GEIR BØRRESEN: Barnas venn er gått bort

Geir4v_edited_edited
Detalj fra plata med Geir Børresen og Smurfene.

VOLLEN. Geir Børresen, skuespilleren som har fascinert et helt barneTV-Norge som Labbetuss, Max Mekker og Smurfene, er død, 79 år gammel. Jeg var så heldig å møte Geir Børresen mange ganger, både som BarneTV-Geir og som den private Geir, sammen med sin Wenche. Hver gang ga han meg opplevelser – og verdier – for livet. Vi vil alle savne deg Geir.

Geir2.jpg
Geir Børresen og hans Lilleba. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER: Geir Børresen er død. Den folkekjære skuespilleren, sangeren og maleren Geir Børresen er død, Han ble 79 år gammel og etterlater seg kona Wenche, to barn og barnebarn. Han vil bli sterkt savnet. Han har formet mange barns liv. RIP, Geir! Hvil i fred. Det fortjener du.

I mai fortalte Geir Børresen til Se og Hør at han hadde fått kreft i tarmene.

I mitt siste møte med ekteparet Wenche og Geir, snakket vi om kjærligheten som aldri ruster. Den kjærligheten som var intenst til stede helt til det siste. 

Jeg var på besøk hos skuespilleren Geir Børresen og kona Lilleba på Vollen i Asker for å snakke om en kjærlighet som aldri ruster. - Jeg har vært forelsket i Geir helt siden jeg var 17 år, sa Wenche ”Lilleba” Høvik Børresen.

Geir 7.jpg
Geir Børressen som den figuren alle barn elsket, Labbetuss. Sammen med Vibeke Sæther og Halfdan Sivertsen. Fankortet døtrene mine fikk av Labbetuss.

Geir Børresen hadde nettopp fylt 70 år og var det noe han var stolt over, var det at kjærligheten til Lilleba hadde holdt et langt liv, både gjennom storm og stille. Hva var vel bedre å snakke om enn nettopp kjærligheten. En kjærlighet som holdt helt til det siste.

HØR HER: Smurfesangen.

- Vi var på jazzklubb i Sandvika, jeg syntes han var innmari kjekk - og gal, og utrolig flink til å danse, fortalte Lilleba. - Og så hadde han så flotte krøller. Han hadde rett og slett en vakker utstråling, men var også litt sjenert. Det gikk lang tid før han oppdaget meg. Han danset med alle andre, og ikke med meg.

Geir6.jpg
Geir Børresen hadde en underlig hobby, han malte under vann. Privat bilde.

- Kammeratene mine sa du var uoppnåelig, avbrøt Geir Børresen. - Jeg er forelsket i Wenche Høvik, sa jeg til dem, og de bare løftet oppgitt på skuldrene. Der har du ikke sjans, Geir, for hun kan velge hvem hun vil. Underforstått, da hadde ikke lille beskjedne krøllete Geir, som rødmet bare hun så min vei, nubbsjans.

- Og så ble det oss likevel. Jeg er stolt over at det var meg hun ville ha. Jeg selv visste at jeg ikke ville ha andre i hele verden. Hun var helt annerledes enn alle andre jeg kjente. Hun skrøt ikke, det var noe magisk over henne. Jeg har gamle bilder og jeg ser på henne hver eneste dag og tenker på vårt første møte.

SE HER: Geir Børresen: jeg digger deg.

- Vet du at hun ble Miss Tenåring på Frognerbadet i 1959? Hun var bare 15 år og vant, selvfølgelig. Jeg er gift med en vakker miss…

Geir Børresen, skuespilleren som har fascinert et helt barneTV-Norge som Labbetuss, Max Mekker og Smurfene, var raus med komplimentene. - Du er så deilig, sa han til kona Lilleba, - du er det fineste jeg kan tenke meg, du er så skjønn. Et ekteskap uten godord er ikke noe godt ekteskap. Vårt ekteskap må være fullt av vakre ord - og erotikk.

Da Wenche tok med seg Geir for å vise ham fram for mamma, ble det nesten en katastrofe. – Mamma trodde han var gal. Han gikk på Kunst- og håndverkskolen, hadde grønn parkas og langt hår med krøller, og var sikkert nervøs. Han ble veldig tøysete og snakket et underlig språk, som ingen av oss skjønte.

SE HER: Henki Kolstad, Kari Simonsen og Geir Børresen: Behersket glede.

- Var han ikke skjønn, sa jeg til mamma. Det synes jeg ikke, han er jo gal, svarte hun. Heldigvis gikk det ikke lang tid før de ble verdens beste venner, han ble mammas svigersønndrøm.

- Vi var sammen halvannet år før vi giftet oss 6. april i 1963, fortsatte Lilleba. - Jeg var nesten 19 år, liker ikke å tenke på ar jeg var 18. Geir var 20. Oppskriften er ganske enkel. Vi har hele tiden vært åpne for hverandre, vi snakker sammen, vi har gitt hverandre frihet. Geir har aldri vært sjalu – og jeg har aldri vært sjalu. Vi har aldri fotfulgt hverandre. Vi har alltid gjort det vi har lyst til, sammen og hver for oss.

SE HER:Max Mekker pusser fløyta si.

Lilleba sa for mange år siden: jeg vil ha privatliv, Geir, jeg vil ha noe som er mitt eget. - Noen ganger spør Geir, vil du bli med på tur i skogen, sa hun. - Men ofte vil jeg gå tur for meg selv, tenke gjennom livet og høre på fuglene.

Geirs frihet er leken, han har malt under vann under tyve år, han dykker i Rødehavet, med palettkniv, oljemaling og en tung jernramme som lerretet er sydd fast på. – Mannen min skal slippe å være en mann med stresskoffert. Derfor er han heller ikke en sur gammel gubbe. Han er full av liv og spillopper. Han kan gjøre ting uten at det skal tjenes penger på det, sånne hverdagslige ting som å studere mennesker. Han kan sitte en hel dag og se på fuglene i trærne, og kan sitte helt alene på flyplasser og fantasere omkring alle som haster forbi ham.

Geir Børresen har ofte stått nede i atelieret og maler. Det er fargerike malerier, aller helst av fisk som speiler seg i vannflater - og nakne damer, noe han ikke helt får til.

- Jeg får ikke tak i modeller, lo Geir. - Jeg har spurt Wenche om hun vil være modell, hun har svart ja, men har jo aldri tid.

- Erotikk og lyst er viktig i vår alder, sa Lilleba. - Å nei, det har jeg sluttet med, sier mange. Helt fra 30 års alderen har folk sagt: nå er vi gamle, Lilleba. Jeg har alltid svart, og svarer fremdeles: snakk for deg selv. Tenninga er der.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post