FARRIS BAD: Spa og spamat i sjøkanten

Farris 5_edited
Foto: Farris Bad.

LARVIK. Farris Bad ligger vakkert til på Batteristranden i Larvik, med en fantastisk utsikt ut Larvikfjorden og danskebåten som setter kursen mot Danmark. Det har skjedd en del på Farris Bad siden jeg var der sist. Restauranten kom ikke så godt ut av det da Aftenpostens restaurantanmelder Erik Gulbrandsen besøkte Farris Bad: Det er varmt i boblebadet og varmt i badstuene. Maten på Farris Bad er derimot ikke like varmende.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 1t.jpg
3 for nett.png

PÅ REISEFOT TIL LARVIK. Det er femten år siden Farris Bad ble åpnet. Med en oppmerksomhet som la grunnlaget for norsk spa-historie, spesielt da Stein Erik Hagen og Mille Marie Treschow slo fast at spa avdelingen skulle være fri for tekstiler. Det er den eldgamle europeiske spatradisjonen Farris Bad følger. Den tradisjonen har hotellet nå forlatt, til glede for noen og skuffelse for andre.

Farris Bad er nå en del av Petter Stordalens hotellkjede Strawberry. Og drammensarkitekten Stein Joar Halvorsen har tegnet hotellet.

FARRIS BAD

Fritzøe Brygge 2, 3264 Larvik

Telefonnummer: +  47 33 19 60 00

2 gjester på Tripadviser

FOR: Tusen takk for at dere ga meg den beste feiringen og oppholdet jeg ikke engang kunne drømt om, Farris Bad. Jeg er utrolig takknemlig og avslappet etter mitt besøk..

MOT: Restaurantopplevelsen var mest kritikkverdig. Servitøren ga inntrykk av hastverk idet tallerkener, bestikk og vinglass nesten ble slengt på bordet. Vi hadde 3-retters middag, og 3 av 6 retter var smakløse og dårlig komponert.

Farris 4.jpg
Foto: Farris Bad.

Hotellet, eller badet som vi kanskje skal kalle det, har to utstikkere som ligger på påler ute i vannet. Det er tre ting som går igjen i bygningene: bøk fra bøkeskogen, vann fra Farris-kilden og den vakre blåaktige granitten som særpreger området.

For vel ti år siden satt jeg i Health & Beauty-messens jury som plukket ut det vi mente var Norges beste spa-hotell. Jeg besøkte Farris Bad i Larvik og etterpå begrunnet jeg og juryen vinnervalget med at Farris Bad var tro mot den originale spatradisjonen: helse gjennom vann. Hotellet hadde etablert sitt spa på en ekte, mineralholdig kilde og utnyttet sin lokale beliggenhet ved hjelp av bergarten larvikitt, som ga et vakkert samspill med havet og stranden utenfor.

Farris 3.jpg
Foto: Farris Bad.

Farris Bad ga meg en unik totalopplevelse ved at restauranten utnytter nærheten til havet ved å servere mye sjømat og økologiske retter som var basert på kortreiste råvarer.

Farris Bad representerte den gangen en ny og unorsk måte å tenke spa på, og utmerker seg med en profesjonell markedsføring, offensiv PR-strategi og sunn forretningsførsel.

Nå er det gått en ti år siden mitt Farris Bad-besøk. Jeg fant en anmeldelse i Aftenposten (10. februar 2024) av Farris Bads restaurant med tittelen Dra gjerne til Farris Bad, men ikke for matens skyld.

Det har skjedde en del på Farris Bad siden jeg var der siste, og restauranten kom ikke så godt ut at det gjorde noe. Men det er vel sånt som skjer når nye eiere kommer inn og drar raskt ut igjen.

Farris 13.jpg
Foto: Farris Bad.

Aftenpostens restaurantanmelder Erik Gulbrandsen sier i sin evaluering av restauranten på Farris Bad: Det er varmt i boblebadet og varmt i badstuene. Maten på Farris Bad er derimot ikke like varmende.

