GHETTO NUOVO: Tragediens bydel i Venezia

Ghetto 1

VENEZIA. Bydelen Ghetto Nuovo i Venezia er verdens første jødiske ghetto. I verdenskrigens siste år ble det satt i gang en intens jakt på jødene i Venezia. Over 200 ble sent til utryddelsesleir, bare syv overlevde. Bli med på en unik reise til tragediens bydel i Venezia, Ghetto Nuovo.

Ghetto 2.jpg
Det jødiske ekteparet fra USA dro til Ghetto Nuovo for å gå i sine besteforeldres fotspor. Foto: Øyvind Risvik.

REISEBREV FRA VENEZIA. Det jødiske ekteparet fra New York reiste til verdens første ghetto, Ghetto Nuovo, for. å hedre sine forfedre som mistet livet i en tysk konsentrasjonsleir. – Det er vår jødiske reise i vår families fotspor, sa de og fortalte om sin families tragiske historie.

På slutten av 1500-tallet var Ghetto Nuovo omgitt av en høy mur med store jernporter som var låst om natten. Her bodde og arbeidet 2000 jøder. Kristne voktere sto ved porten og passet på at ingen fremmede slapp inn eller ut. I dag bor det knapt 400 jøder i dette helt spesielle området i Venezia.

Ghetto 6.jpg
Noen steder så vi hvor synagogene lå, ande steder ikke. Jødene måtte holde sin tro skjult. Foto: Øyvind Risvik.

- Da nazistenes galskap spredde seg ut over Europa, ble heller ikke Ghetto Nuovo, eller våre forfedre spart, sa det jødiske ekteparet fra New York. De besøker for første gang jødenes eget område i Venezia. - Vi er på en slags pilegrimsferd, fortsatte de. – Vi ønsker å hedre det stedet de bodde før de ble sendt til utrydningsleiren Auswitch.

- Min bestemor overlevde ikke, sier den svartkledde mannen med sin typisk svarte filthatt og lange krøller, peyos, ved ørene. - Bestefar så aldri sin hustru igjen etter at de skiltes utenfor porten til leiren, og han vendte heller aldri tilbake til Venezia, men valgte å flytte til New York. Her startet han på nytt med sitt eget bakeri, i det samme yrket han hadde her i Ghetto Nuovo.

 

Ghetto 3.jpg

- I 1938 bodde det 1200 jøder i Venezia, fortalt det jødiske ekteparet. - Da tyskerne okkuperte byen i september 1943, ble situasjonen svært vanskelig. Lederen av den jødiske kolonien begikk selvmord fremfor å gi fra seg listen over jøder som bodde her.

- I 1944, da krigen var på det siste, ble det satt i gang en jakt på gjenværende jøder. Over 200 av 1200 jøder ble sent til leir, bare syv overlevde, en av dem var min bestefar.

Det er to monumenter på plassen Camp de Ghetto Nuovo.  Syv bronserelieff, skapt av Arbin Blatas, som selv mistet sin mor i en tysk fangeleir.

Ghetto 5.jpg
Leiligheten i Ghetto Nuovo vendte ut mot torgplassen. Ingen kunne vite bak hvilke vinduer synagogene lå. Foto: Øyvind Risvik.

Bare noen få mennesker krysser den store torgplassen Campo del Ghetto Nuovo. Det henger en forsiktig tristhet i luften. Til stor forskjell fra det hektiske livet i det selve Venezia som ligger utenfor ghettoens område. Ingen restauranter, kafeer eller gatemusikanter. En og annen jødisk mann med sin kalott, kippa, på hodet, og sin mørke frakk. Det er roen som hersker, i historisk kontrast til som en gang var områdets liv og glede og hektiske virksomhet.

De høye og smale fasadene på Campo del Ghetto Nuovo farges gyldenrøde i kveldssolen. På tvers av kanalene henger dagens klesvask til tørk. En og annen skoleklasse hører stille og andektig på læreren som forteller om den dramatiske historien til dette lille området i Venezia, som en gang var en av de rikeste og mest levende jødiske bosetting i hele Italia.

Ghetto 4.jpg
Det jødiske minnesmerket i Ghetto Nouvo. Foto: Øyvind Risvik.

Den gang var det stille torget full av støy, høye rop og løping til og fra. Kleshandlerne solgte sine klær, og leger helbredet de syke. Det duftet nybakte brød, og inne i husene var det jødiske banker som lånte ut penger.

