FIOLER: Blomsten som dufter av sommer og sol

Stemorsblomst 3x

DRAMMEN: Fiolen betyr smertelig lengsel etter kjæresten som oppholder seg langt borte. Blå fiol betyr trofasthet, gul fiol betyr landlig lykke og hvit fiol betyr bluferdig ynde og sjelens renhet. Her finner du også en oversikt over blomsterbutikkene i Drammen.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Værtshuset liten annonseq.jpg

-----

Marsfiol 1x.jpg
Marsfiol.

SI DET MEDE BLOMSTER – OG HISTORIEN BAK. Fiolen er en blomst som kan fortelle en rekke legender.

En av de eldste legendene forteller at den første fiolen blomstret på det stedet der Orfeus` lyre falt ned da han sovnet. En annen legende forteller at de to blomstene fiolen og narsissen slo følge med Persephone på hennes vei ned i dødsriket. Hun var redd for den vanskelige reisen og skalv slik på hendene at hun mistet fiolen. Der hvor blomsten falt ned ble opprinnelsen til alle andre fioler.

Si det med blomster covera 1.jpg
Historien om fiolen er hentet fra boken Si det med blomster - og historien bak av Øyvind Risvik.

En tredje legende forteller at Atlas` døtre en gang ble fulgt av Phoebes lysstråler. Lyset var så sterkt at den lille jenta ble redd. Hun ba guden Zevs om hjelp. Han forvandlet henne til en fiol og gjemte henne langt inn i skogen der ingen kunne finne henne. Til slutt forteller en legende at Zevs var forelsket i kongsdatteren Io. Han tilbød fioler som sukkertøygave til den han elsket.

Fiolen er en av de tre jomfru Maria-blomstene, sammen med rosen og liljen. Den er et symbol på Marias ydmykhet. Da Maria mottok budskapet om at hun skulle få barn, kom engelen Gabriel med en fiol til henne. Maria sa: Jeg er Herrens tjenerinne. Da ble engelen så takknemlig at den velsignet fiolene og ga den den gode duften.

BLOMSTERFORRETNINGER I DRAMMEN

Mester Grønn CC Brakerøya - Brandtenborggata 1 · 32 22 96 19

Mester Grønn Torget Vest · 32 22 96 91

Kamille Blomster Drammen - Styrmoes vei 38 · 32 83 39 95

Floriss Drammen - Bjørnstjerne Bjørnsons gate 60 · 21 64 44 11

Mester Grønn Torget Vest - Rådhusgata 2 · 32 22 96 91

Mester Grønn Union Brygge - Grønland 45 · 32 22 96 85

Floriss Bragernes- Tomtegata 36 · 31 00 45 55

Blåveispiken Blomster AS- Strømsø Torg 7 · 32 88 91 00

Blå Blomster- Bragernes Torg

Mester Grønn Gulskogen Senter - Guldlisten 35 · 32 22 96 18

Botanisk Hjem as - Schwenckegata 2 · 91 57 73 97

Mester Grønn Ligosenteret Drammen - Betzy Kjelsbergs vei 263 · 32 22 96 95

Solstad Gartneri Odd Eriksen - Nedre Torggate 4

Hageland Åssiden - Ingeniør Rybergs gate 98 · 33 50 52 70

-----

Fiolen har et ydmykt utseende. Den bøyer hodet forsiktig mot bakken. Hvorfor? Den fikk sitt ydmyke holdning da skyggen av Jesu kors falt på den. Da bøyde fiolen hodet i takknemlighet.

Finner du heldig å finne en hvit fiol midt inne i en bukett med blå blomster, er det fordi jomfru Maria har berørt blomsten med den rene kappen sin.

Marsfiol 2x.jpg
Marsfiol.

MARSFIOL

Marsfiolen er et vakkert vårtegn, som dufter av sommer og sol. Den har alltid blitt dyrket for duftens og fargens skyld og brukes i parfyme og drikker og kan kandiseres til kakepynt.

Duften er blitt satt i forbindelse med intens kjærlighet og den ble Afrodite og Venus` egen blomst. Derfor valgte grekerne marsfiolen som symbol på fruktbarhet.

Romerne hadde ikke samme respekt for fiolen. De drakk blomstervannet, mens Napoleon valgte den som sin lykkeplante.

Marsfiolen var den den mest populære duftplanten i Victoria-tidens England og Kinas siste keiserinne importerte flasker med blomstervann under navnet ”Violetta Regia”.

Stemotrsblomst 3x.jpg
Stemorsblomst.

STEMORSBLOMST

Stemorsblomsten er en like vakker vårblomst som de andre fiolene. Den har sin første blomstring i mai, og resten av sommeren dukker den opp over alt. De to øverste er små og blå og lilla.

De to neste er mer lubne og pleier å være rødlilla. Det store bladet som ligger nederst er enten gult eller hvitt.

Fargene er ikke uten betydning

Planten kalles stemorsblomst fordi kronbladene ligner på fem ansikter. Og selvfølgelig dukker den slemme stemoren opp i historien. Har du god fantasi, kan du se denne situasjonen: Stemoren og de fire døtrene hennes sitter rundt et grøtfat med en smørklatt i midten. Nederst sitter den slemme stemoren og bestemmer over hva døtrene skal spise. På hver side sitter hennes egne døtre, mette, glade og godt fornøyd med tingenes tilstand. De to stedøtrene er sultne, tynne og lei seg. Det er bare så vidt de får plass rundt grøtfatet. De har måttet kjempe for hver eneste grøtskje.

Stemorsblomst 2x.jpg
Stemorsblomst.

