FINN SCHJØLL OG JAN VINCENTS JOHANNESSEN: Våre bankende hjerter for Frelsesarmeen

Frelsesarmeen-hovedbildex_edited

OSLO. De hadde hvert sitt ståsted, Jan Vincents er ikke sørlig religiøs av seg, Finn er det stikk motsatte. Det de likevel har til felles, er et varmt og bankende hjerte for hjelpeorganisasjonen med de røde uniformene. Aldri har jeg hørt så mange festlige og hjertevarme historier om Frelsesarmeen som sammen med Jan Vincents Johannessen og Finn Schjøll.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300j.gif

 -----

Frelsesarmeen 2.jpg
Jan Vincents Johannessen og Finn Schjøll. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Ville dere ha tatt på dere en Frelsesarme-uniform? - Jeg ville mer enn gjerne troppet opp i en Frelsesarme-uniform, sa Finn Schjøll raskt. - Ikke jeg, fortsatte Jan Vincents Johannessen, - for det blir helt feil å gå i en slik uniform hvis man ikke er kristen. Men jeg har spilt innebandyturnering med brukerne, og da hadde jeg Frelsesarmeens kampdrakt.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Frelsesarmeen (fra engelsk The Salvation Army) er et kristent kirkesamfunn som tilbyr omsorg for hele mennesket gjennom «suppe, såpe og frelse». Frelsesarmeen ble grunnlagt av ekteparet Catherine og William Booth i London 2. juli 1865 under navnet Christian Mission. Navnet Salvation Army, på norsk Frelsesarmeen, ble tatt i bruk i 1878.

FRELSESARMEEN

Postboks 6866 St. Olavs Plass, N-0130 Oslo

Besøksadresse: Kommandør T.I Øgrims plass 4, N-0165 Oslo

Telefon: 22 99 85 00

E-post: post@frelsesarmeen.no

Gavekonto: 3000 15 07350

SMS: Send «Gave» til 2309 (250 kr)

VIPPS: 2309

Det er flere sterke grunner for at jeg støtter Frelsesarmeen, sa Finn Schjøll.  - Hvis du har tenkt å forandre noe her i verden, ikke gjør det det på den politiske måten, hvor du hakker folk i hodet og forteller dem hva slags oppfatning de skal ha. Gå heller inn og se hva slags god jobb du kan gjøre selv. Den beste forandringen skjer innenfra. Start med undertøyet, sier jeg, om skal du forandre noe så start innenfra. 

- Hvis du først skal kritisere noe, burde man forsøke å gå inn til kjernen, og forandre ting innenfra, fortsatte blomstereksperten. - Det gjør Frelsesarmeen. Hurra for Frelsesarmeen!

Frelsesarmeen 5.jpg

- Jeg har arbeidet sammen med Frelsesarmeen i mange år, sa Radiumhospitalets gamle direktør, Jan Vincents Johannessen. - Jeg kom inn i dette arbeidet gjennom Njål Djurhus i Fyrlyskorpset i Urtegata, som er kontaktsenteret for rusmiddelavhengige i Oslo. Før jeg flyttet fra Oslo, var jeg alltid med på julelunsjene deres. En gang tillot jeg meg, fra talerstolen, å advare mot å bli alt for høyglanspolert og prektige: Vi er alle ruset på noe. Noen på makt, noen på penger, noen på heroin, og mens andre sniffer sykkellim eller går på metadon, er mange ruset på prektighet. Det siste er kanskje det verste. 

- Frelsesarmeen får uberettiget kritikk, fortsatte Finn Schjøll, som mente at motstanden mot Frelsesarmeens mye omtalte homosyn bare er tull. - Arbeidet startet i England, og alle forskrifter kommer derfra, sa han. - Jeg er prinsipielt mot all diskriminering, uansett, men i denne sammenhengen ville det blitt et fatalt utslag om man hadde sendt homofile til utlandet. Man må rett og slett svelge en kamel eller to. 

Y1845nb-copybeh.jpg
Julegryta ble satt ut første gang i 1901 for å samle inn penger til mennesker som trengte en håndsrekning. Takket være mange gavmilde mennesker, holdes Julegryta fortsatt varm over 220 steder i Norge i løpet av desember. Og heldigvis holdes også dugnadsånden fortsatt godt i hevd, for til å stå ved julegrytene finner du mange som gjør en innsats. Over 16 000 timers dugnad blir lagt ned av både ansatte og medlemmer i Frelsesarmeen, samt frivillige, idrettslag, politikere og andre fantastiske ildsjeler som gjør det mulig å vokte grytene over alt, og som hjelper til med å takke personlig for ethvert bidrag. Bildet er tatt av Anders Beer Wilse i 1910 og er hentet fra Frelsesarmeens hjemmeside WWW.FRELSESARMEEN.NO.

- Jeg håper folk vil skulle slutte og kritisere verden, at de heller skal forsøke å forbedre den. Herregud, la homoene komme til orde, ved Gud, la dem komme til orde. Men da må alle frelsessoldatene holde seg hjemme i Norge. De kan ikke sende en homofil offiser til Uganda, da blir han drept med en gang. Godtar Frelsesarmeen homofili i Norge, kan de bli kastet ut av land de skal gjøre en jobb i. Det vet Frelsesarmeen.

