FUCHSIA: Blomst med eget klokkespill

Fuchsia 2_edited

DRAMMEN. Med sine yndig blomster som ligner små lykter som dingler forsiktig i den varme sommervinden, er fuchsiaen konas yndlingsblomst. Noen mener det er et klokkespill, noen sammenligner blomsten med små ballerinadanserinner med strutteskjørt. På blomsterspråket gir fuchsia uttrykk for en ting: jeg elsker deg.

KLIKKANNONSE VERTSHUSET BÆRUMS VERK.

Annonse banner 980x300n.gif

-----

Fuchsia 7.jpg
Konas lideskap ved siden av fuchsia: alle andre blomster.

SI DET MED BLOMSTER. Ikke drep fuchsian min, sa kona. Hun skulle på en ukes kurs og det var tid for å stelle hjemme. Vær snill mot blomstene mine.

Fuchsia 8.jpg
Historiene om fuchsia er hentet fra boken Si det med blomster - og historien bak av Øyvind Risvik.

Tenk om jeg bare hadde hatt ei ku, som i eventyret, den hadde ikke vært så komplisert å holde orden på.

Vis deg som en god gressenkemann, sa hun før døren ble lukket bak henne.

Jeg vannet når jeg rent tilfeldig husket det. Blomstene ble nok litt forvirret, men det skal ikke være så lett å være ”gift” med en mann som har tanker som går i alle himmelretninger. Spør kona.

Onsdag skulle blomstene vannes. Vi har verandaen full av potteplanter. Det er hennes beste venner, er hun nøye med å fortelle meg.

Tirsdag kveld var hun på telefonen. Så Den vandrende jøden glad ut? Trivdes kaktusene i sommersola? Følte de eksotiske orkideene seg hjemme i vår ringe bolig? Duftet rosene like godt som for en dag siden?

Fuchsia 3.jpg

Ja, jeg har snakker med dem i hele dag, svarte jeg. Kranglet dessverre litt med svigermors skarpe tunge, men snakket vennlig med amaryllisen, og pelargoniumen har det like godt hos meg som under bestemors regjeringstid.

Av og til holdt jeg blomstenes skjønnheten ved like med å plukke noen visne blader og vrei litt på pottene slik at de fikk sol fra alle sider. Jeg hadde jo sett hvordan kona gjorde det.

Da jeg kom til vinduet hvor fuchsian koste seg, kom uroen over meg. ”Ikke vann fuchsian!”, sa jeg høyt hele tiden.

Fuchsia 1.jpg

Det måtte gå galt. Fuchsian og hortensian sto like ved siden av hverandre. Jeg aner ikke hva som skjedde. At jeg ikke besvimte på stedet. At fuchsian ikke druknet og forsvant ned i vannet. Men den levde videre etter vannbadet.

Hva skulle jeg gjøre. Jeg ringte blomsterbutikken. Kjøp en ny blomst av oss, sa de. Ta det rolig, fuchsia trenger mye vann.

Å kjøpe var uaktuelt, kona kjente hver eneste blomst personlig. Jeg lot som ingen ting da hun ringte.

Har blomstene overlevd? var det første hun spurte om. Alle så ut til å trives. Selv fuchsian. Sa jeg med jugekors bak ryggen. Hun slo hendene sammen i begeistring.

Fuchsia 4.jpg

Det gikk noen få dager. Kona var kommet hjem. Er du lei deg for noe, spurte jeg.

Det ser ut som om min kjære fuchsia ikke har det så bra. Som om den har fått for mye vann. Hun så meg inn i øynene og jeg skjønte at hun mistenkte noen.

Jeg bekjente: jeg vannet fuchsian. Ved en feiltagelse.

Det som hendte er merkelig. Kona fikk en slags forklarelsens lys over seg. Ja, det var det jeg tenkte meg, sa hun.

