FINN KALVIK: Så en UFO og opplevde et hellig øyeblikk

Finn Kalvik 4

OSLO: Jeg går vel 30 år tilbake i tid. Til den gangen Finn Kalvik var så overbevisende at jeg begynte å tru på det selv. Da så han en UFO. 30. april 2022 fyller Finn Kalvik 75 år

Finn Kalvik 1.jpg
Finn Kalvik og bildene han tok av UFOene på Lanzarote. Foto: Norsk Ukeblad.

MINNER OG MENNESKER. Vi satt ivrig bøyd over en sliten grønn salat på en spansk restaurant i Oslo. Jeg var på Norsk Ukeblad-oppdrag. Visesangeren Finn Kalvik hadde vært på Kanariøyene, sett lyset og fått det bekreftet på film.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Han så nemlig en UFO. I hvert fall en osteklokkelignende gjenstand som steig opp over ham. Og tror du ikke han fortalte meg: Det var som en åpenbaring da den eksploderte i et kraftig lys og forsvant.

Det var som et hellig øyeblikk for Finn Kalvik

HØR HER: Finn Kalvik og Prøver å finne meg sjæl..

- Livet mitt ble forandret, sa han. - Jeg skammer meg ikke. Jeg tror på UFO, jeg har jo sett det med egne øyne! Biler skiftet farge, lyset forsvant på hele øya og folk skrek og jeg gispet!

Og mer skulle det ikke til før Norsk Ukeblad var på banen. Hvorfor dette ørlite eksotiske minnet? Finn Kalvik fyller 75 år i dag, gratulerer du unge mann, du som fremdeles leiter etter deg sjæl...

HØR HER: Finn Kalvik og Kom ut kom frem.

De siste årene har Finn Kalvik brukt mye av sin tid på utforske malerkunsten. I sitt Oslo-atelier finner han malingen som en fin avveksling til musikerlivet.

Finn 2.png

På sitt nettsted FINN KALVIK har han en liten oppsummering av livet sitt:

«Jeg husker ennå den aller første sangen jeg skrev. Jeg kunne bare to grep på gitaren og ingen av låtene jeg likte på Radio Lux var så enkle at de kunne framføres med to akkorder, så jeg ble «tvunget» til å skrive en sjøl, for å ha noe å synge. Den het; «I´m in love». Og vekslet mellom D-dur og A-dur. Jeg var 16 år.

HØR HER: Finn Kalvik og Livets lyse sider.

Jeg har alltid hatt et stort uttrykksbehov. Det går ikke an å bli hverken skribent eller låtskriver hvis du ikke har noe å melde. Du må også være litt vågal, hvis ikke er det vanskelig å komme noen vei.

Jeg bestemte meg aldri for å bli låtskriver. Det var kun noe jeg sysla med innimellom alle Peter, Paul & Mary, Donovan og Dylan og Bert Jansch-framføringer. Jeg var kun ute etter å lære mest mulig, og å høste applaus og spenning. Hvis jeg noen gang har hatt noen ambisjoner, så må det ha vært å bli en like bra gitarist som Bert Jansch og Paul Simon.»

Finn Kalvik 3.jpg
Maleriet av Finn Kalvik og Inger Hagerup som han selv har malt.

Fra tidlig i karrieren satte han musikk til dikt av André Bjerke og Inger Hagerup. Blant annet satte han musikk til Den korsfestede sier av Hagerup, et dikt som først ble kritisert for å være blasfemisk, men senere akseptert i kirken som en slags uoffisiell salme.

HØR HER: Cajsa Stina Åkerström og Finn Kalvik med Trøstevise.

Fra Tusenfryd og grå hverdag utkom i 1971 og til Inger Hagerups død i 1985 samarbeidet de om flere prosjekter.

I 1986 tonesatte han og spilte inn 26 barnerim av Inger Hagerup på albumet Lille persille.

Og så har han skrevet noen perler av noen tekster med festlige minner og rare epistler.

Finn Kalvik 5x.jpg

Her er et lite utdrag fra Finn Kalviks bok «Uten skam og mening», som kom ut i 2010:

Konfirmasjonsbildene mine ser ut som de er tatt i verdens mest begredelige familieselskap. Det ser ut som slekta har fått servert skoa til Chaplin i stedet for oksesteik. Det var ikke et smil å oppdrive noe sted.

Men da fatteren tok fram konjakken til kaffen og fyrte seg en sigar og jeg fikk lov til å gå løs på presangene, da løsna slipsknutene, og hele selskapet la det kristne våset til side.

Funkisbufféen i stua bugna. Det er fire gaver jeg husker: En elektrisk barbermaskin, en gullring hvor det var inngravert FK, 1500 kroner i cash, og sist – men så absolutt ikke minst – utenfor oppgangen ved sykkelstativet sto en signalrød 50-kubikk Zundap Apollo på støtte.

Bestemutteren hadde etter utallige søvnløse netter og dager fylt med angst og sjelekvaler, bestemt seg for å forære sitt barnebarn sin avdøde ektemann Birger Eliassens gamle moped, mot at jeg lovet henne på tro og ære ikke å kjøre meg i hjæl. Kryp du ut av sakristiet, snakk om komfgave!

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: NORSK UKEBLAD OG WWW.FINNKALVIK.NO.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post