- Folk i Norge vet så lite om verden der ute. De uttaler seg til enhver tid om noe de ikke har greie på. Det er jeg dritt lei.  Når det gjelder Frelsesarmeen, så les dere opp på hva de holder på med, og hold kjeft. Jeg er nesten rasende på alle som kritiserer denne fantastiske kristne organisasjonen. De bøyer seg ned og henter opp folk der andre går forbi. Og de skal vi kritisere? Tull! De gjør en kjempejobb i land vi aldri kunne finne på å sette foten i.

- I min barndom var jeg mest fasinert at en menighet kunne gå rundt i uniformer, sa Jan Vincents Johannessen inn, - at de virkelig våget å gå rundt slik, i uniformer som kunne virke latterlige på folk flest, og at de til og med orket å stå og synge salmer og spille gitar i sludd og regn, selv når den eneste som ikke gikk forbi var en fyllik i grøften. Men det var de som var lengst nede som trengte dem mest. Jeg ble kjent med mange av de såkalte «brukerne» og lærte nok mer av dem enn av mine kolleger. 

- Jeg lærte hvor kort vei det er fra det å være såkalt vellykket, hva nå det måtte være, til å havne i grøften, fortsatte Jan Vincents Johannesen stille. - Det skal ikke mer til enn en skilsmisse, en konkurs, etterfulgt av et glass rødvin eller to eller flere, før man havner på rødsprit eller heroin. Da leter de etter veien ut av elendigheten, kanskje ved hjelp av de fantastiske i Fyrlyskorpset.

- Jakob Weidemann fortalte meg at om han ikke hadde hatt fargesans, så hadde han kanskje også vært der. Jeg kunne sikkert også ha rauset utfor. Jeg har opplevd at mange av brukerne i Urtegata tenker like gode, dype og viktige tanker som mennesker på livets solside.

- Jeg er opptatt av de svake i samfunnet, brøt Finn Schjøll inn, - hvorfor skal jeg være opptatt av de som klarer seg? Det er bare en måte å bry og blande seg inn i andres liv på. Skal du absolutt bry deg, så konsentrer deg om det som det er noe vits å bry seg i.

- Jeg husker en av julefestene i Urtegata, mintes Jan Vincents Johannessen. - Den daværende øverste lederen i Frelsesarmeen i Norge, holdt en alt for lang tale til denne menigheten som kanskje mer var der for fysisk enn åndelig føde.  Han messet: Da vil jeg si, dette er ikke bare en julaften med gaver, det er fødselsdagen for Det lille Jesusbarnet, og da spør jeg meg selv: hva gjør dette lille barnet i mitt liv? Da ropte en av uteliggerne: «Hva er det den dere papegøyen står og babler om? Jeg skjønner ikke en dritt, Si meg, blir det servering eller blir det ikke servering?» Da klappet lederen av Fyrlyskorpset, Njål Djurhus, i hendene og ropte: «Det er flott at du sier fra når det er noe du ikke forstår, det burde alle andre gjøre, også, enten de er i Frelsesarmeen, i kirka eller helt andre steder».

- Jesus er en figur, jeg må innrømme det, det er en kultursak jeg ikke alltid forstår, sa Finn Schjøll. - Men jeg elsker det gode mennesket. Jesus var et slikt menneske, han var uberegnelig snill og ofret til og med livet sitt for det gode. Det er noen mennesker som er som ham, snille gode mennesker som får trøkt nedover hodet at de er dumsnille, det er ekstremt dumt. Jeg hisser meg opp, og det er deilig. Frelsesarmeen er ikke dumsnille, de er ekte, de er gode.

- Jeg sitter så bra i det i dag, jeg mangler ingen ting. Men jeg har også opplevd det å ligge nede. Da jeg var tretti år gikk det virkelig dårlig med meg, med dårlig drift av forretningen, jeg hadde jo ikke greie på økonomi, med skilsmisse og det at jeg sto frem som homofil. Jeg har samlet flasker og spist mat som andre folk kastet.

- Derfor er mitt mantra: gjør en jobb for Frelsesarmeen, Finn, de tar seg av de som er satt utenfor.

Det er lite prektighet i Frelsesarmeen, fortsatte Finn Schjøll. - De har en uniform som gjør folk like. Når de fremstår som like, blir de en enhet. Det er smart, de er en hær, en frelseshær. Derfor er Frelsesarmeen ikke oppblåst jåleri, den ene er ikke bedre enn den andre. Det er de nøye på det, og det er bra.

- Når vi gir en krone til Frelsesarmeen er det flott, de klarer å tre kroner ut av den. Når du gir til andre innsamlere, får de femti øre igjen for dette kronestykket. Frelsesarmeen er rå på business, de står ikke med hue under armen der i gården. Penger de får, forvalter de på en suveren måte.

- Men at Frelsesarmeen gir mannen i gata en sjanse, det er sikkert og at Herrens veier er uransakelige, det tror jeg de ville ha sagt, smilte Finn Schjøll. – Vi kan ikke gjøre noe for alle, men vi kan gjøre noe for den ene.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post