Den eldste legenden om stemorsblomsten forteller om Io som var prinsesse i Junos tempel. Io var svært vakker, og som seg hør og bør, ble Jupiter svært forelsket i henne. For å forhindre at hans kone skulle fatte mistanke, forvandlet Jupiter seg til en sky når han besøkte henne. De andre nymfene ble sjalu og forrådte henne overfor de andre gudene, som forvandlet henne til en hvit ku.

En dag hun stå alene på marken, la hun merke til alle de små blomstene som kikket opp på henne. De lignet små ansikter og hun syntes hun kunne se sin elskedes ansikt i hver eneste en av dem. Senere ble Io hjulpet av guden Cybele som fikk henne til å rømme til Egypt hvor hun fikk sin vanlige skikkelse tilbake.

En annen stemorsblomstlegende forteller at denne beskjedne blomsten hadde en så deilig duft at menneskene bare måtte plukke den. Menneskene sloss om å finne den lille blomsten på marken. De fleste blomstene ble tråkket ned. Derfor ba blomsten den hellige treenigheten om å slippe og dufte så deilig. Blomsten ble hørt og etter det fikk den navnet trefoldighetsblomsten.

Stemorsblomster og Calluna1x.jpg
Stemorsblomst og Calluna.

Utseende

Fiolen har det latinske ordet viola sier at fargen er fiolett. Det er en slekt med 500 arter og er en av de mest populære av hageplantene. Marsfiolen er 10 – 15 cm høy og blomstene bare 1 – 2 cm brede. Den blomstrer i april – mai. Stemorsblomsten er litt mindre, bare 5 – 15 cm høy med litt større blomster, 1 – 3 cm brede og varierer i fargen fra kremhvit og gul til mørkeblå og purpur. Blomstrer fra april til september.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x400_Viover60qqw.jpg

Symbol

På blomsterspråket betyr fiol: ta meg med. Stemorsblomst betyr også erindring og kraft gjennom kjærlige tanker.

I tillegg forteller fiolen at man har en smertelig lengsel etter kjæresten som oppholder seg langt borte. Blå fiol betyr trofasthet, gul fiol betyr landlig lykke og hvit fiol betyr bluferdig ynde og sjelens renhet.

De gamle grekerne hadde fiolen som bevis på at kvinnen var jomfru. Dessuten ble fiolen hos romerne et symbol på våren som alltid vender tilbake.

Blomsterbesøk

Blomsterhagen på slottet Sofierio, som ligger noen få kilometer nord for Helsingborg i Sverige, ble utviklet av kronprinsesse Margareta og Gustaf Adolf. Margareta hadde en genuin interesse for blomster og botanikk, noen hun hadde fått av sin far, prins Arthur i England, som ble kalt ”landets fyrstelige hagearkitekt”. Blomstergaten, rhododendron- og azaleasamlingen er resultatet av hennes hageinteresse. Rhododendronparken er Sofieros stolthet og samlingen er den fineste i Europa. Det er over 10.000 planter på Sofiero. Den danske dronningmoren, Ingrid, Margaretas datter, arvet sin mors interesse. Hun har anlagt den fantastiske ”Duftende hagen”. Sofiero består også av en figur- og dyrehage, en victoriansk kjøkkenhage, en urtehage, dronning Silvias blomstersmykke og kongens vingård. Internett: www.sofiero.se

Bok planter.jpg
NORGES SPISELIGE PLANTER OG BÆR. Naturen er full av planter som kan spises. Gjør som de beste restaurantene, og sank ingredienser og tilbehør rett fra naturen. I denne boka gir noen av Norges mest erfarne sankere deg en oversikt over de beste spiselige plantene. 
Ikke minst finner du grunnoppskrifter på supper, pesto og mye mer, og en rekke tips om hvordan plantene kan brukes. Du kan spise mange flere planter enn du tror. Sunt, godt, vakkert, kortreist, økologisk og helt gratis!

Fiolpynt

Fioler egner seg godt som pynt på kaker og desserter.

Slik går du frem: Lag sirup ved hjelp av 50 g friske blomster i ca 1 dl kokende vann. Legg over lokk og trekk i 24 timer. Sil av. Tilsett 75 g sukker og varm opp til det er smeltet. Fargen bevares om du ikke lar det koke. Avkjøl og ha å flaske.

Sirupen virker mildt avførende og er bra mot hoste og bronkitt. I tillegg er den nerveberoligende, lindrer hodepine og hjelper mot søvnløshet.

Fiol- og urtesalat

1 sikkorisalat

1 ss finhakket selleri

1 ss finhakket fenikkel

1 ss hakket persille

1 ss hakket kjørvel

2 finhakket oliven

kronbladene av 30 marsfioler

en god jomfruolje eller annen salatdressing etter smak

Slik går du frem: Legg løse sikkoriblader i en salatbolle. Tilsett de andre salatingrediensene og urtene og bland forsiktig. Tilsett dressing og vend forsiktig. Dryss kronblader av marsfiol over.

Ertesuppe med stemorsblomst

500 g grønne erter

1 l buljong

2 dl kremfløte

persille, kørvel osv

pynt med stemorsblomster

Slik går du frem: Kok ertene med buljongen. Når suppen er på kokepunktet, kjøres massen gjennom en mikser og smakes til med finhakkede krydderurter og fløte. Pynt med stemorsblomster ved servering.

Stell av fioler

Fioler plantes om høsten eller våren og trives i all næringsrik jord.

TEKST: ØYVIND RISVIK. BILDER: OPPLYSNINSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post