Anmelderen spiste en treretters meny med ål og blomkål til forrett, hjort og ørret til hovedrett og sjokoladefondant og matchakake til dessert.

FarrisvBad i VG_editedx.jpg
Faksimile Aftenposten.

Her er noen av restaurantanmelderens kommentarer: Servitøren er en gladlaks som sprudler av energi og vennlighet når han endelig kommer til bordet. Maten ble en blandet fornøyelse. Ålen og ørreten kom best ut av det, selv om ørreten manglet både saftighet og Sandefjordsausen var utvannet. Allerede da var anmelderen nede på en treer på terningen, og endte opp med en treer. Det er jo ikke så mye å skryte av. Det fortsatte med at indrefileten var for mye stekt, smaken var tam, kjøttet tørt og kornete, chipsen var myk og selleripureen tam. Desserten var grei, men ikke noe mer enn det, matchakaken smakte lite, eller rettere sagt, den smakte ingenting.

Konklusjon? Det er tendenser til noe bra hos kjøkkenet til Farris Bad, men nivået på maten og enkelte råvarer må forbedres. Det ble terning tre i Aftenposten etter besøket på Farris Bad. Menyen Bøkeskogen kostet kr 795.

Farris 8.jpg
Foto: Farris Bad.

Tusenvis av år med istid formet morenen som Larvik og Norges største bøkeskog hviler på. For 10.000 år siden trakk isen seg tilbake, og vannet sildret gjennom steinmassene og samlet seg til en renset, næringsrik kilde.

I 1843 etablerte Karen Linaae det første badet på denne kilden. I 1880 stiftet Dr. Ingebrigt Holm et nytt bad. Hit kom Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, Selma Lagerlöf og Knut Hamsun. Her bodde de, her badet de, her danset de. Og snart var det boblende, helsebringende vannet fra Larvik kjent over hele Europa.

Farris Bad som egennavn er historisk og stedet er fortsatt det samme. Det mektige havet slår fortsatt inn på strendene – og kilden er den samme.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300qww.gif

Allerede i 1990 ble de første tankene om et hotell på Batteristranden lansert av Mille Marie Treschow. Da byggingen startet i 2007 var det etter mangeårig kamp for byggetillatelse.

5. mars 2009 åpnet Farris Bad spahotell med 176 rom og suiter, 2500 kvm spa og konferansefasiliteter for opptil 400 personer. Med én fot på land og én fot i havet, med én fot i historien, og én fot i framtiden.

Farris Bad er Nordens største og mest innholdsrike spa-avdeling på over 2500 kvm, og er det eneste hotellet som har etablert sitt spa på en ekte, mineralholdig kilde. Opplev ekte og rent kildevann når du besøker oss, sier reklamen.

Hver dag virvler friskt kildevann fra 55 meters dyp inn i kildevannsgrotten. Det er både næringsrikt, helsebringende. 20 år bruker vannet på sin reise gjennom de rensende morenemassene under Bøkeskogen og inn til Farris Bad.

Spaavdelingen på Farris Bad har fokus på fysisk og mental trening, balansert kosthold og behandlinger. Her vil du finne ytre og indre ro. Besøk noen av deres 19 behandlingsrom der de tilbyr alt fra klassiske massasjer til Hamam og Rhassoul.

Kneips metode er Farris Bads mantra. De ønsker at vi skal oppleve det varme og det kalde element. Ved å kombinere varme badstuer, steambad og basseng, med kalde isfontener, dusjer og kaldkulp, vil de det skal oppnås en forebyggende og helsebringende effekt. Opplev ekte isbad i fjorden om vinteren eller havsbad resten av året.

Farris Bad er mer enn et spahotell, det er også et levende og dynamisk galleri. Her finner vi omkring 50 store og små kunstverk rundt på hotellet: Utenfor heisen, i korridoren, i resepsjonen, på stranden …

Ta deg tid til å studere dem, vurdere dem og nyt dem. De kaller det små kunstpauser midt oppe i alle spaopplevelsene.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK, BASERT PÅ FARRIS BADS BILDER OG HJEMMESIDE.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post