FAMILIEN OFTEBRO SAMMEN PÅ SCENEN: Lang dags ferd mot katastrofen

Lang dag 1
Foto: Lars Opstad/ Oslo Nye Teater.

OSLO. Litt usikker på hvem Jonas Hoff Oftebro er? Han er yngste sønnen til skuespillerne Anette Hoff og Nils Ole Oftebro og halvbror til Jakob Oftebro. 18. januar er det premiere på Eugene O`Neills berømte Lang Dags ferd mot natt hvor Jonas spiller i et av tidens mest dramatiske skuespill sammen med resten av familien.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 27o.jpg

-----
 
Lang dag 2a.jpg
Anette Hoff, Nils Ole Oftebro Jakob Oftebro og Jonas Hoff Oftebro spiller sammen i Lang dags ferd på Oslo Nye Teater. Foto: Lars Opstad.

LANG DAGS FERD MOT NATT. Oslo Nye Teater tar nå fatt på Eugene O’Neills selvbiografiske drama, med en ekte skuespillerfamilie i rollene. Anette Hoff, Nils Ole Oftebro Jakob Oftebro og Jonas Hoff Oftebro. I Lang dags ferd mot natt følger vi familien Tyrone gjennom en lang dag i sommerhuset, hvor familiens skjøre tilstand gradvis avdekkes.

LANG DAGS FERD MOT NATT

Oslo Nye Teater Hovedscenen

Premiere 18. januar 2024

Billetter HER.

NB! Spilles kun 13 ganger

Skuespillerfaren James Tyrone sr. (Nils Ole Oftebro) og moren Mary (Anette Hoff), – som begge lever på fordums storhet -, og parets voksne sønner, skuespilleren James jr. (Jakob Oftebro) og den syke poeten Edmund (Jonas Hoff Oftebro) utgjør til sammen familien Tyrone. Utad fremstår de som vellykket, mens innad stormer det.

Denne dagen øyner de et ørlite håp om at noe kan ha forandret seg til det bedre. Skjønt det er vanskelig å ha troen når løgn og selvbedrag er normalen.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x400_Viover60qr.jpg

Før tåkeluren stilner og dagen gryr blir familien Tyrones illusjoner nok en gang knust mot en avgrunn av avhengighet, fyll, anger, skyld og fornektelse. Er det mulig å unnslippe «arvesynden»?

Det var et ønske fra den amerikanske dramatikeren Eugene O’Neill (1888-1953) at Lang dags ferd mot natt, som baserer seg på hans egen familiehistorie, først skulle utgis 25 år etter hans død. Nobelprisvinnerens mesterverk om familien Tyrone fikk likevel verdenspremiere på Dramaten i Stockholm i 1956, tre år etter at O’Neill døde.

Lang dag 4_edited.jpg

MINNER OG MENNESKER. For noen år siden skrev jeg en reportasje om Nils Ole Oftebro og hans yngste sønn Jonas, som han har sammen med Anette Hoff. Jonas har blant annet spilt Kjell i to av Olsenbanden jr.-filmene. Han har også hatt rollen "Sondre" i filmen Bølgen og i kinofilmen Børning 2 - On Ice, hvor han spilte Charlie. Hans siste roller var i filmene Skjelvet og Den største forbrytelsen. Nils Ole Oftebro har spilt i så mange teaterstykker, filmer og TV-serier at de fleste av oss har mistet tellingen for lenge siden

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Jeg intervjuet Jonas da han var 13 år gammel, sammen med pappa Nils Ole Oftebro. Hva intervjuet mitt i magasinet Vi over 60 dreide seg om? Når du selv er godt over 60 og poden er knapt tenåring, hva skjer da? Og Jonas, han er nå blitt 27 år.

Lang dag 5.jpg
Jonas Hoff Oftebro i filmen Skjelvet.

- Jeg var med på fødselen til alle barna, fortalte Nils Ole Oftebro, - men måtte en gang forlate fødestuen før barnet var kommet ut, for å dra ned på teatret og spille homofil sjøkaptein.

SE HER: Trailer til Skjelvet.

- Hvilke tanker man gjør seg ved å være tilstede ved en fødsel, tja. Først og fremst hvor hjelpeløs man er når naturen trer i funksjon og hvis noe skulle gå galt. Fedre er der vel først og fremst for å se hvor vondt mor har det, og kjenne på hjelpeløsheten over ikke å ha valgt legeyrket. Selvfølgelig er det et voldsomt og sjokkerende bilde av hvor blodig vi settes inn i denne verden, og en påminnelse om at livet er skjørt allerede fra starten.

