrke og sårbarhet og om kvinnene i hans liv. - Jeg var så heldig å stå å male i Edvard Munchs ateliér midtvinters med skinnkåpe og pulsvanter, strømmen var jo så dyr. Jeg lyttet til Ketil Bjørnstads musikk til Edvard Munchs tekster, sunget av Kari Bremnes. Det var inspirerende. 

- Da jeg ble spurt av Munchmuseets venner om å lage et Munchprogram, spurte jeg Ketil om jeg kunne få synge noen av sangene. Og fikk ja.

Ketil Bjørnstad er en meget begavet kunstner, men jeg føler at han ikke får ordentlig anerkjennelse. Du skal ikke komponere, spille piano og skrive bøker samtidig. Det er ikke «stuerent» i vårt samfunn av en eller annen grunn. «Renessansemennesker» kaller man de som utvikler så mange sider av seg selv som mulig. 

- Jeg blir syk om jeg ikke får være kreativ Det å lese en bok, formidle en tekst, skrive, lage film eller male bilder, er viktig for å holde seg frisk. Edvard Munch hadde gått til grunne om han ikke hadde malt og skrevet.  

Eva 1.jpg
Ketil Bjørnstad. Foto: CappelenDamm.

- Da jeg leste Ketil Bjørnstads bok Historien om Edvard Munch og ikke minst gjennom Munchs egne notater på Munch-museet, oppdaget jeg at han som tolv-åring hostet blod. Moren døde på samme måte da han var fem år. Derfor var han livredd. Han ba til Gud: Hvis Gud ville spare ham, skulle han vie livet sitt til noe som var større enn seg selv. Og det holdt han jo?

- Edvard Munch rømte ut i Europa Han drakk, røkte masse, sov ikke om natten og hørte stemmer. Han hadde også blitt slått ned et par ganger av en billedhugger, så kanskje han hadde hjernerystelse? 

- Da han klarte legge seg inn på doktor Jacobsens psykiatriske privatklinikk i København, var det redningen. Han sov sammenhengende i åtte dager 

- Jeg har lest at Jacobsen brukte hypnose i sin behandling. Det var ganske nytt den gangen. Jeg tror det var det som førte til at Edvar Munch fikk behandlet for en del av sine traumer og dødsangst.

- Jeg har selv utdannelse i hypnoterapi, og har sett hvordan dette kan være til stor hjelp for å løse traumer. Jacobsen rådet Edvard Munch til ikke å drikke, røyke og å holde seg unna kvinner en stund, for bare å male. Det gjorde ham i alle fall i stand til å lage auladekorasjonene i Rådhuset i Oslo. Munchs bilder er livsbejaende på en helt ny måte

EVA VON HANNO - født 13. april 1945. Skuespiller, regissør, billedkunster og pedagog. Har spilt på Den Nationale scene, Fjernsynsteatret, Nationaltheatret, Riksteatret, Sogn og Fjordane teater og vært med i mange egne oppsetninger og flere filmer i Sverige og Norge. Hun erkjent fra flere nordiske oppsetninger som Hamsun, Fanny og Alexander, Håkon Håkonsen, Hustruer - ti år etter, Jentespranget, Fleksnes fataliteter/Ventetid og Balladen om Ole Høiland.

Oda Lasson Krohg (født 11. juni 1860 i Åsgårdstrand, død 19. oktober 1935 i Oslo) var en norsk maler. Hun fikk lite formell kunstutdannelse, men absorberte raskt kunnskap fra kunstnermiljøet hun ble en del av. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1886 med «Ved Christianiafjorden (Japansk lykt)». Hennes første år som kunstner regnes som en foregripen av nyromantikkens stemningsmaleri. De senere portrettene fikk et annet og mer robust uttrykk.

Edvard Munch (født 12. desember 1863 i Løten, død 23. januar 1944 i Aker) var en norsk maler, grafiker, tidlig representant for ekspresjonismen, og den internasjonalt best kjente norske bildende kunstner.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: PRIVAT.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post