Ghetto Nuovo. Ghetto, et grusomt ord i lys av nazistenes grusomheter. Men før ordet fikk den betydningen det har i dag, lovet det sikkerhet og beskyttelse.

Etter den store pesten i 1348-49, ble mange jøder beskyldt for å ha forgiftet drikkevannet i Europa, og var derfor ansvarlig for den forferdelige sykdommen. Mange flyktet til Italia, og de fleste tyske jødene dro til Venezia, som var en by kjent for sin toleranse

Ghetto 11.jpg

I 1516 ble alle jødene i Venezia henvist til en liten øy i bydelen Cannaregio. Der ble det bygd et kanonstøperi, et smelteverk. Og fra det italienske ordet gettare, som betyr å støpe, ble ghetto avledet. Dette ordet skulle for all ettertid brukes som betegnelse på jødiske bosetninger.

Ghetto Nuovo var omgitt av en høy mur med store jernporter som var låst om natten. Kristne voktere sto ved porten og passet på at ingen fremmede slapp inn eller ut om nettene. Jødene fikk ikke ta bestemte jobber, og det var forbudt for dem å eie boliger.

Portforbudet skulle også forhindre at jødene ikke blandet seg med de lokale kvinnene.

Ghetto 14.jpg

De jødiske immigrantene kom i bølger, og de fleste hadde sitt eget språk, det ble bygd egne synagoger, fem til sammen. De fleste bygningene i Ghetto Nuovo har syv etasjer, og bak flere av utspringene på øverste etasje, ligger synagogene med sine enkle og fattigslige interiør, gjemt.

Et slikt boligkvarter for bestemte befolkningsgrupper ble ikke sett på som diskriminerende, heller som et privilegium. Der kunne de følge sine egne religiøse skikker, og ha sine egne lover.

I Venezia var aldri jødene truet på livet, selv om livet med de andre innbyggerne i byen ikke var av det letteste slaget. Jødene måtte betale høye skatter og den kristne befolkningen var ikke akkurat den hyggeligste. Under karnevalet var det et eget jødeløp, hvor tykke og lettkledde jøder måtte løpe om kapp til høy jubel fra tilskuerne. Det hendte også at jødene ble steinet.

Ghetto 15x.jpg
Al Pacino som kjøpmannen i Venedig.

Shylock i skuespillet Kjøpmannen i Venedig var pengeutlåner i Ghetto Nuovo. Han er en av de mest dramatiske og tragiske karakteren i William Shakespeares litteratur. Det er sagt om hans karakter: Those to whom evil is done, do evil in return. I den prisbelønte filmen Kjøpmannen i Venedig, spiller Al Pacino denne komplekse figuren som blir sett på som både sympatisk og ufordragelig. Det er blitt spekulert i om stykket er antisemittisk. Spesielt på grunn av skildringen av lidelsen til jøden Shylock, og det faktum at Shakespeare skildret tidens antisemittisme. Noe svar er man ikke kommet frem til.

På slutten av 1500-tallet bodde det over 2000 jøder i Ghetto Nuovo, i 1945 var det 1000 igjen. I dag er også dette tallet halvert.

GHETTO NOUVO I VENEZIA

Her må du spise: Timon: Et hyggelig lite sted som skiller seg ut fra de mange turiststedene i Venezia. Uterestauranten er for oss som liker å kikke på folk, og den fortsetter gjerne ned på en båt ute i kanalen. Vinutvalget er stort og velsmakende. De skryter av å ha et beste kjøttet i byen, og det stemmer.

Her må du bo: Ca`Della Corte. Et lite bed and breakfasthotell som ligger i bydelen Dorsoduro.

Dette må du oppleve: Foruten Ghetto Nouvo må ta deg en liten spasertur langs den 1, 7 kilometer lange havnepromenaden Fondamenta Zattere.

Ghetto 9.jpg

Kjøpmannen i Venedig: Shakespeare-entusiastene Joseph Fiennes, Al Pacino og Jeremy Irons danner trioen i denne medrivende og snedige historien om hodeløs forelskelse, intenst hat og grusomme hevnakter fra de ytterste avkroker av den menneskelige psykologi.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. Bilde og plakat fra filmen Kjøpmannen i Venedig. 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post