Så lo hun, som om hun fikk en bekreftelse på noe som hun hele tiden hadde visst...

Fuchsia 6.jpg

FUCHSIA er en yndig blomst med sine små lykter som dingler forsiktig i den varme sommervinden. Noen mener det er et klokkespill, noen sammenligner blomsten med små ballerinadanserinner med strutteskjørt.

Fuchsia er en unorsk blomst. Det er et forførende pust som blomsten har med seg. Et pust av jungel og eksotiske steder på jorden.

Det er en tysk lege som har gitt navnet til planten fuchsia. Fuchs (1501-1566) var en tysk lege, en dyktig botaniker og god historeforfatter. Han utga boken ”Historia stirpium” i 1542. I dette verket forsøkte han å systematisere vekstene rent vitenskaplig. I 1703 ble han hedret på grunn av planten som fikk hans navn.

Da den engelske hageeieren James Lee fra Fulham i England tok med seg familien på en tur på elven Themsen, skjedde dette: Ved byen Wapping fikk Lee se en ukjent blomst i et vindu. Han gikk i land, banket på døren og fikk huseieren i tale. Han fortalte: jeg er sjømann og for ett år siden kjøpte jeg denne planten i Btrasil. Jeg betalte ikke mer enn åtte pund, inkludert blomsterpotte. Lee fikk med seg en enkel avlegger

Fuchsia 5.jpg

Hjemme igjen satte han stiklinger i en blomsterpotte. Blomsten trivdes godt i den nye vinduskarmen og neste år kunne han selge 300 avleggere av den planten for 1 guinea stykket. Det var god fortjeneste for en enkel liten ukjent plante fra Brasil.

Slik kom fuchsiaen til Europa.

Siden har botanikere og blomsterelskere hatt det travelt med å foredle og kryssbestøve dem. I dag er det over 7000 navngitte sorter.

På New Zealand er det funnet en eldgammel utgave av fuchsia. Det er funnet pollen som er 300 millioner år gamle.

Utseende

Fuchsia dyrkes på grunn av sine vakre, hengende blomster som ligner på lanterner. Begerbladene danner et rør og ender i fire utstående fliker i vakre farger. Blomstene er som regel tofargede røde.

Symbol

På blomsterspråket gir fuchsia uttrykk for en ting: jeg elsker deg. Den dyprøde blomsten forteller også at vi har god smak.

Mat og helse

Den velsmakende delen av fuchsia-planten er blomsterbladene og frukten. Bærene er mindre søte enn blomstene. Flere av blomstene har en lettere sitronsmak.

SYLTEDE FUCHSIA

50 store blomster av fuchsia

2 stilker dill

1 laurbærblad

4 pepperkorn

½ dl eddik

sitronsaft

1 ts salt

3 dl vann

Slik går du frem: Kok opp vannet og eddiken med salt og pepper og bland i laurbær, dill og blomstene av fuchsia. Smak til med sitronsaft og bruk blomstene som tilbehør til fisk eller kylling

Blomsterbesøk

I Danmark ligger ”Fuchsiahaven”, i parken til Sorø Kloster. Det er en 15 hektar stor landskapspark med vidunderlige gamle fuchsiatrær. Selve parken ble anlagt for godt over 700 år siden og var en av Nordens største klosterhaver. Selve ”Fuchsiahaven” er ikke mer enn 5 -10 år gammel og ble anlagt av Niels E. Treschow og inneholder 400 fuchsiaer. Det er tradisjon at fuchsiaene hvert år blir tatt ut på kronprins Frederiks fødselsdag i slutten av mai.

Sorø Kloster ligger ved byen Frederiksberg på Nordsjælland.

Stell av fuchsia

Fuchsia trives i god humusjord. Skal den stå inne om sommeren, må den stå lyst og luftig. Det er en ypperlig balkongplante. Fuchsia trenger mye vann sommerstid.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. BLOMSTERBILDER; OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER,

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post