Lang dags 7x.jpg
Jonas Hoff Oftebro i filmen Bølgen.

Nils Ole Oftebro var en godt voksen pappa for Jonas. – Så lenge jeg er så heldig å få være frisk og i arbeid, er ikke forskjellen så stor. Forfallet skjer langsomt, fra år til år. Det er først når du i overmot forsøker å konkurrere med en som er 20 år yngre at du skjønner og virkelig opplever for mye du er satt tilbake fra yngre dager.

SE HER: Trailer til Bølgen.

Jeg tror hverken jeg har mer eller mindre å gi enn før, men det blir forskjellige ting. Turene på ski og i marka er kanskje ikke like lange som før, og min 13-åring går for lengst fra meg på ski, men vi går turer ennå og kontakten er upåklagelig. Tidligere skulle jeg nok flere ting samtidig, så i en forstand har jeg mer tid til minste mann.

Lang dag 6.jpg
Nils Ole Oftebro i suksesserien Pørni. Foto: Viaplay.

Jeg ser ingen ulemper med å få barn i min alder, men bank i bordet. Det å få barn er jo et prosjekt som strekker seg over 20 år. Først da, etter videregående, kan man si at barn i dag begynner å nærme seg flyvedyktig alder. Angsten for ikke å holde seg frisk så lenge kan sikkert plage noen som blir far i voksen alder, men jeg har, nok et bank i bordet, ikke vært plaget av slike tanker hittil. En annen ting som ofte kan være vanskelig er stor aldersforskjell mellom mor og far, men i mitt tilfelle går det også for det meste bra.

- Om det er bra for barn å ha gamle foreldre er vel like individuelt som om det er godt for barn å ha unge foreldre. Generelt sagt er det bra for barn å ha friske, sunne, sterke foreldre som ikke dør før barna er blitt 20 år, så ja, der setter selvfølgelig alderen et stopp av seg selv for når det er ansvarlig.

Lang dag 8x.jpg
Jonas Hoff Oftebro i filmen Den største forbrytelsen.

- Min far var 44 da han fikk meg og 50 da han fikk broren min, så jeg er selv vokst opp med en godt voksen far, sa Nils Ole Oftebro, - men synes ikke jeg har hatt noe å klage over, selv om jeg på badestranden så at han så litt annerledes ut i kroppen enn noen av de andre fedrene.

SE HER: Trailer til Den største forbrytelsen.

Det sies at eldre fedre lever lenger?

- De som blir fedre i godt voksen alder er vel folk som har holdt seg friske opp gjennom årene, og har hatt overskudd og optimisme nok til å starte på ny. Altså folk som gjennom gener og livsstil uansett ville vært disponert for et langt aktivt liv.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300rr.gif

- Men jeg har alltid forsøkt å få barna til å være glade i hverandre, både hel- og halvsøsken, og å få dem til å forstå hvor heldige de er som har hverandre. Jeg har prøvd å vise dem hvor mye det er å glede seg over i verden, at det alltid er noen som trenger hjelp, det er alltid noe å engasjere seg i. Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet. Det er når kjedsomheten og matleiheten rammer deg at din livskvalitet er truet. 

Hva sier du når barna spør om meningen med livet?

- Tja hva er det? Kanskje det er å leve det, så helt du kan, uten å såre andre eller miste din egen uskyld. Og uskyld her har ingenting med seksuell uskyld å gjøre, men at du er uskyldig i, med hensikt, og for egen vinning, å ha gjort andre vondt. At du forsøker å se deg selv også med de andres øyne av og til. 

  - Det hender barna spør om hjelp, om veivalg av forskjellig art. De har alle forskjellig forhold til meg, til ord og til påstander, barna har blitt voksne mennesker og må behandles på den måten. Det eneste er, hvis jeg synes de oppfører seg dumt eller overfladisk, da går jeg fremdeles inn og er far og snakker med store bokstaver. Det er ikke alltid det blir godt mottatt, men sånn er det. Jeg er først og fremst deres far uansett hvor nære venner vi har blitt. De har mange venner, men de har nå en gang bare en far.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: LARS OPSTAD OG FORSIDE VI OVER 60.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post